用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 無physics 可以入物理治療嗎
go

無physics 可以入物理治療嗎

文仔媽 發表於 18-7-14 15:36
請教大家,
朋友亞仔今年DSE ,Best 6 31分,無修physics,是否理大物理治療無機會呢?
這科weighting 是中 ...

咁佢Best5呢?同埋另外個科是chem麽?如Best5沒28,9,就算有但沒PHY和chem機會應好微了

可以,不過好似唔夠高分?

文仔媽 發表於 18-7-14 15:36
請教大家,
朋友亞仔今年DSE ,Best 6 31分,無修physics,是否理大物理治療無機會呢?
這科weighting 是中 ...

不夠分

去年Best5平均要29.9 & Best6 平均34.5.

文仔媽 發表於 18-7-17 13:37
同學有Chem,只是5, 相信唔夠分,已打算出去讀脊醫了。

其實我覺得去英國讀物理治療都是三年,再去讀脊醫會好好多,市民對脊醫的認識仲少過物理治療,仲有香港大把跌打師傅,中國人,沒咁信鬼佬嘢。以後出來開診所都叫有兩個名銜啊

文仔媽 發表於 18-7-17 13:37
同學有Chem,只是5, 相信唔夠分,已打算出去讀脊醫了。

讀左物理治療,再讀脊醫會穩陣點

Ben2004 發表於 18-7-15 18:05
去年Best5平均要29.9 & Best6 平均34.5.

Best 6 有 35 也不一定成功,要看「中、英、Phy、Bio」的分數是多少。

回覆 Terencema7 的帖子

請問如果香港讀完物理治療學士, 往外國讀脊醫是讀學士/碩士?
那個國家較好?學費大約要預多少?
同留港讀物理治療碩士, 出路有什麼不同?

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

fionwong2707 發表於 18-7-25 12:21
回覆 Terencema7 的帖子

請問如果香港讀完物理治療學士, 往外國讀脊醫是讀學士/碩士?

應該可以上脊醫碩士
美國一定最好,脊醫博士