用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位選校
go

升中派位選校 [複製鏈接]

其實大家幫仔女搵學校會以佢成績搵間啱佢嘅學校,定以學校banding嚟搵,例如會不會band尾想搏band頭啲學校,明知會讀得好辛苦,一心諗住去補底班

2    0    0    0

回覆 fatfatlam 的帖子

依幾年升中人數已經上升, 如果仲係咁進取, 自行成功既機會就會好微, 到大抽獎變數實在太大, 所以我地學校會叫家長, 自行階段要穩入, 唔好靠大抽獎

回覆 fatfatlam 的帖子

我會問阿女意願,佢話要女校,我咪係啱佢程度附近比幾間佢自己選,有高/低D程度,自己揀(我當然會比意見)

王家爸爸    發表於 18-7-17 12:54

簽名被屏蔽

fatfatlam 發表於 18-7-17 11:47
其實大家幫仔女搵學校會以佢成績搵間啱佢嘅學校,定以學校banding嚟搵,例如會不會band尾想搏band頭啲學校 ...
睇小朋友性格。

回覆樓主:

睇小朋友性格+了解間學校適唔適合佢
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

如果只博上一個細級,我唔認為會跟唔上,特別多數男仔某程度係到中學先開竅。
但有能力同博唔博得入係兩回事,太博出事就叩餐飽。

Yanamami    發表於 18-7-17 14:02

其實大家幫仔女搵學校會以佢成績搵間啱佢嘅學校,定以學校banding嚟搵,例如會不會band尾想搏band頭啲學校 ...
我會揀間適合既, 所以區內神校完全唔考慮。

1.盡量跟小朋友意願,至少係小朋友參觀過的小學。
2.近年都知人口上升,加上小朋友並非地區強校,可能只是二三線小學排頭,無論排名幾前,可能都保守先當邊緣人。
3.自行穩入最好,但男仔操行通常都唔係太好,所以都知道自行多數都無行,要靠派位。

我唔會,孩子吃力亦冇自信,成日考包尾,搏唔過。

little_yolky 發表於 18-7-17 13:01
我會揀間適合既, 所以區內神校完全唔考慮。
區外呢 ? ~~~

回覆 Jasmine-4711 的帖子

但識有喲家長理倫係學校入U率係100%, 所以只要入咗就一定上到大學

mcl203 發表於 18-7-17 14:00
區外呢 ? ~~~
區內學校已經好完美喇, 燕瘦環肥, 唔駛跨區。

little_yolky 發表於 18-7-17 14:13
區內學校已經好完美喇, 燕瘦環肥, 唔駛跨區。

果然位於極有利位置~~~

little_yolky    發表於 18-7-17 14:17

回覆樓主:

要成績或合適真係好難揀!

呢个話題重複討論千百遍……唯有再講多次~有無从另一角度去諗,点解佢係band1c?佢学习能力低?学习态度差?佢各科平均差?淨係中或英或数差?如果能力正常,学习态度好,英文底子好,禁搏高dd应該無礙佢上英中用英文学習。有好多band1中或尾的可能俾科数或中文拖累。不过如果英文普通甚至麻麻,梗係搏唔过高-級。因為人地努力適應学习比小学相倍科目之時,你仲要同英文搏鬥,就更易被比下去~

fatfatlam 發表於 18-7-17 14:07
回覆 Jasmine-4711 的帖子

但識有喲家長理倫係學校入U率係100%, 所以只要入咗就一定上到大學 ...
香港有间禁既学校咩?

Yanamami 發表於 18-7-17 14:21
呢个話題重複討論千百遍……唯有再講多次~有無从另一角度去諗,点解佢係band1c?佢学习能力低?学习态度差? ...
點解B1C? 咪就係因為學校級1X都係B1C囉。我覺得10名內對小朋友係一個關口嚟, 跨過咗, 心理質素又會好D, 佢哋會覺得萬事都有可能。

我哋學校有一度好, 係無精英班, 全部打渾晒, 阿女曾經同過級1, 2, 3同班過, 佢知道人哋大概係邊個水平, 有時測驗高分過級一, 佢會好開心, 等佢明白, 係無唔可能既事。

BTW, 你有兩個女女, 你覺得P5同P6既小朋友, 會有明顯唔同嗎? 我仲係覺得佢好似舊飯咁, 阿細就仲好似個BB咁。

little_yolky 發表於 18-7-17 14:30
點解B1C? 咪就係因為學校級1X都係B1C囉。我覺得10名內對小朋友係一個關口嚟, 跨過咗, 心理質素又會 ...

你要小心d講,唔係会嚇親其他JM. 級1X係band1c.....(註:唔同程度学校会有出入啊~我估SFA, 百幾都仲係1C)

好难答你最後个问題……我大女小学仲係-旧飯,升中就成个唔同哂。細女K1已俾老師話好成熟,人地仲喊紧之时,佢係幫人扣外套紐果个。

Yanamami 發表於 18-7-17 14:23
香港有间禁既学校咩?

會考/AL 年代, 聽區內家長講鄧顯校長同啲 S1 講入到佢間學校 = 入到 U 了 (印象中, 會考/AL 年代 9X-100%入U)
P.S. 又係聽人講, 成績唔好會勸退

‹ 上一主題|下一主題