用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收reject點同小朋友解釋
go

收reject點同小朋友解釋 [複製鏈接]

想請教下,考直私/叩門通常十間八間,大人調整心態就易,失敗是正常,成功當bonus,但應該點同4/5歲小朋友解釋,面試後冇offer?

尤其小朋友已好乖好盡力配合,接二連三的reject...小朋友好成熟,會問點解老師唔比我喺呢度返學,係咪我唔夠叻...聽到好心酸
   7    0    0    0

沈默是金 or 美麗的謊言

因為呢間學校的老師覺得其他小朋友更合適呢間學校,唔係你唔夠叻。我哋一齊見多幾間學校嘅老師,應該有一間會更合適你。

MrBeast 發表於 18-7-18 10:02
沈默是金 or 美麗的謊言

我哋以前既選擇係見完算數,隻字不提~~~

回覆樓主:

通常小朋友唔會問 (掛住乜都唔記得),所以我哋都唔會專登講,輕鬆面對。

melolo317 發表於 18-7-18 08:42
想請教下,考直私/叩門通常十間八間,大人調整心態就易,失敗是正常,成功當bonus,但應該點同4/5歲小朋友 ...

I will NOT tell we are being rejected.

But I will say:
the school will arrange second in  / third in ... etc to candidate and parents, and there are so many candidates to send for letters, so we need to wait ,,,

I believe, once you engage in "考直私/叩門通常十間八間", 4/5歲小朋友 may mix up which school is having first in / second in / third in or on waiting list / being rejected...

no worry, even "rejected" today, more chances are coming !!

kitty55    發表於 18-7-18 11:57

fred1920 發表於 18-7-18 10:21
通常小朋友唔會問 (掛住乜都唔記得),所以我哋都唔會專登講,輕鬆面對。
...

me too。如果佢問,照實同佢講,佢開始大,亦要開始接受人生係有失敗的時刻,要佢明白過程重要過結果,因為結果有時不只是因為個人因素。

想請教下,考直私/叩門通常十間八間,大人調整心態就易,失敗是正常,成功當bonus,但應該點同4/5歲小朋友 ...

我會話學校唔夠位或者話我問清楚呢間學校太多功課,我覺得原來不太適合你

回覆樓主:

我仔未識問我,所以我唔會講間學校reject左你

我個囝都唔識問我哩D, 仲問做咩要面試, 解釋完佢又唔記得~ 佢見咗兩間都當去上一個PLAYGROUP 咁~

我初頭完全唔講,佢亦無意識,但其他小朋友會講,甚至曬命同比較,其實未考前我已話佢知實有書讀,所以佢無乜所謂。我亦有教佢唔好同其他小朋友講,因為有朋友當時仲未有著落,要顧人地感受。

我一路都係同小朋友講,interview係我哋去看下學校係唔係適合你,同俾學校老師看下,邊啲小朋友適合呢間學校。其實我覺得本質就係咁

我女考完都無問我,因為唔係即時有結果的,都係之後先知。佢唔問我就唔提,考咁多間好少問起,已經唔記得邊間打邊間。問起的話就直講,話學校覺得有更適合我地讀的學校。

回覆 meowymeowy 的帖子

我囡有問我: 媽咪, 我之前面試既學校, 有邊間收我呀?

我只可以話暫時未有呀, 有兩間覺得你都好好呀, 有位就會通知我哋. 因為有好多小朋友報名入同一間學校, 所以要面試, 老師選擇學生. 老師冇選中, 唔係我哋唔叻, 係大家唔適合大家啫. 好似同朋友仔玩咁, 向學校你都有一齊玩開既朋友啦. 同佢解釋已經有一間學校(津校)收左, 爸爸以前學校.

我囡問得都咩細, 佢會問點解啲學校識我既. 我要解釋學校搵小一學生, 媽咪覺得嗰啲學校適合佢, 我幫佢交左表格, 所以學校就邀請佢去面試. 佢都會問點解爸爸嗰間唔使面試. 我都要解釋佢知.

mcl203 發表於 18-7-18 10:08

x2

mcl203 發表於 18-7-18 10:08
x 3

回覆樓主

現階段尚早,話未知。
通常小朋友到K3尾就會真正想知,可能因為學校有同學share,到時可能手上已有offer再講仲得。

直接同個仔講,in完學校老師校長後,佢地唔係咁適合教你,我唔揀這間啦,媽媽會揀一間最適合你讀嘅學校

回覆樓主

佢唔問我唔講,終於有一日佢問㸃解要去咁多間interview ,我答學校話人太多果d學校暫時冇位比我地,所以我地要去問多幾間學校有冇位

Aphrodite 發表於 18-7-18 12:50
我一路都係同小朋友講,interview係我哋去看下學校係唔係適合你,同俾學校老師看下,邊啲小朋友適合呢間學 ...

我都係咁解釋interview 呢件事
‹ 上一主題|下一主題