用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想做好明年 申請 將軍澳官立中學 中二插班 準備 ...
go

想做好明年 申請 將軍澳官立中學 中二插班 準備

要為明年考將軍澳官立中學 中二 插班做好準備, 有沒有家長 幫忙 借出 今年貴子女 中一嘅 notes 及 試卷,做好準備, 麻煩大家幫忙

回覆 DTMARCH 的帖子

你今年冇去叩門嗎? 而家讀緊band 2 中學?

kk1186 發表於 18-7-16 22:13
回覆 DTMARCH 的帖子

你今年冇去叩門嗎? 而家讀緊band 2 中學?

今年叩門了, 但唔成功, 想為明天做好準備,亞女 好心儀嚟間 中學, 而佢依家派到 band 1C 嘅, 佢問明天可再試嗎? 我和她說當然可以不過明年你就要比心機考好成績才可再叩門, 佢話明白, 所以我想睇下有沒有人可借出今年嘅 note 及 試卷,比個指標佢才比較有方向, 希望能夠透過這裡找到幫手, 不管最後怎樣,也給她一個機會

DTMARCH 發表於 18-7-16 22:43
今年叩門了, 但唔成功, 想為明天做好準備,亞女 好心儀嚟間 中學, 而佢依家派到 band 1C 嘅, 佢問明天 ...

將官好似都係B1C,已經派到B1C點解仲要叩門? 中學反叛期轉校要重新適應人事唔係容易的。

小黃豆B 發表於 18-7-16 22:55
將官好似都係B1C,已經派到B1C點解仲要叩門? 中學反叛期轉校要重新適應人事唔係容易的。 ...

亞女 好心儀嚟間中學想比個機會及目標佢, 佢個人比較沒自信, 這次就給她一個好好嘅經歷。 由於佢個性較沒主見,當我聽到佢話想再考時, 心中也想不到她會這樣說,我只好盡力協助,能不能考上就看她自己、 希望可以找到幫忙

有無了解過阿女心儀將官中的原因?會唔會係D好小學鷄原因,例如D 好friend既同學入左去讀……。係既,應該開學之後就不再心儀。如果唔係呢D小學鷄原因,我都贊成同阿女定立目標, 不過大前提一定要係讀緊既中學取得亮麗成績,否則將官中未必比你考插班試,到時你有人地notes/past paper 在手都得物無所用

Chenglc 發表於 18-7-16 23:59
有無了解過阿女心儀將官中的原因?會唔會係D好小學鷄原因,例如D 好friend既同學入左去讀……。係既,應該 ...

多謝你意見,亞女沒有朋友仔在那上學, 所以我也出於既然佢為自己定下目標, 我只盡力在旁協助, 最緊要係現正就讀的學校成績要好, 人家才會考慮她.

佢個人沒太有自信, 藉此機會 (因是她個人志願) 我希望幫助她, 無論結果如何

DTMARCH 發表於 18-7-16 23:48
亞女 好心儀嚟間中學想比個機會及目標佢, 佢個人比較沒自信, 這次就給她一個好好嘅經歷。 由於佢個性較 ...
你女兒派到B1C都係將軍澳津校?假如是的話,我覺得你先了解女兒點解會咁想,雖然將官今年出左榜眼,但近年在家長心目中都比唔上另外三間B1,有將官小家長都無揀回原校,我怕你們假如真係考上而放棄原校會後悔。

小黃豆B 發表於 18-7-17 00:37
你女兒派到B1C都係將軍澳津校?假如是的話,我覺得你先了解女兒點解會咁想,雖然將官今年出左榜眼,但近年 ...

亞女 現在的中學也是叩門的,但在小西灣那裡很遠, 每天要搭 694 總站到總站, 其實佢也叩到將軍澳一間直資,但佢不太喜歡所以放棄了,所以佢有這樣想法為自己定了個目標

DTMARCH 發表於 18-7-17 00:44
亞女 現在的中學也是叩門的,但在小西灣那裡很遠, 每天要搭 694 總站到總站, 其實佢也叩到將軍澳一間直 ...
是中華基金會嗎?

小黃豆B 發表於 18-7-17 00:51
是中華基金會嗎?

PM 咗學校名

回覆樓主:

我諗插班難度較高,都要睇佢今年成績同有冇特别個人之處!

wingcheeshiu 發表於 18-7-17 08:31
我諗插班難度較高,都要睇佢今年成績同有冇特别個人之處!

明白, 所以只盡量與她一起努力(emoji)

B1C 校插去將官中,真係有D攞黎搞。不過小朋友開始入反叛期,我地做父母既係無得一句ban左佢就算。我覺得你要同佢分析情況,如果佢仍然堅持,就同佢set target, 例如中期試考級十才會幫佢搞插班。

插班試一般都係以中英數爲主,課程範圍相若,所以人地notes我覺得不太需要,反而你依家要以去將官中網站,睇下有無插班表格,了解下學校有咩要求,可以的話,找埋書單作參考。

Chenglc 發表於 18-7-17 09:34
B1C 校插去將官中,真係有D攞黎搞。不過小朋友開始入反叛期,我地做父母既係無得一句ban左佢就算。我覺得你 ...

認同,假如本身已經係B1C,無理由將目標定係同一水平,景嶺因為交通問題未必人人想去,但可以將目標定係主恩或宣基,對女兒更有挑戰性可以更有動力去爭取,假如到時仍然想去將官,把握會更大。

Chenglc 發表於 18-7-17 09:34
B1C 校插去將官中,真係有D攞黎搞。不過小朋友開始入反叛期,我地做父母既係無得一句ban左佢就算。我覺得你 ...

是的, 我已告訴她不容易, 但我是會支持她, 待她不要失望當不能達標的時候.
謝謝你們給我的意見。

我幫唔到手,只係路過見你咁支持阿女覺得好感動,祝你地得償所願!

mgmismicgmic 發表於 18-7-17 15:30
我幫唔到手,只係路過見你咁支持阿女覺得好感動,祝你地得償所願!

謝謝你

DTMARCH 發表於 18-7-17 11:10
是的, 我已告訴她不容易, 但我是會支持她, 待她不要失望當不能達標的時候.
謝謝你們給我的意見。
...

可以講下將官中有咩咁吸引嗎
今年將官好多人跳船,叩門應該比其他三間易

bb鼠 發表於 18-7-18 08:33
可以講下將官中有咩咁吸引嗎
今年將官好多人跳船,叩門應該比其他三間易
...

我都想知有咩吸引之處?
將軍澳4大,反而我會鐘意景嶺同迦密