用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問你們會選灣仔聖若瑟定英華?
樓主: nel1008
go

請問你們會選灣仔聖若瑟定英華?  

回覆樓主

如果小朋友係叻, 讀邊間都一樣, 可以keep 到全級頭10, 到升中都可以跳船去其他神校

我住九龍, 比我就揀SJC. 純粹個人prefer 傳統學校

回覆樓主:

除非認為小朋友好讀得或者家長本身心態好強,  否則間學校頭幾名去邊其實關自己乜事? 睇返自己真正需要好過啦。

adriantai 發表於 18-7-15 11:51
除非認為小朋友好讀得或者家長本身心態好強,  否則間學校頭幾名去邊其實關自己乜事? 睇返自己真正需要好過 ...

事不關己,己不勞心,正確正確~~~

回覆樓主

會選St Jo~ 除成績外,仲有brotherhood 同氣質

Thanks everyone!

meowymeowy 發表於 18-7-15 12:26
會選St Jo~ 除成績外,仲有brotherhood 同氣質

意思深水埗上學的學生冇氣質?

st jo 啦,不用猶豫

TuenMunResident 發表於 18-7-15 15:37
識揀一定揀Jo ,  住新界除外

家住沙田,九月st joe 開學

sunnymama2 發表於 18-7-15 17:09
意思深水埗上學的學生冇氣質?
氣質不一定有及無咁簡單分。意思係學生特質。如女強人、小家碧玉、醒目機靈、文質彬彬等等。應該不用太敏感。😉

flyda    發表於 18-7-15 18:51

TuenMunResident 發表於 18-7-15 18:19
你真識揀, 住新界都揀jo jo! 咩你又係jo jo 英華二揀一咩 ?

嗰位jm係自行入st joe, 按理冇理由可以考直資,對嗎?

ysnmama 發表於 18-7-15 18:18
氣質不一定有及無咁簡單分。意思係學生特質。如女強人、小家碧玉、醒目機靈、文質彬彬等等。應該不用太敏感 ...

其實英華小學的學生好出色,數學比賽幾乎攬哂所有冠軍,音音樂亦是,上年小學和中學部係全港唯一去外國參加4年一度的音樂“奧運”比賽,小學和中學都攞到金獎,小學體育連續12年攞金獎,剛剛英文debate又攞到第二(擊敗高主教和男拔),前年係攞第一,常識科技比賽亦有多項冠軍,唔明白為何說英華小朋友冇氣質。

利申:準英華小學家長

回覆樓主:

樓上講緊傳統男名校嘅獨有brotherhood 同個格!唔使諗多咗!

flyda    發表於 18-7-15 19:21

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果有YW offer嘅人,唔能夠响St jo 生存,呢個case都應該幾特別....
snoopy校長精挑細選之下嘅仔,會係band 1 嘅機會率應高於6成

不過呢~ 我會睇校車/交通先,返學辛苦的話,學校幾好都假!而且,YW都唔錯呀,第時成績好再跳去其他學校囉!

btw 對於YW橫掃各大數學比賽,原因係YW比較積極參與,亦有培訓,而其他學校,好多時學校無培訓,學生自己報名嘅,
恐龍家

sunnymama2 發表於 18-7-15 18:41

其實英華小學的學生好出色,數學比賽幾乎攬哂所有冠軍, ...

係snoopy校長高調。你情感上喜歡丫W,小朋友入到丫W你滿意ok。但客觀地說,有得選,英華vs St Joe,一面倒支持St Joe。(除了英華家長)

lulumelody 發表於 18-7-15 22:14
係snoopy校長高調。你情感上喜歡丫W,小朋友入到丫W你滿意ok。但客觀地說,有得選,英華vs St Joe,一面倒 ...

但係st joe咁易入咩?又話要抽獎,又話要舊生

lulumelody 發表於 18-7-15 22:14
係snoopy校長高調。你情感上喜歡丫W,小朋友入到丫W你滿意ok。但客觀地說,有得選,英華vs St Joe,一面倒 ...

你睇番我回覆,我有邊一句係講YW好過St Joe? 我係回應樓上話St Joe 的氣質好過YW 而道出其實英華人小朋友都好出色,佢地刻苦訓練,有團隊精神,才能在各項大大小小比賽獲獎。唔明大家如何判斷氣質呢樣野。

仲有,snoopy 校長如何高調呢?舉辦簡介會高調?發掘每個學生潛力,培養學生各種才能參加比賽叫高調?

真的唔明,請指教。

sunnymama2 發表於 18-7-15 18:41

其實英華小學的學生好出色,數學比賽幾乎攬哂所有冠軍, ...

叻和氣質是兩件事。