用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無家長小朋友住粉嶺區, 但選擇在外區找幼稚園上學. ...
go

有無家長小朋友住粉嶺區, 但選擇在外區找幼稚園上學. [複製鏈接]

有無小朋友家長住粉嶺區, 但選擇幫小朋在外區找幼稚園上學. 可否分享車程時間,所選地區及對小朋友是否會很辛苦呢?  謝謝!
   0    0    0    0

JAH11109 發表於 18-7-14 15:03
有無小朋友家長住粉嶺區, 但選擇幫小朋在外區找幼稚園上學. 可否分享車程時間,所選地區及對小朋友是否會很 ...

試過出九龍塘讀n

回覆 THEPOOH914 的帖子

最後讀K時都是轉回粉嶺嗎? 當時在九龍塘讀小朋友辛苦嗎?

JAH11109 發表於 18-7-16 12:03
回覆 THEPOOH914 的帖子

最後讀K時都是轉回粉嶺嗎? 當時在九龍塘讀小朋友辛苦嗎?

Pm傾

THEPOOH914 發表於 18-7-15 13:16
試過出九龍塘讀n

請問你小朋友讀邊間?因為我小朋友9月開始係太子讀n班,暫時住婆婆屋企。k1如果揀九龍塘幼稚園唔知住返粉嶺得唔得?

35分鐘車程,我覺得可以啵!

THEPOOH914 發表於 18-7-16 12:04
Pm傾

可以pm我嗎???

回覆 JAH11109 的帖子

其實可考慮粉嶺呂明才幼稚園, 好出名, 口碑亦很好!

回覆 JacobWL 的帖子

係呀! 粉嶺呂明才我都會報呀,不過太多人報怕入不到. 唔知你有無其他介紹呢? 謝!

因我家大女在呂明才畢業, 屬用家,可比美九龍名幼,其他就唔太認識!

JacobWL 發表於 18-7-26 13:58

因我家大女在呂明才畢業, 屬用家,可比美九龍名幼,其他就唔太認識!

呂明才考直私小學成績好過九龍塘名幼?????

回覆 piglover 的帖子

我意思係可相提並論.  並不是比九龍塘名幼好.

JacobWL 發表於 18-7-27 10:52

我意思係可相提並論.  並不是比九龍塘名幼好.

如果小學係讀津小,讀咩幼稚園都分別不大,因為係大抽獎,運氣好就得。 讀得九龍塘名幼,都係想入直私,因為呢d先係睇幼稚園嘅本事,同小朋友嘅實力。

我諗呂明才不能跟九龍塘名幼相提並論吧!
此終呂為卷校,資源本無私校咁好,例如唔會有net長註班房。
但的確呂課程係偏深的,至於跟九龍名幼相比又並不同一回事。
升小可參考學校網站,但真正睇出實力,要睇考直私部份。
但的確九龍塘名幼家長一般比較進取,粉呂不多有直私小offer可能係家長無報考或地點問題罷了!主要睇自己取向,想考直私小,一定出去讀或私幼較好,大抽獎靠運,讀邊間關係不大。
最後想講,粉呂如果讀得好升小銜接無問題的。

你"好"既定義可能係入直資, 而我"好"既定義係講緊師資質數, 學術, 教學模式, 是否全人發展等等! 講升小, 粉呂有唔小同學升讀保良局陳守仁、油天同 聖羅撒.
(個人睇法來自我家小孩, 分別畢業於根德園, 粉呂,耀中, PIPS九龍)

我小朋友未返n前我一星期要車佢出尖沙咀返3日pg,等1.5hrs,已經覺得好累,如果幼稚園要等3個鐘,真係會好辛苦,我揸車已經舒服過坐車,我覺得與其浪費個幾鐘出去讀書,不如俾佢學下野/去玩仲好,我唸都好難長期出去讀書,幼稚園就4年姐,之後仲有6年

而且粉嶺間安基司好似都ok,我小朋友都入左,或者你可以試下大埔,大埔都好多好學校,重點係近好多

JacobWL 發表於 18-7-27 14:20

你"好"既定義可能係入直資, 而我"好"既定義係講緊師資質數, 學術, 教學模式, 是否全 ...

路過搭咀。油天、聖羅撒是津小。是抽入/計分入同讀那間幼稚園冇關吧。
如果小學想入直資那可考慮出九龍讀。否則我個人覺得沒有必要。如果長遠係打算出市區讀書搬屋係必要。

THEPOOH914 發表於 18-7-15 13:16
試過出九龍塘讀n

你好,可否pm傾?仔仔來緊都出九龍讀PN班

回覆 charz 的帖子

謝謝呀! 我都有考慮時間的問題, 也有考慮自己學車開車接送, 不過考慮車程時間真是一大問題. 所以主要想選沙田區學校, 而大埔間暫時只選了明雅幼稚園, 唔知大埔還有什麼好學校介紹呢?

JAH11109 發表於 18-8-13 01:49
回覆 charz 的帖子

謝謝呀! 我都有考慮時間的問題, 也有考慮自己學車開車接送, 不過考慮車程時間真是一大 ...

我上年幫小朋友報n班時都有research過大埔和沙田區,沙田火炭已經有幾間出名幼稚園可以揀。
‹ 上一主題|下一主題