用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問你們會選灣仔聖若瑟定英華?
樓主: nel1008
go

請問你們會選灣仔聖若瑟定英華?  

認識既港島人真係好少人過海返學, 除非大抽獎抽得好差, 或者男女拔收

sangria 發表於 18-7-14 09:58
英華。不喜歡太嚴太谷的學校,特別係男仔

SJPS太嚴太谷? 願聞其詳。

都係果句, 津校資源同廣告真係唔夠直資黎, 尤其天主教男校都算好低調.

adriantai 發表於 18-7-14 14:15
都係果句, 津校資源同廣告真係唔夠直資黎, 尤其天主教男校都算好低調.

單論呢兩間學校,就算SJ係津校,但資源一定高過YW。

monodad 發表於 18-7-14 10:10
其實如何得知SJPS升中得6成?

據我所知,上年150+-個畢業生,115個升SJC,10個左右去咗QC,DB,SPCC.....e ...

Old boys + 宗教分入St Jo。
正路old boys 好少會問呢D問題⋯⋯

Soundervolt 發表於 18-7-14 14:19

YW有盤菜食, SJC無~~~

andrew    發表於 18-7-14 16:20

Felix223 發表於 18-7-14 14:20
Old boys + 宗教分入St Jo。
正路old boys 好少會問呢D問題⋯⋯

我朋友就係25分唔中,大抽獎唔中,叩門仲要waiting呀⋯⋯龍年唔係講笑

IYY 發表於 18-7-14 14:02
樓主
不知你從何得悉是 6 成升中學部。但就算係 6 成, 呢 6 成係入 band 1A 英中喎 !!!
睇番Edu Kingdom St Jo 小學舊文家長講咋...不過係幾年前數據……未揾倒新數據……

monodad 發表於 18-7-14 14:22
我朋友就係25分唔中,大抽獎唔中,叩門仲要waiting呀⋯⋯龍年唔係講笑

我朋友一樣係SJ舊生,囝仔都入唔返SJ,依家又捐款又忙於返學校幫手義務工作,希望可以下一年插班。身為父母真係苦心......

nel1008 發表於 18-7-14 14:26
睇番Edu Kingdom St Jo 小學舊文家長講咋...不過係幾年前數據……未揾倒新數據…… ...

6成應該係未轉全日之前,2百幾人畢業果陣

KikiDaddy    發表於 18-7-14 21:18

Soundervolt 發表於 18-7-14 14:19

外人睇到吾係(emoji)

回覆樓主:

St Jo又可以世襲,雖然不是100%

nel1008 發表於 18-7-14 14:26
睇番Edu Kingdom St Jo 小學舊文家長講咋...不過係幾年前數據……未揾倒新數據…… ...
6 成係低於近年實在數字。
而且我都係果句, 就算係 6 成, 咁呢 6 成小朋友都係升入 band 1A 英中。全港男校, 只有 LS, SJC 同 DBS做得到。

IYY 發表於 18-7-14 14:55
6 成係低於近年實在數字。
而且我都係果句, 就算係 6 成, 咁呢 6 成小朋友都係升入 band 1A 英中。全港男校 ...

SJC有99個直屬位,點都不可能只有60%直升~~~

mcl203 發表於 18-7-14 15:17

咪就係!

mcl203 發表於 18-7-14 15:17

假設聖小每級 150人,如 99 / 150 = 66 % 差不多

在中學統一派位階段,直屬中學可為其直屬小學保留最多 85% 的學位-->剛剛找到!

回覆樓主:

nel1008 發表於 18-7-14 16:36
在中學統一派位階段,直屬中學可為其直屬小學保留最多 85% 的學位-->剛剛找到! ...

以今年為例;聖若瑟中一派位係116學位,2個甲部,12個中西區乙部,99灣仔區乙部直屬保留學額,3個灣仔區乙部非保留學額;

99 / 116 ~ 85%