用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 [請教] 中西區Band 2女應該點揀好?
go

[請教] 中西區Band 2女應該點揀好?

我淨係諗到鴨真, 培德, 何東, 浸信會呂明才, 重有冇其他呢?應該點排好? 保險線應該set邊間呢?
求指教, thanks!!!

akitim 發表於 18-7-16 13:14
我淨係諗到鴨真, 培德, 何東, 浸信會呂明才, 重有冇其他呢?應該點排好? 保險線應該set邊間呢?
求指教, than ...
夠膽的話放聖嘉勒第一,鴨真第二。
穩陣的話,直接放鴨真第一。培德係保險線。

mannewliv 發表於 18-7-16 13:32
夠膽的話放聖嘉勒第一,鴨真第二。
穩陣的話,直接放鴨真第一。培德係保險線。
...
其實中西區band 2女好多都選鴨真, 係咪會好難抽中呢? 好擔心.......  培德係保險線, 係咪佢係呢幾間中最差? Thanks~

何東區內只有幾個位, 好難中簽

培德是嘉諾撒會, 差亦吾會差得去邊, 不過地鐵吾到

crazyhippo 發表於 18-7-16 15:29
何東區內只有幾個位, 好難中簽
培德是嘉諾撒會, 差亦吾會差得去邊, 不過地鐵吾到
明白, 多謝指教.  請問如自行選呢2間, 鴨真同何東邊間成績好d?

IloveJJ 發表於 18-7-16 15:37
自行都揀聖嘉勒,我哋學校有B2入的
但阿女成績係B2b, 驚浪費左個機會......

IloveJJ 發表於 18-7-16 17:23
你問下自己學校老師,我哋小學就有人B2入到
好, 謝謝你意見

IloveJJ 發表於 18-7-16 17:23
你問下自己學校老師,我哋小學就有人B2入到

我聽人講band2入st claire會讀得比較辛苦,始終大部分英小上,預左要補

PP媽媽 發表於 18-7-16 17:59
我聽人講band2入st claire會讀得比較辛苦,始終大部分英小上,預左要補
係呀, 我都驚係咁, 唔想阿女入到去墊底, 所以都有d卻步

B2應無機會入到聖嘉肋
自行佢吾會選你
區內位好少, B1抽, 吾輪到B2
叩門, 筆試機會都未必有
今年有>8個吾知B2定B3聖嘉肋生外浮
B2咩途徑會入聖嘉肋?

墊底也許是空想

可能要實際小小研究下B2校邊間好一點
B2入到可能係拿著很多XXXX獎, 話哂入讀後可以幫學校贏獎 (校獎/國際)

crazyhippo 發表於 18-7-16 18:41
B2應無機會入到聖嘉肋
自行佢吾會選你
區內位好少, B1抽, 吾輪到B2

彼得仔1X個入SCGS,可能反映直屬位用唔晒喎~~~

mcl203 發表於 18-7-16 18:50
彼得仔1X個入SCGS,可能反映直屬位用唔晒喎~~~

叻!!! 區內位1X個, 可能有D自行入. 吾出奇

crazyhippo 發表於 18-7-16 18:52
叻!!! 區內位1X個, 可能有D自行入. 吾出奇

用唔晒直屬位,唔可以直升果批咪B3生機會大囉~~~

IloveJJ 發表於 18-7-16 19:24
所以我咪話有B2女入囉!你睇下佢既升中人,23英華,3聖士提反,仲有14個聖嘉勒,全級只有60個女仔,你覺得 ...

只知聖嘉肋區內大抽獎位係單數

中西區派位總人數约1600,男女比例约2:1,Band 2女可博Band 1位。

回覆 hy2910 的帖子

大家覺得鴨真同何東邊間好d??

回覆 akitim 的帖子

鴨真現任校長好唔掂,親和能力低與教師理念不太恊調.今年教師離職人數有點嚇人.
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]