用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收reject點同小朋友解釋
樓主: melolo317
go

收reject點同小朋友解釋

mcl203 發表於 18-7-18 10:08
我哋以前既選擇係見完算數,隻字不提~~~

我同意呢個策略,但小朋友自己recall及問結果,所以需要諗點認真回應

Aphrodite 發表於 18-7-18 12:50
我一路都係同小朋友講,interview係我哋去看下學校係唔係適合你,同俾學校老師看下,邊啲小朋友適合呢間學 ...

同意,家長揀學校同時,係學校揀適合的學生

melolo317 發表於 18-7-18 16:20
我同意呢個策略,但小朋友自己recall及問結果,所以需要諗點認真回應
如果小朋友問嘅,但入唔到就答未有通知。入到或者有second in就讚幾句跟手提議有咩可以改進加油下咁囉

YuTungMaMa 發表於 18-7-18 12:58
回覆 meowymeowy 的帖子

我囡有問我: 媽咪, 我之前面試既學校, 有邊間收我呀?

我情況同你相似,小朋友識得問而且得仔細

佢已經有意識面試呢個過程,加上in完有自己好喜歡嘅學校,咀邊成日講住想去呢間學校讀書,始終到適當時間要比佢知reject咗呢個事實

melolo317 發表於 18-7-18 16:20

我哋當年答未知喎,放心,一定有書讀,父母會搞定,但其實佢都係問過一次,話學校問,小朋友都係純真D好,無必要為呢D問題操心~~~

記得當時已經有幾個offer~~~

melolo317 發表於 18-7-18 08:42
想請教下,考直私/叩門通常十間八間,大人調整心態就易,失敗是正常,成功當bonus,但應該點同4/5歲小朋友 ...

我好明白心酸的心情 我小朋友情況同你的一樣

樓主,我都係過來人,當身邊既人陸續有offer 既感受
但有時,小朋友既性格亦影響面試表現,特別係小朋友較內向,明知佢係識,但因為唔習慣表現自己,於是,叩門呢類活動米表現唔到最好一面囉!
所以叩門既失敗,我都有同我既小朋友講,我話俾佢知媽咪都試過見工,見工時都係得我自己去見,都會有成功既,失敗既,叩門都一樣,盡力就足夠,無需要怪責自己同間學校唔俾學位,叩門唔得都一定有學校讀,我亦都係小朋友面前讚佢即將要讀既學校,俾心機讀書,如果讀得好,將來有機會,可以去見一些更適合既學校
終於,小朋友小二插班入返原先心儀學校,所以心態決定一切

回覆樓主:

因為您用咗您自己嘅角度去代入子女嘅感受啫,其實呢個情況下,小朋友俾大人仲容易recover,甚至知道之後若無其事,只要您同佢傾呢個問題時自己唔好苦口苦面,就唔需要諗得太多。

我仔當年全軍覆沒,佢問我點解尐學校唔收佢,我答佢:「只係嗰尐學校收唔到一個好學生嘅你啫。」

melolo317 發表於 18-7-18 16:32
我情況同你相似,小朋友識得問而且得仔細

佢已經有意識面試呢個過程,加上in完有自己好喜歡嘅學校,咀邊 ...
真係睇小朋友性格,我小朋友都會記得去邊間學校面試同問得好詳細, 亦都會期待收通知信.
我地會直接同佢講因為學校覺得唔適合, 所以REJECT, 無論如何最後都會有合適小學, 千祁唔好將收唔收同叻唔叻劃上等號, 如其他同學有OFFER, 我地都會替同學有合適小學而高興

我初初冇向小朋友講面試結果, 收到offer 都冇講, 唔想影響下一個面試, 直到所有面試結果出來, 先同佢講邊幾間收佢因為幼稚園老師會問佢讀邊間. 其實唔需要專登同小朋友講邊間唔收佢

回覆樓主

我囝未識問結果但試過問:如果間間都收咁我讀邊間呀?
我心諗:係就好啦

melolo317 發表於 18-7-18 08:42
想請教下,考直私/叩門通常十間八間,大人調整心態就易,失敗是正常,成功當bonus,但應該點同4/5歲小朋友 ...

話比佢知呢D唔係叫失敗,每間學校都有佢哋嘅收生喜好,就好似有D人鐘意飲可樂,有D人鐘意飲忌廉,你話可樂好D定忌廉好D呢?話佢知學校唔楝佢唔代表佢唔好,就等於有D人買可樂唔買忌廉,感係咪代表忌廉衰呢?

Soundervolt 發表於 18-7-18 17:57
因為您用咗您自己嘅角度去代入子女嘅感受啫,其實呢個情況下,小朋友俾大人仲容易recover,甚至知道之後若 ...

多謝提醒~~的確唔需要用自己角度去代入的,呢個係大人的盲點

katie816 發表於 18-7-18 17:28
樓主,我都係過來人,當身邊既人陸續有offer 既感受
但有時,小朋友既性格亦影響面試表現,特別係小朋友較 ...

心態最重要,大人細路都一樣

521joanne 發表於 18-7-18 22:49
...

佢好叻仔,睇到件事嘅bright side,哈哈

回覆樓主:

我小朋友問;你最想我讀邊間學校,當時我呆一呆.....

回覆樓主

我地信教既,會把問題卸落天父度...
「可能天父覺得依間學校唔適合你,佢會準備另一間更適合你既學校俾你讀書架...」

回覆樓主

我個唔會問,問我都會答未知。孩子去考已有壓力,收唔收的壓力他們可以不用承受。更何況一定有書讀,收唔收壓力源於父母本身,或長輩。

父母記住答時都要表現得平常心,他們是可感受到的。

我仔都開始明白原來係去揾學校上小一...有時都諗又唔想比壓力佢..但佢又開始知道係去INTERVIEW唔係去玩...不過我都係諗之後D得同唔得我都輕輕帶過就算了.競爭咁大...真係衰仲多過好...都唔想咁打擊佢自信心...

521joanne 發表於 18-7-18 22:49
...
做人要對自己有信心. 叻仔