用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 3歲3個月戒日片
go

3歲3個月戒日片

點解咁遲戒?!因為2歲既夏天,情緒太差,無可能戒,後來情緒大大改善,今年可以戒片啦。

戒片到今日已經兩星期,由唔肯係廁所柯,到依家廁所痰盂皆可,雖然未識講野,但有時會掹下褲浪示意要去廁所,當然都間中失手瀨曬一大篤……

問題黎啦,自開始戒片後,我發現d情緒反曬黎,發脾氣唔肯反學,唔肯上車落車,唔肯行,但反到學校老師又話無特別,咁放學都正正常常,好似平時咁,但到夜晚又唔肯沖涼,刷牙,訓教,平時佢自己一個人係房訓,依家要人陪訓,我唔知點做好

booooooger 發表於 18-7-16 10:14
點解咁遲戒?!因為2歲既夏天,情緒太差,無可能戒,後來情緒大大改善,今年可以戒片啦。

戒片到今日已經 ...

其實你小朋友已進步了很多,由唔願意入廁所小便,到現在肯嘗試,試下給予讚賞、肯定。有特殊需要的小朋友情緒這環是比較難處理,我自己都有兩個小朋友,男仔係孖仔,有時情緒係互相影響或者係唔懂表達而出現,作為照顧者可試下用圖卡或時間表,讓小朋友習慣日常時表示做沖涼、食飯,日常流程可能會好一點。

vincelo29 發表於 18-7-17 13:07
其實你小朋友已進步了很多,由唔願意入廁所小便,到現在肯嘗試,試下給予讚賞、肯定。有特殊需要的小朋友 ...

我知道圖咭對佢地會比較易明白,我好怕用圖咭,怕依賴左,梗加唔講野

btw到今日已經識表示要去vv
情緒都好反d,雖然未去反之前咁,但今日好似脾氣少左

booooooger 發表於 18-7-18 13:28
我知道圖咭對佢地會比較易明白,我好怕用圖咭,怕依賴左,梗加唔講野

btw到今日已經識表示要去vv

給圖卡唔代表唔鼓勵他說話,要他形容圖卡的內容,初期由幾個字,慢慢加長句子。有些小朋友是喜歡圖畫、公仔或圖案,所以要因應自己小朋友設計。