用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 丘佐榮vs 黃笏南 vs 銀禧
go

丘佐榮vs 黃笏南 vs 銀禧

以學術成績同校風計,對三間有什麼意見?謝謝。

Heihomami 發表於 18-7-14 23:08
個人認為:
1) 黃芴南回歸九龍城後, 成績有望續步回升至 BAND 1B 水平

2)  校風則喜歡銀禧, 老師很關顧學生的。

Heihomami 發表於 18-7-14 23:08

黃,銀  

回覆 IYY 的帖子

我都有咁嘅感覺。唔知點解丘中一向好少人講,所以唔知而家學術水平是否仍band 1C? 但似乎入U 率又不錯。

可否請 hkpapa 及其他高人指點一下?

回覆 elbar 的帖子

請問對丘中有乜意見?

Heihomami 發表於 18-7-15 08:33
回覆 IYY 的帖子

我都有咁嘅感覺。唔知點解丘中一向好少人講,所以唔知而家學術水平是否仍band 1C? 但似乎 ...
可參考一下:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3582732&pid=45869169&fromuid=755748

丘中校風純樸低調, 成績估計是 3 間中略低的一間。

回覆 IYY 的帖子

多謝。去過丘中開放日,有位學生傾談間都提過自己係band2A 生,我估銀禧都可能有少少band2A.而黃就會少d 或冇乜band 2. 唔知咁理解是否正確?

Heihomami 發表於 18-7-15 18:29
回覆 IYY 的帖子

多謝。去過丘中開放日,有位學生傾談間都提過自己係band2A 生,我估銀禧都可能有少少band ...

我哋學校好多band2生好好彩乙一派到銀禧,不過佢哋唔認自己係band2生
Lilypie Expecting a baby Ticker

回覆 kingwhale 的帖子

呢個也是我的小小迷思,三間都似乎係band 1C , 但收取學生的要求/自行派位的結果又好似黃比其他兩間稍高。咁應該黃係高少少,同埋最大機會變為band 1B?

回覆樓主:

如果黃芴南和旅港比較呢? 各樣都相似, 如何取捨?

回覆 manman333 的帖子

我地冇考慮過旅港,因為小朋友不是運動型怕輸蝕,所以冇乜硏究過。只知也是好hit

Heihomami 發表於 18-7-15 20:33
回覆 kingwhale 的帖子

呢個也是我的小小迷思,三間都似乎係band 1C , 但收取學生的要求/自行派位的結果又 ...

銀禧收生要求都高,自行過的同學有講問D問題几深,之前識人系普通小學考級十几,自行吾收,亦有人扣門銀同黃,說銀禧筆試比較深,這小朋友後來叩到黃

瑩希媽媽 發表於 18-7-15 21:01

銀禧收生要求都高,自行過的同學有講問D問題几深,之前識 ...

銀學術水平較高,真係唔易讀,多嘴問啲家長都話開學時較吃力,要適應,學生純樸,算乖,總之呀媽最愛級數。
可能硬件唔吸引,小朋友會貪新校舍及多活動,所以收生不及其他band 1中學。

tutik 發表於 18-7-15 22:32
銀學術水平較高,真係唔易讀,多嘴問啲家長都話開學時較吃力,要適應,學生純樸,算乖,總之呀媽最愛級數 ...

系啊,阿女參觀左即刻話吾中意校舍,佢話喜歡黃的校舍,不過我系覺得銀學術高D,最后填銀第二,黃第三

manman333 發表於 18-7-15 20:42
如果黃芴南和旅港比較呢? 各樣都相似, 如何取捨?

一定旅港高一班
Lilypie Expecting a baby Ticker

瑩希媽媽 發表於 18-7-15 21:01

銀禧收生要求都高,自行過的同學有講問D問題几深,之前識 ...

請問你所講叩到黃的朋友是今屆嗎?

ck1666 發表於 18-7-16 00:06
請問你所講叩到黃的朋友是今屆嗎?

不是,是早兩年了,今年都有朋友去叩,好似筆試后無消息了

瑩希媽媽 發表於 18-7-16 00:51

不是,是早兩年了,今年都有朋友去叩,好似筆試后無消息了 ...

謝謝你這麽快回答。因為見到你話有朋友仔叩到,我以為已無希望了。

ck1666 發表於 18-7-16 00:56
謝謝你這麽快回答。因為見到你話有朋友仔叩到,我以為已無希望了。

今早聽朋友講筆試后無回音,她都覺得沒機會了,往年好像好快就通知,現在過了注冊時間也沒通知,可能還有機會,加油

瑩希媽媽 發表於 18-7-16 00:59
今早聽朋友講筆試后無回音,她都覺得沒機會了,往年好像好快就通知,現在過了注冊時間也沒通知,可能還有 ...

黃昨天早上已進行面試。