用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五成績表全A的疑惑
go

小五成績表全A的疑惑  

真心想請教各位以下事例我聽聞小五成績表全A,也不一定是band one學生。但如學校每科成績都是拉curve,即中文考獲頭40%才會在成績單上顯示A,那全A會否較準確顯示所屬banding呢?

Yvonnehoney 發表於 18-7-15 17:41
真心想請教各位以下事例我聽聞小五成績表全A,也不一定是band one學生。但如學校每科成績都是拉curve,即中 ...

睇自己小學往績最實際(即咩位置考/派到咩中學)

有D 85分A, 有D 90分A。卷深卷淺間間唔同。

睇返自己小學派位 Band 1% 最實際。

回覆 Yvonnehoney 的帖子

校內A與 banding 沒有直接關係, 只有知道學校過往多少百分比是band one, 多少是band two, 再對比自己的成績排名, 才可預測自己banding.

真心想請教各位以下事例我聽聞小五成績表全A,也不一定是band one學生。但如學校每科成績都是拉curve,即中 ...

真係間間學校的A也不同,例如貴校拉curve 頭40%是A,但我校頭35%才是A,個個同學呈分都盡力,真係有人90分都A唔到㗎!又有啲學校85分以上A,如果成村人攞85+咪好多A出現,所以攞全A也未必Band 1係有可能!

如果A grade 是拉curve,而貴校b1率又的確接近或多於40%,咁全A的確好大機會b1

sell2japan    發表於 18-7-15 20:57

多謝各位解答,呢個升中遊戲真係好難玩

無論係拉curve或者達到幾多分係A都好,你想知Banding,係要睇自己考獲的名次,而對應返學校近年相應名次的Banding;或者頭百分幾係Band 1,之後百分幾係Band 2,從而估算自己Banding。

王家爸爸    發表於 18-7-16 09:35

簽名被屏蔽

如果你小學拉,curve計ABC,一般頭15%系A既話,你小朋友已經絕大可能已經系Band1,通常一間小學點都有10幾20!%系band1掛

都係嗰句,睇排名,唔係睇分數,ABC更加無意思。

rulerL 發表於 18-7-15 18:30
無論係拉curve或者達到幾多分係A都好,你想知Banding,係要睇自己考獲的名次,而對應返學校近年相應名次的 ...
講得啱,簡單啲講,如果學校有100人,40個係B1,如果小朋友呈分排名係前40個,就係B1。但係需要記住,呈分排名同成績表排名可能有啲啲出入,所以成績表排名排35~40係邊緣人。

回覆 王家爸爸 的帖子

仲要打個折, 以往40人係B1, 我會打個8折來看

王家爸爸 發表於 18-7-16 09:34
都係嗰句,睇排名,唔係睇分數,ABC更加無意思。
話雖如此, 但我家姐阿仔, 佢四主科係BAAA, 常識仲要9X, 但家長日老師名次又唔俾, 只係叫我家姐搵定B3學校。我家姐就欣然接受, 但我就真係接受唔到。家姐仲話想俾佢讀工業中學, 激死我。佢仔仔操行有A, 响九龍城網都唔駛讀工業中學掛, 我唔敢話俾家姐聽有間叫航海學校, 驚家姐真係俾佢讀。佢仔仔好純品, 入去校風唔好既B3學校一定俾人蝦死佢, 所以我好忙同佢search緊D校風好既B3學校。

回覆 little_yolky 的帖子

唔駛去到B3呀??????   就算唔B1, 都B2啦

妹妹頭 發表於 18-7-16 10:36

唔駛去到B3呀??????   就算唔B1, 都B2啦

B1一定無佢份, 但我以為起碼都有B2中。佢一直校內成績都係中間咁上下, 我又以為係班主任唔鐘意佢所以咁講, 但操行又有A...............佢學校雖然二線, 但派位好過我學校呀。

唔通又係視藝、音樂累事? 佢呢兩科又真係唔多好既。

IloveJJ 發表於 18-7-16 11:25
派位點好法呀?如果派位好,都叫佢諗B3,咁應該係學校卷淺,好多人9x,100,而佢又85已經係A。所以BAAA,可能 ...
起碼派B1百份比好過我哋學校囉。

不過, 的確係區內二三線, 學校得兩班果D。初小睇過佢哋D功課, 係淺過我哋學校既。

得2班? 咁真係好二三線了

little_yolky 發表於 18-7-16 11:38
起碼派B1百份比好過我哋學校囉。

不過, 的確係區內二三線, 學校得兩班果D。初小睇過佢哋D功課, 係 ...

據知有間2班的,前5先系b1