用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨區大埔
樓主: SY_Joanne
go

跨區大埔   [複製鏈接]

大埔區這幾年,band1學校成绩滑落很多,如入精英班,都只在20至24分上下,恩主教惨不忍睹,我仔個年,可能得10人入到資助大學(有1人入港大醫科)大部份精英班學生得18至20分

cckalex 發表於 18-7-20 10:02
大埔區這幾年,band1學校成绩滑落很多,如入精英班,都只在20至24分上下,恩主教惨不忍睹,我仔個年,可能 ...

入嶺南大學最冷門的科也要19.5分。19分以下不能入到8大讀。

回覆 tpmon 的帖子

可以入公開大學,只係设資助學位今年已很好2015年有9千幾學生22分以上,學位1萬1千幾,今介只有7千6人22分以上學位有1萬3.亦証明學生小左,對學校收生水平大跌影响大

cherrieshum 發表於 18-7-15 17:10
Conclusion:  柏雨在各方面都不能與增記和呂中比較,這是不幸的事實。
你睇下佢個校風就知不能比較啦。唔係點有監獄柏雨既稱號, 你估浪得虛名乎?

大埔區這幾年,band1學校成绩滑落很多,如入精英班,都只在20至24分上下,恩主教惨不忍睹,我仔個年,可能 ...

恩主教真慘不忍睹, HKCEE年代24分都是緊緊升了中六,
上到中六的10個有九個都上了大學
唔夠24分要其他中學讀的, 最後都上到大學,
現在......  

回覆 little_yolky 的帖子

雖然係監獄,但可確保有4成幾學生可入資助大學,所以要睇各家長目標係咩!恩主敎學生乖,但直接入唔到資助大學學位,咪仲慘

cckalex 發表於 18-7-20 10:56
回覆 little_yolky 的帖子

雖然係監獄,但可確保有4成幾學生可入資助大學,所以要睇各家長目標係咩!恩主 ...
生源唔一樣呀, 入三大英中既, 成績都係當年小學比較前列既, 恩主教近年甚至收部份B2呀, 點有得咁比。

啊!!那麼DSE成績真的欠佳!

回覆 cherrieshum 的帖子

可補充点,雖然不能直入資助大學學仕,但這批精英班同學,有20多人上年從Hd入返資助學仕學位大學

cckalex 發表於 18-7-20 21:20

可補充点,雖然不能直入資助大學學仕,但這批精英班同學,有20多人上年從Hd入返 ...

精英班??為何精英班學生不能直接大学,而要由 high dip轉入大學。

這問題要問所學校,為何精英班的學生大部份只得18-20分,這個份点入到資助學仕學位的大學!

little_yolky 發表於 18-7-20 10:47
你睇下佢個校風就知不能比較啦。唔係點有監獄柏雨既稱號, 你估浪得虛名乎?  ...
其實,監獄出來的學生,並不全是讀書叻的乖學生,底那層與面那層,只係見到與見唔到的分別。
有些學生亦因為種種壓迫變得更世故,懂得走位,畢業等於大解放,變了另外一個性格。

只是若讓我再選,我一定唔會讓小朋友入監獄。

入大學重要啲?還是性格成長重要啲? 賠上了親子關係,又值得嗎?

bb_2001 發表於 18-7-21 00:13
其實,監獄出來的學生,並不全是讀書叻的乖學生,底那層與面那層,只係見到與見唔到的分別。
有些學生亦因 ...

大埔的環境和空氣適合老人家作退休。

但對於孩子讀書和升學,並不是太理想的地區。

回覆樓主:

認同以上!!!
我仔小學經常鼓勵家長跨區選中學,但家長擔心車程時間及太保守,只認為大埔五間英中既頭三間就最好,又以為自己孩子好叻勢要叩門,又又以為叩門必收自己孩子,無論小學如果解釋如果勸喻都不接受意見,派位後不理想就推卸責任予小學。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 18-7-21 11:28
認同以上!!!
我仔小學經常鼓勵家長跨區選中學,但家長擔心車程時間及太保守,只認為大埔五間英中既頭三 ...
我大仔年代有小學同學升讀皇仁,如果父母唔放手,就握殺了小朋友的未來。那時真的是愛佢變成害佢。
其實亦有其他地區校網較差,大埔是否只合老人家居住,這topic太大,不能主觀定論。但若小朋友有能力,應放眼區外。

B1中學亦有好多級數,能成為B1,一定有其原因,這也是為甚神校出那麽多狀元的原因一樣。

一間B1a中學如果在主科成績卓越,他的基礎必定穩固,大埔就缺乏這類B1中學。

mrs.so 發表於 18-7-21 11:28
認同以上!!!
我仔小學經常鼓勵家長跨區選中學,但家長擔心車程時間及太保守,只認為大埔五間英中既頭三 ...
但北區學位不足,預期小朋友難以派往心儀中學。大埔、沙田區學位較足夠及口啤較北區好,是否應該轉區?

bb_2001 發表於 18-7-21 12:18
我大仔年代有小學同學升讀皇仁,如果父母唔放手,就握殺了小朋友的未來。那時真的是愛佢變成害佢。
其實亦 ...

絕對認同!

我為兩個孩子選中學時,我清楚孩子能力,我相信我要放手一試,得就得,唔得就心熄,慶幸兩個孩子都有自己適合既中學,我一家很感恩。

我自己一家在大埔長大,我丈夫是沐恩畢業,我丈夫當年只講句有能力跨區一試,所以當年神校直資我都有為大仔交表一試,我們見證大埔既學校情況,對於大埔真心不算名校不算強勁,只是家長認為三間英中是取好。

nillnill 發表於 18-7-21 12:51
但北區學位不足,預期小朋友難以派往心儀中學。大埔、沙田區學位較足夠及口啤較北區好,是否應該轉區?
...

學位不足當然要計算欠缺多少學位

在北區是穩定B1生,可以一試衝出外區,既然乙部我都是原區派位,為何我不給自己一個機會?!不過要好多心理準備,接受落空及叩門,叩門更是向難道挑戰。

其實監獄的主科DSE成績比選修科差,數理科成績不俗,但若在中文科失手,拿不到4級,升大學率便直接受影響。我當年亦用了很多心血,才保住大仔中文科成績,順利升入中大。

mrs.so 發表於 18-7-14 13:19
不要以為大埔柏,王,莫三間中學最好,三間今年DSE。。。唉!另外沐/恩更低調

我其中一個孩子成功叩門跨 ...
你意思係誇區去沙田/九龍比填本區(大埔)機會更大?(因大埔band 1 位少?)
‹ 上一主題|下一主題