用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密vs華英
樓主: marieng
go

迦密vs華英

chrischeung 發表於 18-7-14 09:05
回覆 大江南北 的帖子

今年和上年也有位六星星加一科五星同學,今年個位仲去神光第一線訪問。本應亞仔小學 ...

佢呀仔個老友,我問呀仔佢都唔知 ,初初第一眼見佢就覺得佢好醒,同呀仔差好遠

tomatowu 發表於 18-7-14 06:45
呀仔係華英今屆畢業生,問過佢話學校暫時唔會搬,華英係數理科比其他科强,今年考穫3322入學資格有89%,同 ...
我好想問吓華英的文科科目學校會否投放較少資源?另外學校的教學策略,如何做到學生自主,但有有咁好嘅成績。最後想問華英的課外活動有什麼選擇?會否只是搞叻的同學才可參與?例如:辯論隊。因為華英的資訊比較少,感覺學校透明度不是太高,所以好想搵人指教一下。

marieng 發表於 18-7-14 10:58
我好想問吓華英的文科科目學校會否投放較少資源?另外學校的教學策略,如何做到學生自主,但有有咁好嘅成績 ...

呀仔話華英都有唔少文科學會包括你所講嘅辯論隊,有中文辯論亦都有英文辯論,佢哋啲課外活動通常都係選拔之後再決定俾唔俾你參加,至於投放資源嗰方面其實文科學會相對上係比起理科學會既資源多。
致於點解每年成績咁好,其實華英大多數老師都好用心教導,加上佢地收生係100%Band 1生,所以整體上都唔會太差

回覆 marieng 的帖子

大多人選讀理科,本來亞仔想讀二科文科,最後都系一文二理,至於m數,系理科加老師選的。中四理科叫精英班,听佢講老師話最後那班讀書氣氛麻麻。學校冇咩谷學生亦冇補課,可能仔只是中三啦,未到補課年級吧。但個讀書氣氛會令人加把勁。

回覆 tomatowu 的帖子

你亞仔都升了大學了,吾知中四中五有冇補課呢?

再想問下同學仔之間關係好嗎?定係都存在一定競爭性

chrischeung 發表於 18-7-14 11:32

大多人選讀理科,本來亞仔想讀二科文科,最後都系一文二理,至於m數,系理科加老師選的。 ...
最後放棄選兩科文科是否老師建議的?

chrischeung 發表於 18-7-14 12:08
回覆 tomatowu 的帖子

你亞仔都升了大學了,吾知中四中五有冇補課呢?

中四後氣氛開始緊張,補課係會有,通常在暑假初

marieng 發表於 18-7-14 13:07
再想問下同學仔之間關係好嗎?定係都存在一定競爭性

大部分都ok,競爭性都會有,不過係良性

tomatowu 發表於 18-7-14 06:45
呀仔係華英今屆畢業生,問過佢話學校暫時唔會搬,華英係數理科比其他科强,今年考穫3322入學資格有89%,同 ...

我地果個今年升中五,都係會好好安排打機時間,但又話唔會荒廢學業

tomatowu 發表於 18-7-14 13:16
大部分都ok,競爭性都會有,不過係良性

通常好同學,又會係打機隊友,有兄弟情

吾知,應該吾系,佢地理強,後悔冇選地理,可能最後佢向現實低頭

回覆 STee 的帖子

系,考試前不停狂溫 考試後打机打到而家,日日hea,而家話要裝備下主科

想問下初中會有乜嘢課外活動玩㗎

SiuWaiMM 發表於 18-7-14 08:50
如果擔心搬校問題,放心啦,幾年之內唔會搬,深水埗個校舍唔啱華英用。

我上網睇過一篇華英嘅報導,2015年,當時嘅校長講係開始籌備緊重建,咁啱最近我老公舊同學嘅老公幫華英搞IT, 佢幫我問過話最快都要三年後重建,即係話,如果咁好彩入到華英,最快中二三就搬!唔知點解,重建呢個消息,好似有d神秘咁!

marieng 發表於 18-7-13 19:55
阿仔入左迦密,叩門等華英消息,但礙於華英有機會搬校,所以叩到都唔知讀唔讀好,大家可否俾D意見 ...

想問下你囝囝係自行考入,定派位入呢?Thank you

mokstick 發表於 18-7-14 16:34
我上網睇過一篇華英嘅報導,2015年,當時嘅校長講係開始籌備緊重建,咁啱最近我老公舊同學嘅老公幫華英搞I ...
始終重建或多或少都會影響家長選讀,所以未有十成把握,校長都講過而家排緊隊等確定,如果重建起碼要三年時間

mokstick 發表於 18-7-14 16:36
想問下你囝囝係自行考入,定派位入呢?Thank you
佢應該係自行入,面試到見家長過關,老師已經暗示如無意外會收佢

mokstick 發表於 18-7-14 16:34
我上網睇過一篇華英嘅報導,2015年,當時嘅校長講係開始籌備緊重建,咁啱最近我老公舊同學嘅老公幫華英搞I ...

當然啦;當年黃笏南因重建而暫時寄居大圍都導致當時自行同派位收生水平有所下跌

elbar 發表於 18-7-14 17:43

我覺得情況不同,華英現址硬件不足,遷校應不比現在差