用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華……
樓主: suslau2004
go

英華……   [複製鏈接]

Bearbearbear123 發表於 18-7-17 23:07
我小朋友去年真道first interview收reject. 今年暑假買了英華校服準備迎接小一。樓主加油
...

錯翁失馬,焉知非福。恭喜!
好奇問問,小朋友屬於什麼類型?

suslau2004 發表於 18-7-17 23:30
錯翁失馬,焉知非福。恭喜!
好奇問問,小朋友屬於什麼類型?

小兒是觀察型、非學術型孩子。去年玩了這個小一入學遊戲,敗北次數遠比喜訊多。希望樓主明白,幾千人面試,不竟能進入第二輪面試或拿取學位的佔少數。失敗可以說是「正常」的。希望樓主不要灰心,收拾心情迎戰。盡力應戰,無論結果如何,總算問心無愧。

Bearbearbear123 發表於 18-7-17 23:36
小兒是觀察型、非學術型孩子。去年玩了這個小一入學遊戲,敗北次數遠比喜訊多。希望樓主明白,幾千人面試 ...

我仔絕不是學術型,甚至稱得上為衝動派……唯獨是体能好,無限精力,無限創意在遊戲上。我以為這個特質,一些主張活動教學的学校會喜歡,原來錯了。
亦因為佢呢個性格,亦令我對强學術的学校卻步。
其實,到呢刻是否交表,我都仍然十五十六……

suslau2004 發表於 18-7-17 23:43
我仔絕不是學術型,甚至稱得上為衝動派……唯獨是体能好,無限精力,無限創意在遊戲上。我以為這個特質, ...

玩完呢個遊戲,我發現真係要樣樣試下。我覺得很適合他的,收reject. 覺得高攀的反而有驚喜。如果你還在想的,不如先報名,再慢慢想去不去面試吧。畢竟如果你唔報到時想去面試也沒機會(這適合於任何你欣賞的學校)

回覆樓主

想報就報,報完仲可考慮去不去面試,有幸收左都仲可考慮讀唔讀,但唔報就乜都不用考慮,以後唔後悔就得。

Bearbearbear123 發表於 18-7-17 23:55
玩完呢個遊戲,我發現真係要樣樣試下。我覺得很適合他的,收reject. 覺得高攀的反而有驚喜。如果你還在想 ...

哈哈,高攀這個形容詞好恰當。

edubk14d 發表於 18-7-18 00:32
考慮一下陸慶濤小學,一條龍直升羅氏中學,不錯的選擇!

我都好like 呢間學校,可惜太遠,最後放棄

edubk14d 發表於 18-7-18 00:25
報間離家路程不要太遠的,要不是小朋友會很辛苦啊!英華競爭很大,讀得也辛苦,想清楚是否適合自己小朋友, ...

是呀,就是知道未考入去或是考了入去的,英華都是間競爭大的学校,亦明白若有幸入選,大人細佬未來六年都冇得懶惰。我是在職媽媽,家住九龍東,学校路程也不短,一間咁強學術型的傳統学校,真係有D卻步……

樓主晤係以為報十間,十間都會有offer嗎?會晤會太自視過高呢?如果連一個reject都接受晤到,我覺得你間接會影響小朋友的成長發展

我仔仔都今年 K2 揾小學, 在我立場, 男校我一定會試

因為男仔本身就無女仔咁成熟, 講淡定, 講學術, 講應對, 講對答, 都係女仔較優勝。所以男校無哂女仔呢堆強敵, 照道理係機會大左

除非唔 buy 學校理念, 或學校遠到搬屋都唔掂, 唔係的話我覺得算心儀, 報左再算吧

真道 interview 偏早, 好多小朋友係第一次真正 interview, 因為咁就否定佢能力, 太早了吧? 何況 interview 仲有運氣呢?

回覆樓主

真道第一次面試完全看不出佢係活動教學的學校囉!做工作紙哦!但又冇學術問題。唔知佢點揀人?看邊間幼稚園?

ddtt347 發表於 18-7-18 13:15
真道第一次面試完全看不出佢係活動教學的學校囉!做工作紙哦!但又冇學術問題。唔知佢點揀人?看邊間幼稚園 ...

間間都係甘架喇
表內不一~

ddtt347 發表於 18-7-18 13:15
真道第一次面試完全看不出佢係活動教學的學校囉!做工作紙哦!但又冇學術問題。唔知佢點揀人?看邊間幼稚園 ...

我估睇畫畫靚唔靚,字寫得好唔好睇。我呢兩樣最差,所以收reject 好正常。

BTW, 今年有玩拋豆袋嗎

suslau2004 發表於 18-7-17 19:32
真道rejected , 冇2nd  in
一下子打沈左
英華小學……一間有光環嘅名校。

快d去,試下啦!

我上星期六第1批收rejection, 昨天已寄出另一間學校的申請表

呢間無緣咪下一間, 要中六合彩, 至少要去買!!!

囝喎? 15分自行也要填!! 何況英華?

All the best!!

suslau2004 發表於 18-7-17 19:32
真道rejected , 冇2nd  in
一下子打沈左
英華小學……一間有光環嘅名校。

你咁快就打沉? 好多私立既高峰期下月先開始wor..

edubk14d 發表於 18-7-18 15:52
九龍東報陸慶濤啦,搭幾個站地鐵,或搭校車,唔好錯過一個好機會呀,就截止報名了!其實只要學校不太差,間 ...

陸慶濤有兩階段報名,有分別嗎,報第一階段要早d in?
‹ 上一主題|下一主題