用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS VS ESF
樓主: AJ111
go

NAIS VS ESF

回覆樓主

其中一個分別NAIS是British curriculum, 佢本身小學academic教得深D, yr 2已做英國y3/4的數。ESF幼稚園是play-based, 未正式寫字(很多k2都未教phonics, y1才正式教reading。不過很多家長k2會自己外補phonics, y2/3外補數學。但如果British curriculum 的數學是類似傳統有worksheets,  要計數做功課。

回覆樓主:

ESF是大班,IB。小學要考過,睇區分,九龍新界競爭大,如果無任何priority又唔俾50 萬都唔駛諗入到。九龍新界d 學校香港人比教多。

NAIS 相對小班。UK circ,一條龍。但campus有uncertainty,  聽聞仲揾緊第四個campus, 藍田將來會係中學,個人覺得中學就好似細咗d 咁,上次school tour, d同學break 只係走郎玩。Music, drama好似攪得唔錯,又有global campus concept.

ESF hea.... 可能IB 關係,好似比教含糊,唔係好似我地傳統學習,即唔會今個星期學ABC,下星期學DEF咁。所以可能會覺得hea.

回覆樓主:

Year 1 ESF一定難考過NAIS (唔係話NAIS唔好), 只係ESF要收番哂自己幼稚園學生,外來生機會好低。但NAIS會易d, 今年識唔少都考到,但未必係藍田campus, 有外國passport係會先收offer.

如果宜家放棄esf, 即差唔多叫放棄year 1.

我地都只係讀咗兩年幼稚園,問心,滿意,但唔會大讚。有同學出便補習,有同學唔補,全部都係家長嘅選擇。識d有哥哥姐姐讀緊小學都一樣有d補有唔補。補嘅原因五花八門,有人覺得學校唔夠去補,咁點解又要讀esf呢? 我了解,其實d家長都係滿意,但又想補下。

好似都無咩意見俾到你。哈哈。。sorry. 我其實想講好難有間學校fulfill哂自己嘅要求,兩間都係好學校,讀間近嘅好。

Valerie_bb 發表於 18-7-22 20:14
Year 1 ESF一定難考過NAIS (唔係話NAIS唔好), 只係ESF要收番哂自己幼稚園學生,外來生機會好低。但NAIS會易 ...

多謝你既意見呀!

經過多位朋友既意見, 我地都偏向ESF多D! 一來校舍配套較完善, 成績都有肯定!

我地住港島區既, 希望競爭相對少D :)

回覆樓主:

樓主需要考慮萬一上唔到 ESF 小學有冇 plan B. 其他國際學校可能要 waitlist 一兩年先有位,如果返本地幼稚園可能跟唔到中文。

sammypsng 發表於 18-7-23 18:34
樓主需要考慮萬一上唔到 ESF 小學有冇 plan B. 其他國際學校可能要 waitlist 一兩年先有位,如果返本地幼稚 ...

我都有考慮呢個問題, 萬一唔收真係暈低! 不過好似95%直升小學, 我估唔係太差都應該會收啩~

AJ111 發表於 18-7-23 19:33
我都有考慮呢個問題, 萬一唔收真係暈低! 不過好似95%直升小學, 我估唔係太差都應該會收啩~
...

咁住港島,已經入左esf k1, 9成9入返esf primary.