用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密vs華英
go

迦密vs華英

阿仔入左迦密,叩門等華英消息,但礙於華英有機會搬校,所以叩到都唔知讀唔讀好,大家可否俾D意見

marieng 發表於 18-7-13 19:55
阿仔入左迦密,叩門等華英消息,但礙於華英有機會搬校,所以叩到都唔知讀唔讀好,大家可否俾D意見 ...

你覺得華英有什麼比迦密好?

活動及獎學金多D

阿仔入左迦密,叩門等華英消息,但礙於華英有機會搬校,所以叩到都唔知讀唔讀好,大家可否俾D意見 ...

一動不如一靜  

你的仔想來高中想選乜科讀?

華英好似高中没有商科的科目選。

marieng 發表於 18-7-13 20:25
活動及獎學金多D

某津校的獎學金多D不應是轉校的原因吧!  你有信心孩子在眾多Band 1同學中,一定取得獎學金?

奇怪樓主若喜歡華英,為乜乙一??選迦密(不選華英)?

回覆 marieng 的帖子

什麼獎學金?听聞每科得一位,勁難攞同埋好小好小錢。

我仔今年升小六,我地都鍾情華英,但聽聞佢會原址重建,唔想返學去咁遠,真係令我卻步!

回覆樓主:

https://m.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1846808842206659&id=1415700918650789&substory_index=0

mokstick 發表於 18-7-13 21:42
我仔今年升小六,我地都鍾情華英,但聽聞佢會原址重建,唔想返學去咁遠,真係令我卻步!
...
遠得过人地英华女校由中西区半山搬去深水埗?

Yanamami 發表於 18-7-14 06:35
遠得过人地英华女校由中西区半山搬去深水埗?

話唔定到時真係話你知要搬去港島區,到時如果真係讀緊,都要焗去,所以先會有咁嘅考慮

mokstick 發表於 18-7-14 06:39
話唔定到時真係話你知要搬去港島區,到時如果真係讀緊,都要焗去,所以先會有咁嘅考慮
...
我猜大概YWGS搬番去中西区,华英就会用而家深水埗校舍~~好多重建学校都借用果个位。

呀仔係華英今屆畢業生,問過佢話學校暫時唔會搬,華英係數理科比其他科强,今年考穫3322入學資格有89%,同往年差不多,依我覺得如果選讀華英,學生自理性要强些,因我見呀仔讀得幾輕鬆,成日都有時間打機

elbar 發表於 18-7-13 20:29
一動不如一靜

我都認同,兩所學校在區內都係Band 1A 學校,分别都差不多,校風也好好

tomatowu 發表於 18-7-14 06:45
呀仔係華英今屆畢業生,問過佢話學校暫時唔會搬,華英係數理科比其他科强,今年考穫3322入學資格有89%,同 ...

之前info day有透露入三大有44%,請問今年如何?

如果擔心搬校問題,放心啦,幾年之內唔會搬,深水埗個校舍唔啱華英用。

回覆 大江南北 的帖子

今年和上年也有位六星星加一科五星同學,今年個位仲去神光第一線訪問。本應亞仔小學自律做功課但吾系自己溫書,升中後,學校冇谷亦不算多功課,反而佢會買好多課本來看,佢話其他同學也這樣,但亦有一班人心散吾讀書的。

SiuWaiMM 發表於 18-7-14 08:50
如果擔心搬校問題,放心啦,幾年之內唔會搬,深水埗個校舍唔啱華英用。
点解唔啱华英用呢?

Yanamami 發表於 18-7-14 09:28
点解唔啱华英用呢?
莫非因為前身係女校,一直借校用的又是女校,唔夠男廁用?純粹亂估

Yanamami    發表於 18-7-14 10:16

大江南北 發表於 18-7-14 07:24
之前info day有透露入三大有44%,請問今年如何?

依家都未知,要等jupas 放榜先知數據