用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五成績表全A的疑惑
樓主: Yvonnehoney
go

小五成績表全A的疑惑  

成績表A只係自行有得面試機會大D
學校唔報級名次真係有D過份
我亞仔學校會報 班, 級, 大約名次

Yvonnehoney 發表於 18-7-15 17:41
真心想請教各位以下事例我聽聞小五成績表全A,也不一定是band one學生。但如學校每科成績都是拉curve,即中 ...

其實VA同music絶對大影響

IloveJJ 發表於 18-7-17 11:47
乙類課程,同齋讀唔掂,我覺得要分清楚。
有人讀書唔好係因為未出力未認真。
有人讀書唔好係唔係未出力, ...
佢同我阿細都係屬於第二類人士。佢仔仔好鐘意機械嘢, 大個想做機電工程既師傅。

little_yolky 發表於 18-7-16 13:53
B3有機會收的。佢仲係P5, 出年升P6。long time ago校長殺人果間。佢仔仔最強係雖然成績唔好, 但操行係A, 男 ...
牧愛?我個年代好勁㗎!年年都有DB, WY,QE,W.Ying, PC,QC等。

akys 發表於 18-7-17 11:58
牧愛?我個年代好勁㗎!年年都有DB, WY,QE,W.Ying, PC,QC等。
依家好多新移民。

little_yolky 發表於 18-7-17 12:04
依家好多新移民。
冇辦法,舊區,校舍又細,兩個舊校長又搞鬼,一蟹不如一蟹。以前超嚴,超谷,小六下學期會有師兄師姐回來補下英數等。

akys 發表於 18-7-17 12:09
冇辦法,舊區,校舍又細,兩個舊校長又搞鬼,一蟹不如一蟹。以前超嚴,超谷,小六下學期會有師兄師姐回來補 ...
其實我見佢既課程都唔係好深, 叻果批小朋友派位都好好, 今年仲一個入st mary, 一個入MCS, 佢哋點解咁有信心跟到中學既課程? 係咪其實只係我太杞人憂天?

little_yolky 發表於 18-7-17 12:11
其實我見佢既課程都唔係好深, 叻果批小朋友派位都好好, 今年仲一個入st mary, 一個入MCS, 佢哋點解咁有信心 ...
我當年由屋邨小學派到Top5中學,人哋有英小直上。真心,F1那年英文完全跟唔上,好彩派位乜人都有,不用包尾,慢慢追返進度。其實除咗英文外,只要有心有鬥志,其他科唔會有乜問題。

但依家家長發功,派入B1A嗰班學生本身都唔嘢少,有啲從小已經補到天昏地暗,自己唔進取而父母支援唔夠就可能好難捱。

IloveJJ 發表於 18-7-17 12:37
咁就真係唔好去B1學校喎
B1? 家姐係叫我搵B3學校喎!我依家係搵緊D校風好既B2C-B3學校咋。

IloveJJ 發表於 18-7-17 12:37
咁就真係唔好去B1學校喎
講開揀中學, 阿妹先至搞笑。佢好鐘意聯中, 因為個校園真係無得輸。但以佢既成績, 我都唔敢講話包入, 所以, 就問定佢鐘意以後中學生活點, 等媽咪可以幫佢打聽下有咩中學可以考。
細:我想有個荷花池既
我:唔.......我唔係話聯中, 係其他學校。香港有荷花池既學校唔係咁多既
細:咁我要間學校多D空間既, 可以俾我多D地方休息, 諗下嘢, 無咁緊張

講嚟講去, 都係講緊聯中......................

little_yolky 發表於 18-7-17 12:55
講開揀中學, 阿妹先至搞笑。佢好鐘意聯中, 因為個校園真係無得輸。但以佢既成績, 我都唔敢講話包入, 所以,  ...
港大荷花池?

little_yolky    發表於 18-7-17 14:07

little_yolky 發表於 18-7-17 12:55
講開揀中學, 阿妹先至搞笑。佢好鐘意聯中, 因為個校園真係無得輸。但以佢既成績, 我都唔敢講話包入, 所以,  ...
你講左我去望望website, 個校園真係好正, 如果小朋友是女仔我都like  呵. 我覺得2A1C唔係好大分別, 入左都好好.

IloveJJ 發表於 18-7-17 14:02
咁我覺得又未必要去B3既,老師可能誇張啲啫。你咪試下考B2直資,睇下有無人收囉!有就唔差啦!
...
家姐話唔要考直資。佢仲問我, 依家有無工業中學!佢仔仔之前英文從來唔合格, 數學都差咗好多, 今年俾心機考到咁既成績, 居然班主任咁講, 真係好氣餒。但班主任正路又唔會點人喎。

不過放心, 九龍城區, 好就好在B3學校都仲有得揀, 都有D唔差既B2尾B3頭既, 等我幫佢研究下先。

little_yolky 發表於 18-7-17 12:49
B1? 家姐係叫我搵B3學校喎!我依家係搵緊D校風好既B2C-B3學校咋。

當年牧愛上午才是英文小學私校,下午校是津校,現在的牧愛是當年下午校

IloveJJ 發表於 18-7-17 14:01
聯中個校園係好好,我以前成日响嗰頭打躉,好喜歡佢個校園架!
所以呃到好多外貌協會成員。你知啦, 後生女好睇呢D。