用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SJC 叩門2018
樓主: im_csb
go

SJC 叩門2018

回覆樓主

我識人叩門已經一早收左

SEA40 發表於 18-7-30 13:22
Last Friday noon

thx

SEA40 發表於 18-7-30 13:22
Last Friday noon
請問比幾耐時間你註冊?

ajfamily 發表於 18-7-30 13:25
請問比幾耐時間你註冊?
冇時限, 只叫我盡快交有關文件, 校務處個Miss好nice, 佢知要時間同原校攬, 所以佢冇催促我。  唉!鬼叫個囝唔鍾意咩

IloveJJ 發表於 18-12-4 15:59
請教SJC插S2是否要考筆試?在原校是否名列前茅?謝謝!
要考筆試, 中、英、數(英數)。  我囝囝話中文幾難, 要睇多啲文話文, 英數會考小小S3嘅野, 如平時有睇英文書, 問顯不大。  我囝囝只是全級33/198, 不是名列前茅。

SEA40 發表於 18-12-4 17:02
要考筆試, 中、英、數(英數)。  我囝囝話中文幾難, 要睇多啲文話文, 英數會考小小S3嘅野, 如平 ...
Sorry, typing mistakes. 係文言文

IloveJJ 發表於 18-12-4 17:21
謝謝,我仔中文強,不怕,係怕英數,因為佢係中文人。你給了我一個希望,如今年考不到直資,又抽不到,就 ...
未雨綢繆, 補下英數, 就算派得理想, 唔使撲學校, 對小朋友提早適應都好。不過, 如要叩SJC, 除學業突出, 最好有體藝(學界尖子)或音藝(考獲皇家學院証書)做back up。

IloveJJ 發表於 18-12-4 18:33
你仔係有課外活動架?
Percussion (intermediate) at Music Office + 籃球 (校隊 and 出面球會)

SEA40 發表於 18-12-4 17:43
未雨綢繆, 補下英數, 就算派得理想, 唔使撲學校, 對小朋友提早適應都好。不過, 如要叩SJC, 除 ...
老實講,叩門階段(尤其係叩二、三年級)可以考試,好多時都係純粹睇叩門試考得好唔好,其他既野唔太重要;所以建議將啲時間花係實際學業知識度,效果會更好。

IloveJJ 發表於 18-12-5 09:46
咁可能你仔不是因為成績而咁易入到了,係因為有這些課外活動呢!
極大可能係籃球因當時turn down the offer, 佢校隊阿sir不停勸我囝囝再三考慮清楚。  作為家長梗係想囝囝轉讀SJC, 因可提升學習能力、擴闊視野, 最重要係我想囝囝讀男校多過男女校。  但用家(我囝囝)唔想轉, 我唯有尊重佢嘅選擇。

王家爸爸 發表於 18-12-5 10:02
老實講,叩門階段(尤其係叩二、三年級)可以考試,好多時都係純粹睇叩門試考得好唔好,其他既野唔太重要; ...
自兒子初小時已知他不是讀書型, 屬於四肢發達型, 所以很早便引導他向體藝發展, 游泳、 羽毛球、籃球都學過, 操過, 最後囝囝揀咗籃球。  真心, 囝囝絕對不是B1A/B1B生, 他屬B1C生, 但眼見小學派位每況愈下, 唔敢博派位, 唯有以體藝方面入他心怡的學校。

SEA40 發表於 18-12-5 10:23
自兒子初小時已知他不是讀書型, 屬於四肢發達型, 所以很早便引導他向體藝發展, 游泳、 羽毛球、籃球都學過, ...
認識叩門入既都係活潑既讀書型,而音樂、運動既主力一直都係小學部升上去既,所以有啲奇怪。

王家爸爸 發表於 18-12-5 10:41
認識叩門入既都係活潑既讀書型,而音樂、運動既主力一直都係小學部升上去既,所以有啲奇怪。 ...
跟囝囝分析過, 因前年SJC籃球隊於學界由D1跌落D2, 舊年先上返D1, 應想提升 c grade 學界的能力, 所以降低收插班生的程度, B1C或B2也收囉!

今年中一叩門都有收體育仔, 收左一個青年軍.  各個項目D1 都龍爭虎鬥, 當旺角友校全隊11人, 有5個青年軍 (仍未計form 2的青年軍) , 在叩門階段收1,2 個青年軍都無可厚非

回覆 SEA40 的帖子

真慘,只能同King Queen一樣做升降機

其實足球如果唔係年年陰D陰D在中二三收人返來,都應該降左班
今年其實都未過危險期,祝桂神好運
我是護書簿