用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 5級小提琴考試,仲有1首歌未教,要加堂嗎? ...
go

5級小提琴考試,仲有1首歌未教,要加堂嗎?

請問5級小提琴考試,仲有1首歌未教,要加堂嗎?
10月頭考試
仲有d scales 未教
Sight reading 未根過
Aural test未掂過
是否教得慢呀?擔心中。。

babycute2009 發表於 18-7-14 20:49
10月頭考試

aural test佢系咪打算唔自己教,叫你搵伴奏老師教呀?之前考級時佢係點安排?

babycute2009 發表於 18-7-14 20:49
10月頭考試
一首未教--》呢個當過問老師喇。scales: 問老師
aural : 通常伴奏教既,出左時間就要開始找伴奏喇,得返2個月多D。如果未考過,就早少少夾喇,因為唔岩過,學生要時間配合下聽伴奏架喇。

10月頭考試

我仔都係考5級小提琴,11月頭考,依家開始練緊part C 的歌, sight reading 都開始練緊。

Part C 你考邊首歌呀? 因為part C的歌比較難, 你最好叫老師盡快開始學啦

kiss212 發表於 18-7-16 11:01
我仔都係考5級小提琴,11月頭考,依家開始練緊part C 的歌, sight reading 都開始練緊。

Part C 你考邊 ...

你就好啦,11月頭Part C 拉 Intermezzo

你老師教晒scales and arpeggios 未呀?

LeeCC 發表於 18-7-15 23:01
aural test佢系咪打算唔自己教,叫你搵伴奏老師教呀?之前考級時佢係點安排?
...
Aural test 係伴奏教,但我怕唔夠時間喎,夾琴又要教埋aural 通常要預幾多堂比伴奏嫁

babycute2009 發表於 18-7-17 12:02
你就好啦,11月頭Part C 拉 Intermezzo

你老師教晒scales and arpeggios 未呀?

scales & arpeggios 練緊, scales 要開始背, dominant seventh 都開始練啦

10月頭考試

好嚴重喎 我女5/9(報9月10月 )考4級,三首教哂一段時間,仲執緊大細聲,Scale教哂不停練緊。依家1星期2堂小提琴。仲有跟鋼琴老師夾琴同教Aural(最少多8堂,之前已經夾左幾堂)

鋼琴老師不嬲教開阿女(有學鋼琴),所以好好,幫我鋼琴堂都夾埋小提琴。

kirstyau 發表於 18-7-24 23:19

好嚴重喎  我女5/9(報9月10月  )考4級, ...
近排加緊練習情況樂觀
Scales 教晒,背了8,9成
Aural 不太擔心,因底子比較好,之前考3級呢part差不多滿分, 只上了4堂15分鐘aural

3首歌,老師教既時候比較嚴謹,差不多係final version , 出得街,我最怕教完仲要大執
平時練琴,我有播鋼琴伴奏一齊拉

Sight reading 要練多點

babycute2009 發表於 18-7-28 18:39
近排加緊練習情況樂觀
Aural 不太擔心,因底子比較好,之前考3級呢part差不多滿分 ...

咁都好 我琴日都問小琴老師,阿女情況樂唔樂觀,我要求只係合格,幸好仲算樂觀。

小提琴老師好好,知阿妹懶散,要阿妹每日拍片比佢,總算追到進度。

10月頭考試

你小朋友個老師都幾hea吓

慢,好慢!

babycute2009 發表於 18-7-28 18:39
近排加緊練習情況樂觀
Aural 不太擔心,因底子比較好,之前考3級呢part差不多滿分 ...

aural 三級同五級有些距離,多左野背

LeeCC 發表於 18-7-28 20:59
aural 三級同五級有些距離,多左野背
除左3首歌同scales,仲有乜野背嫁? D歌巳記得,scales 現在上堂是抽問形式,考小朋友即時拉
基本上我小朋友係拉得多既話,巳經記得,不用刻意背,小朋友大個左,發覺佢記性同領悟力都好左

JustAParent 發表於 18-7-28 19:40

你小朋友個老師都幾hea吓
音樂節之後才開始教,中間又有請假

babycute2009 發表於 18-7-29 10:07
除左3首歌同scales,仲有乜野背嫁? D歌巳記得,scales 現在上堂是抽問形式,考小朋友即時拉
基本上我小朋友 ...

要識分辨各時期的樂曲,和識講各時期樂曲風格特點的詞語,其他都系考聽音聽拍子的題目,無咩野背

阿仔果時系買本aural練習聽cd 練習,老師上堂再俾題目考佢,教佢答

佢aural差一分滿分

LeeCC 發表於 18-7-29 10:36
要識分辨各時期的樂曲,和識講各時期樂曲風格特點的詞語,其他都系考聽音聽拍子的題目,無咩野背
我都覺得呢part較難,我用 playnote apps

10月頭考試
又未必係太慢,十月考試,仲有近三個月。

LeeCC 發表於 18-7-15 23:01
...
會唔會有時小提琴老師以為伴奏老師會教,伴奏老師又以為小提琴老師會教,最後兩個都無教。

王家爸爸 發表於 18-7-31 12:05
會唔會有時小提琴老師以為伴奏老師會教,伴奏老師又以為小提琴老師會教,最後兩個都無教。

...
好大機會係咁🤣🤣🤣

王家爸爸 發表於 18-7-31 12:05

...

甘大劑?