用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 2a 成績叩寧波二,都無面試機會?
樓主: 峰仔媽咪
go

band 2a 成績叩寧波二,都無面試機會? [複製鏈接]

tpmon 發表於 18-7-17 15:27
應是大抽獎的隨機Number 不好。

我怕你現在太遲叩門其他區官津校,間間都截了止。

樓主係咪無set保險缐呀
我都number唔靚跌咗落去

我還諗緊明年有無轉校機會。

峰仔媽咪 發表於 18-7-17 16:14

可能讀落唔差呢

峰仔媽咪 發表於 18-7-17 16:14
樓主可能叩門準備不足錯過左黃金時間,依家唯有逐間去問仲有邊間會收表。假如小朋友有實力,明年還是轉校,學校學習環境同氣氛真係好重要,而不同水平既學校真係好唔同。而且band越低唔讀書既人越多,樓主要提醒小朋友唔好因為校內成績好就放鬆,亦要小心佢可能會同班唔讀書既一齊玩,到時候大家鬥hea。我以前讀band5中學見過有人中一上學期全班第一,但中三可以差到升唔到中四。

我都係諗緊個學習環境同氣氛問題。

回覆樓主:

有朋友嘅仔舊年派左去band 3學校,但今年考級一,令小朋友信心大增,變得更成熟,所以有啲嘢冇絕對。

e2m 發表於 18-7-17 19:09
有朋友嘅仔舊年派左去band 3學校,但今年考級一,令小朋友信心大增,變得更成熟,所以有啲嘢冇絕對。
...

我自己細過在一間Band 5小學(已被殺校多年)考全班top 3,順利入到一間Band 1中學。

小時入到Band 1中學讀對我原來反是壞事。我當時原來程度不達標,中文和英文科要讀特別補修班,每年考全級由尾數上top 10,剛好緊繁升到班。

我自己的中學生活活在自卑中,對成長有很大影響。我問自己,如果當年在Band 2中學讀,對我一生會否更好(e.g. 自信心)?

回覆樓主:

寧波二中係順天邨係B2競爭既一間中學
另一間寧波中學成績不及寧波二中
所以入去睇校網
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

tpmon 發表於 18-7-17 20:09

我自己細過在一間Band 5小學(已被殺校多年)考全班top 3,順利 ...
我從band5中學一直混到大學畢業,見過各種失敗的例子多到可以用來寫故事。
你這種case我也見過,我一個成績不錯的小學同學被派往區內名校,結果全班考包尾。
也有在band5中學考到全級第一,充滿自信地轉校,發覺外面完全唔同水平,結果跟唔上最後書都讀唔成。
也有本來讀到下書,因為見其他同學無心向學,自己唔駛點努力已考得比人好,結果大家一齊鬥hea足咁多年。

還有其他的不能盡錄...

結論都係最老套個句,沒有最好既學校,只有此時此刻最適合既學校。
所以樓主先認清小朋友水平,係之前高估左定係真係錯配。假如係高估,勉強轉校只會有反效果。假如認為係錯配而自己有足夠能力就越早轉校越好,不同水平學校既學習環境和氣氛係完全唔同,時間越耐,學生水平就會越拉越越遠,到時候轉校就越難適應。

小黃豆B 發表於 18-7-17 23:45
我從band5中學一直混到大學畢業,見過各種失敗的例子多到可以用來寫故事。
你這種case我也見過,我一個成績 ...

不是人人能接受呢一套呢

小黃豆B 發表於 18-7-17 23:45
你這種case我也見過,我一個成績 ...

我自讀完Form 5後離開了間讀到個人自卑的Band 1中學,自信心才開始建立。後來順利入到8大讀(不是3大)畢業。

所以樓主為何為叩不入寧波第二咁苦腦?  我自己人生中讀幼稚園、小學、中學和大學,最不開心就是那五年讀一間校風不錯的觀塘區Band 1中學(不打算開名,避免影響學校),天天返學跟不上,天天都自卑,雖然最後會考的成績中規中舉都不錯。

峰仔媽咪 發表於 18-7-17 15:13
到今天都係唔開心,這幾年努力為咩,
學校又係領袖生,真係……無諗過。
想問下將軍澳,黃大仙,有邊幾間是 ...

樓主請不要太在意叩不到同Banding 外間形容為好少少的中學吧。可能入讀基智後,它能令你的孩子建立自信和得以發揮,又可能這是上天給你的孩子最適當的中學?

當你看看上面我以前讀Band 1中學不開心的故事,你便會明白,讀區內排名高的中學,如果學生程度不相配,可能反而是件壞事!

非常多謝各位的支持鼓勵,現在鼓勵個仔努力讀好書,裝備好自己,
如佢自己都想轉的話,我有資料在手就可以配合他。
‹ 上一主題|下一主題