用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: AAV
go

. [複製鏈接]

KTC69 發表於 18-8-18 10:48
唔係呀, 呢兩個係我地自發開既。不過聽聞遲d學校都 nominate class parent rep去開
...

係真係學校有class parent ga, 通告有寫的。有問你願唔願意做,負責用whats app 同同班家長聯絡,發佈突發野呀,週末聯誼野呀果d,咁都唔錯呀。所以可以等開學統統左先開可能更好。咁就唔會有兩個混亂左。

回覆樓主

你好。咁多位家長。女兒因私人理由。退學了。請問你們買了校服包未? 我們只開袋洗了一套。仲冇一套校裙。運動套裝。書包。hat。鞋袋。全冇開過

所有都冇用過。大家有冇需要? 平讓大家。如有需要(emoji)(emoji)(emoji)

最緊要用得普。你們都知道幾多錢! (emoji)‍♂️

打擾晒。(emoji)

Asdf

cookiedog 發表於 18-8-14 07:56
每年學校旅行我都見有小朋友帶自己帽,學校旅行有家長同行。我估outing嘅意思係返學時間,老師帶佢地出去 ...
我想問下,家長會唔會知道學校教左咩?我記得以前返學係每星期都會有份中、英、數、音、美、體等等學左咩,呢間有無?

AAV 發表於 18-8-25 17:20
今日迎新日,我小朋友果班個英文老師教過幾年書,但係係joyful新人,感覺唔係親切型,教成點就真係要返學先 ...

我地同你相反,英文老師好有經驗,但普通話同助教好新。

.....

.....

4/9:情況仍然混亂,但比昨天好。

7/9:上學一星期了,我小朋友說不願上學,哭著上學哭著放學,幾時先會習慣?好擔心

AAV 發表於 18-9-8 14:47
7/9:上學一星期了,我小朋友說不願上學,哭著上學哭著放學,幾時先會習慣?好擔心 ...

好明白你心情,我小朋友都沒習慣呀!上堂成日想開門走!見到佢喊心都疼埋,只可能再比多d時間佢適應吓,老師有無打電話講下她上堂點呀?

kinibaby129 發表於 18-9-8 21:13
好明白你心情,我小朋友都沒習慣呀!上堂成日想開門走!見到佢喊心都疼埋,只可能再比多d時間佢適應吓,老師有 ...
有打來的,老師話係正常既,一般會慢慢好起來。話佢有時都會一齊活動,老師會幫佢。

AAV 發表於 18-9-8 14:47
7/9:上學一星期了,我小朋友說不願上學,哭著上學哭著放學,幾時先會習慣?好擔心 ...

我女都係,日日未上車已經喊,返嚟又見到滿面淚痕。佢係咁話唔鍾意返學。希望大家啲小朋友快啲適應到。學校啲老師好好,會打嚟講下小朋友喺學校狀況。

我囝而家讀緊Joyful K1呀, 上年都係Joyfuly 讀PN, 我仔都用左3星期至適應無再喊, 而家到K1過完個weekend星期一返學都係有D喊, 老師話佢玩得太開心了一到weekend, 我上年都會好緊張甘呀, 跟住佢慣左幾個月就開始會用英文答到老師野, 雖然係簡單英文, 不過都好有進步我收貨啦, 個個小朋友適應能力唔同, 唔駛太擔心, 慢慢都會OK架啦, 仲好開心添, 婆婆話日日接佢都係笑咪咪開心落校車架而家, 大D又會好D, 大家加油呀!!!

Candyhcs 發表於 18-9-13 09:29
我囝而家讀緊Joyful K1呀, 上年都係Joyfuly 讀PN, 我仔都用左3星期至適應無再喊, 而家到K1過完個weekend星 ...
多謝你呀,我女可能都未適應到,我係有d擔心,希望我女可以開開心心入學校,而唔係一泡眼淚咁入。
‹ 上一主題|下一主題