用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四成績表Subject Grading
go

中四成績表Subject Grading

小兒就讀傳統男校,升中五,剛拿了成績表,每科都有grade 和 ranking

中文科 Grade B, ranking 67/188
英文科 Grade D, ranking 53/188

請問學校這些Grade是否即某程度上預期學生DSE的成績,即Grade D, 預期DSE拿4仔,Grade B 即預期DSE有機會拿5*?

我擔心若阿仔英文都credit不到,將來入大學揀不到好科呢

請有經驗的家長分享一下,謝謝

活出彩虹 發表於 18-7-16 16:55
小兒就讀傳統男校,升中五,剛拿了成績表,每科都有grade 和 ranking

Grade未必有關係,如有的話,學校可直接出Level。

你可参照學校DSE往績,按ranking估算level。

LingChiBaBa 發表於 18-7-16 17:04

謝謝,請問我可從那兒看到學校過往DSE往績?

LingChiBaBa 發表於 18-7-16 17:04

其實我覺得幾奇怪,阿仔中文ranking比英文ranking排得更後,但中文獲Grade B, 預期Level 5*?這可否反映學校的英文程度較弱呢?疑惑中……

活出彩虹 發表於 18-7-16 17:18
謝謝,請問我可從那兒看到學校過往DSE往績?

正常可在學校的Annual report找到部份資料。

LingChiBaBa 發表於 18-7-16 18:07
正常可在學校的Annual report找到部份資料。

thx

活出彩虹 發表於 18-7-16 17:44
其實我覺得幾奇怪,阿仔中文ranking比英文ranking排得更後,但中文獲Grade B, 預期Level 5*?這可否反映學 ...

強弱是相對的。你可將亞仔學校DSE成績與全港及水平相約的學校比較一下。

LingChiBaBa 發表於 18-7-16 18:11
強弱是相對的。你可將亞仔學校DSE成績與全港及水平相約的學校比較一下。
...
點解學校唔用1-5**?

cow 發表於 18-7-16 22:22
點解學校唔用1-5**?

我大女學校俾分,排名及Level。

細女學校俾分及排名percentile,無Level 。我問細女學校有無Level參考?班主任衹答學校得分及排名percentile。我見細女S4成績表中英文嘅分未計listening同oral,可能因為咁啩。

其他學校唔知喎。

醒目開學勳章

其實會不會你諗多左?
中四成績表內的grade/ranking只代表他(她)在學校排名,並不是predict dse成績。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

wawaliluk 發表於 18-7-17 14:39
其實會不會你諗多左?  
中四成績表內的grade/ranking只代表他(她)在學校排名,並不是predic ...

agreed.  學校係以分數去分grade.  好似小學成績表咁.  "假設"90-100分是A....如要推算DSE成績, 中六時, 老師會預計到.  但都係果句, 畢竟是預計.  反而在中五FOCUS校內級名次, 可推算到實力有多少??

傳統男校英文科排53/188,點都有5仔。其實想估計DSE成績,最好既方法係用科目排名配對返今年既星星率、5率、4率。。。等等。

wawaliluk 發表於 18-7-17 14:39
其實會不會你諗多左?  
中四成績表內的grade/ranking只代表他(她)在學校排名,並不是predic ...
無錯grade只代表小朋友係學校既排名;但係高中成績表內既ranking,其實係用嚟預測DSE成績既方法之一。

王家爸爸 發表於 18-7-17 17:18
傳統男校英文科排53/188,點都有5仔。其實想估計DSE成績,最好既方法係用科目排名配對返今年既星星率、5率 ...

希望承你貴言,DSE credit 到啦

黃巴士 發表於 18-7-17 15:09
agreed.  學校係以分數去分grade.  好似小學成績表咁.  "假設"90-100分是A....如要推算DSE成績, 中六時,  ...

說的也是,謝謝