用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國學生簽証被拒 ! 急求救
go

英國學生簽証被拒 ! 急求救

本人小兒英國學生簽証(Tier 4 Child) 巳申請快証,但因交漏TB test certificate 被拒 !事緣TB test approved centre 話已交TB test certificate soft copy 比uk visa application centre,所以我們提交文件時,無交TB test cert,visa application centre 又無問我們補交TB test Cert。結果英國學生簽証的 decision 話我們無提交此証明被拒。
想請問有冇人試過咁被拒?跟著要 administration review 定係要 re-apply ?

ipadress 發表於 18-7-15 15:12
都想知 若然被拒, 應該點做???

問下Agent 啦

回覆 youryuyu 的帖子

聯絡學校比意見,review話28日內復,一般reapply好啲,reapply要學校發新的CAS。

回覆樓主

TB Test 係申請英國簽證好重要的文件,申請時要收正本喎。

youryuyu 發表於 18-7-15 13:23
本人小兒英國學生簽証(Tier 4 Child) 巳申請快証,但因交漏TB test certificate 被拒 !事緣TB test approve ...

visa application centre 無提你? 好似要另比$先会幫你check文件齊唔齊。

回覆樓主:

好奇!最後選那?

youryuyu 發表於 18-7-15 13:23
本人小兒英國學生簽証(Tier 4 Child) 巳申請快証,但因交漏TB test certificate 被拒 !事緣TB test approve ...

無交副本或是正本?
DouglasMaMa :lol

回覆 DOUGLASMAMA 的帖子

請問如果只交副本可以嗎?個日上去申請忘記左交正本

KylieM 發表於 18-7-16 21:37

請問如果只交副本可以嗎?個日上去申請忘記左交正本 ...

我都只系交副本,問職員是否要比正本,她答得好無稜兩可, 我回答願意提交,佢亦都冇話到一定要收,只係話你鍾意交就交啦!所以我都好無奈,要等到月底寄回先知是否沒問題,真系有啲心急,只可以講,沒消息是否等於好消息呢?

DOUGLASMAMA 發表於 18-7-16 23:33
我都只系交副本,問職員是否要比正本,她答得好無稜兩可, 我回答願意提交,佢亦都冇話到一定要收,只係話 ...

我只交正本佢即時要求我交埋副本。收證嗰日正本俾返我。我估係收副本,但佢原則係你俾乜收乜,所以唔話實你知要唔要正本。正如特區護照免資產證明,但你交佢照收一樣。

SIYip 發表於 18-7-17 08:18
我只交正本佢即時要求我交埋副本。收證嗰日正本俾返我。我估係收副本,但佢原則係你俾乜收乜,所以唔話實 ...

免資產證明是什麼?

brother4 發表於 18-7-17 09:51
免資產證明是什麼?

唔駛交任何銀行信

DOUGLASMAMA 發表於 18-7-16 23:33
我都只系交副本,問職員是否要比正本,她答得好無稜兩可, 我回答願意提交,佢亦都冇話到一定要收,只係話 ...

今天收到電郵話學校簽署已經到港啦!預計應該明天收到

DOUGLASMAMA 發表於 18-7-17 22:42
今天收到電郵話學校簽署已經到港啦!預計應該明天收到
你簽快証?已經收到學生簽證,咁快既?

KylieM 發表於 18-7-17 22:45
你簽快証?已經收到學生簽證,咁快既?

不是,是普通,我是7月4日下午做,本話15工作天,現在只需15日,好快

恭喜曬咁我諗TB test 如果只係交副本都可以,個心定左好多🤣

KylieM 發表於 18-7-17 22:58

恭喜曬咁我諗TB test 如果只係交副本都可以,個心定左好多🤣

系,所有都只是交副本,除咗 護照

想請問一下佢期間有email過你?

KylieM 發表於 18-7-17 23:05

想請問一下佢期間有email過你?

7月4日申請一直到今天旁晚,第一次收到電郵,內容是通知簽證已經到簽證中心,如果預備去取,就8:00-9:00去取, 否則就是等快遞收。

你曾經電郵過你?