用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: AAV
go

. [複製鏈接]

AAV 發表於 18-7-31 07:49
原來得兩日?仲要返得果2個/1個鐘,哈哈,小朋友要加油了。來緊1-7號又交錢,又會帶下小朋友返去睇下。你有 ...

有帶他去睇下呀,暫時唔抗拒,要多d同他提學校先得,等他有心理準備呀!希望他遇到有愛心同耐性既老師呀!

回覆樓主

請問大家鞋袋、襪、帽,是否必須要買?
襪是有學校logo嗎?

kinibaby129 發表於 18-7-31 22:39
有帶他去睇下呀,暫時唔抗拒,要多d同他提學校先得,等他有心理準備呀!希望他遇到有愛心同耐性既老師呀!
...
希望遇到好老師好職員^^

strawb 發表於 18-8-1 20:55
請問大家鞋袋、襪、帽,是否必須要買?
襪是有學校logo嗎?

我有買鞋袋、襪,無買帽呀。除左帽之外,其他無問佢係咪一定要買,帽方面職員話去outing 選擇戴唔戴,咁我唔係好知係咪成日出outing ,到時有需要先買。襪係有logo 既,仲好厚。鞋袋就每月帶室內鞋返屋企洗既時候用。

AAV 發表於 18-8-1 22:02
我有買鞋袋、襪,無買帽呀。除左帽之外,其他無問佢係咪一定要買,帽方面職員話去outing 選擇戴唔戴,咁我 ...

謝謝你,鞋袋用自己的可以嗎

strawb 發表於 18-8-2 21:15
謝謝你,鞋袋用自己的可以嗎

咁我又無問呀。佢d校服好貴。

回覆 strawb 的帖子

鞋袋一定要用返學校嗰個,所以一定要買。outing時如果想帶帽,就要帶學校嗰頂,如果唔帶,就唔使買。
本人係麗城joyful家長,哥哥9月升K2,細佬9月讀N班。睇下會唔會做到同班同學仔。

cookiedog 發表於 18-8-13 13:50
回覆 strawb 的帖子

鞋袋一定要用返學校嗰個,所以一定要買。outing時如果想帶帽,就要帶學校嗰頂,如果唔 ...

唔該曬。但我見學校相,有時見到學生戴自己帽去outing,同埋多唔多outing?我覺得帽都重要,但又唔知常唔常用,又驚小朋友隨手掉左。另外,你大仔讀得好唔好呀?你有咩意見呀?同埋,你收到information pack 未?

各位家長,你地收到學校郵寄既information pack 未?我未收到wor.

AAV 發表於 18-8-13 22:21
各位家長,你地收到學校郵寄既information pack 未?我未收到wor.

未收到,我都等咗好耐。一直以來收啲信都淨係叫俾錢,反而入學資料咁遲都未寄到。好想知有咩要預備,例如返學著咩鞋,我地要返工,得週末先有時間去睇。

Mianakata 發表於 18-8-14 01:42
未收到,我都等咗好耐。一直以來收啲信都淨係叫俾錢,反而入學資料咁遲都未寄到。好想知有咩要預備,例如 ...

我啱啱個星期六問學校,佢地話Information pack仲預備緊.

未收到,我都等咗好耐。一直以來收啲信都淨係叫俾錢,反而入學資料咁遲都未寄到。好想知有咩要預備,例如 ...
係呀,我都要返工,打算收到資料睇下有咩準備。同埋打算星期六去交通告既。仲有3個週末可以準備既,但下個星期六要返學校都仲未有消息,例如幾多點去。仲有又唔知開學用品要咩、開學適應安排,返工都要請假嘛,早d知會好d.

AAV 發表於 18-8-13 22:20
唔該曬。但我見學校相,有時見到學生戴自己帽去outing,同埋多唔多outing?我覺得帽都重要,但又唔知常唔常 ...

每年學校旅行我都見有小朋友帶自己帽,學校旅行有家長同行。我估outing嘅意思係返學時間,老師帶佢地出去,無家長同行嘅。我估學校原意outing帶學校帽係方便老師識別同照顧,不竟帶咁多個小朋友出去,有一定嘅難度。我都無買到帽,因為佢唔鍾意帶。如果我無記錯,我大仔N班時無outing,K1時好似去過兩次。
我覺得學校幾好,阿仔好鍾意返學,係happy school,我暫時遇到嘅老師都好好。當然我嘅意見唔代表全部人。

返學要一對黑鞋,兩對白鞋。25號orientation day就會知道分咗去邊班。當日要帶啲嘢返去放係班房,例如尿片20條,一包濕紙巾,小朋友囗罩20個,一套後備衣服,尿片同後備丧要寫名,將所有嘢放入有名嘅密實袋。可能仲有其他我漏咗。

回覆樓主

每日返學要帶碗,义同匙,乾、濕毛巾各一,放進密實袋,密實袋最好用拉口嗰隻,因為小朋友會易開同關,老師盡可能唔會幫佢地

cookiedog 發表於 18-8-14 08:09
返學要一對黑鞋,兩對白鞋。25號orientation day就會知道分咗去邊班。當日要帶啲嘢返去放係班房,例如尿片 ...
嘩,唔該曬你咁有用既資訊。無諗過要帶咁多野wor,哈哈,全部都係衛生用品。好奇,有邊款密實袋可以入到20塊片?要一個袋入曬咁多野定點?唔該曬

AAV 發表於 18-8-14 08:18
嘩,唔該曬你咁有用既資訊。無諗過要帶咁多野wor,哈哈,全部都係衛生用品。好奇,有邊款密實袋可以入到20塊 ...

有啲專賣膠袋嘅地方會有大啲嘅密實袋賣。不過唔一定要一個入晒,分兩個都得,只要記住每條片寫返個名同埋每個密實袋都有名就ok喇。

回覆樓主

有一對白鞋會做室內鞋,要寫名,放入鞋袋,25號帶返去

cookiedog 發表於 18-8-14 08:22
有啲專賣膠袋嘅地方會有大啲嘅密實袋賣。不過唔一定要一個入晒,分兩個都得,只要記住每條片寫返個名同埋 ...
唔該曬,好有用既資訊。25號要帶鞋而家都未出到信,真係會引起好多家長不便。咁我呢個週末去搵大密實袋同買鞋。德華公園後面唔知係咪叫四坡坊有間賣食物包裝既鋪可能有,會去睇下。

回覆樓主

唔使擔心,如果25號啲嘢準備唔切,後補都無問題嘅。學校唔係咁straight嘅
‹ 上一主題|下一主題