用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華……
樓主: suslau2004
go

英華……  

ddtt347 發表於 18-7-18 13:15
真道第一次面試完全看不出佢係活動教學的學校囉!做工作紙哦!但又冇學術問題。唔知佢點揀人?看邊間幼稚園 ...

我覺得似係揀幼稚園兼專心跟指令,大小肌肉良好.

lkwkenneth 發表於 18-7-18 16:22
陸慶濤有兩階段報名,有分別嗎,報第一階段要早d in?

學校網頁有講面試日係10月20,應該得1日。

edubk14d 發表於 18-7-18 15:52
九龍東報陸慶濤啦,搭幾個站地鐵,或搭校車,唔好錯過一個好機會呀,就截止報名了!其實只要學校不太差,間 ...

謝謝你的意見。
其實,我自己心儀音小,我十分認同該校的音樂,宗教理念。或者我會個悲觀主義者',我希望我家唯一的小朋友,將來遇上任何挫折(尤其是父母生,老,病,死),他沒有兄弟姊妹分担,我們也沒有任何信仰,我希望他能有宗教信念帶領他走過,所以我最希望音小第一輪就收到好消息。

suslau2004 發表於 18-7-18 17:31
謝謝你的意見。
其實,我自己心儀音小,我十分認同該校的音樂,宗教理念。或者我會個悲觀主義者',我希望 ...

你有清晰的目標,非常好!

回覆樓主

咁快就冇信心,幾時玩到遊戲完結?你睇我地d龍年學生幾辛苦都冇放棄,報左唔收咪唔收囉,我就咁諗,唔收我個仔係佢地唔識貨,同時又會記住小時了了、大未必佳呢句前人既金句,時時勉勵住自己,我地自己都做過學生啦,你身邊一定有人讀書未必好叻,但出黎做野好成功,人生唔係剩係玩呢短短幾年,加油啦

suslau2004 發表於 18-7-17 19:32
真道rejected , 冇2nd  in
一下子打沈左
英華小學……一間有光環嘅名校。

咁快被打浸?

最惨的家長,小孩直資私校無間收,要玩大抽獎。然後大抽獎派位唔好,又要去叩門,最後叩門無間收。

上小一條路可能還有一年音樂椅轉動。

樓主努力。喜歡間小學就入表報名試試啦!

edubk14d 發表於 18-7-18 20:31
音樂椅轉動咩意思,唔明?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3602656

回覆樓主:

有沒有人知宜家申請表已經去到幾多號?我是 19xx

edubk14d 發表於 18-7-19 00:07
關音樂咩事!

玩音樂椅, 人多位少。音樂轉換, 有人離開座位,等待的人才有機會補上。跟小一選校相似。

edubk14d 發表於 18-7-19 00:07
關音樂咩事!

細個時嘅音樂椅遊戲,無玩過?

同樣reject....唔好灰

回覆樓主:

剛剛收到音小rejected, 我心好實好實……

suslau2004 發表於 18-7-21 01:22
剛剛收到音小rejected, 我心好實好實……

樓主,我上年短時間內都收到真道和音小reject, 個心都好屈住屈住,但而家我準備緊英華開學的野了。

如果相信小朋友能力,記着保持小朋友自信心,和諗吓被reject 的原因,加以改善。記着,好野陸續有來。

sunnymama2 發表於 18-7-21 06:50
樓主,我上年短時間內都收到真道和音小reject, 個心都好屈住屈住,但而家我準備緊英華開學的野了。

如果 ...

多謝你,說得好好,我都收到真道rejected, 都曾經擔心往後既面試,不過,唔試過唔知,各位媽媽加油!撐住!