用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 求 請大家比意見,中文 2
go

求 請大家比意見,中文 2

中 2,英 4, 數 3,LS3, BAFS 3, Econ 3

只有以下選擇,邊個好?
1. 城大 -英國大學榮譽學士學位課程 (商業行政及管理榮譽文學士)
2. 城大 -副學士 (工商管理)
3. 理工 -副學士 (工商管理)

或請問大家有冇其他見意提供。

生媽媽 發表於 18-7-13 13:37
中 2,英 4, 數 3,LS3, BAFS 3, Econ 3

只有以下選擇,邊個好?

中文2, 城大文學士可以咩?

pooh仔 發表於 18-7-13 13:46

我唔知有冇比錯資料你哋,比條link 你幫忙睇睇。

http://www.scope.edu/Portals/0/progs/3-yearukdegree/files/3-yearukdegree_brochure042018.pdf

pooh仔 發表於 18-7-13 13:46
城大[SCOPE] -英國大學榮譽學士

可以試下拿往張check卷的收據去其他自資院校報自資的degree course,聽聞去年有院校會比你報,如等到八月check卷後加左分才報,相信都收夠人,waiting list都冇得排

只有以下選擇,邊個好?
3. 理工 -副學士 (工商管理), 可以升 Poly SPEED

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

好老實講,要錢要時間,我都唔想間學校太差
我有上幾個網搵scope幾間大學,uclan排名較低,130間大學中佢排9x, 10x,所以無考慮
De Montfort 同Sheffield Hallam排名差唔多,英國排6x
我什至有去google map睇校園,睇下係咪真係有呢間學校,咩環境
老實說,名校一定無份

心大心細之際,今日心血來潮,捉住公司個半唐番同事問(半個英國人,英國讀書),佢竟然一睇就知呢兩間學校。佢話聽過,唔出名,但唔差,算區內二線(例如Sheffield 係一線,Sheffield Hallam 係二線)

如果揀得呢條路,就預備master「洗底」,反正三年畢業,讀埋master都係多一年。到時入到咩master就睇GPA,但求一個master學位唔難

只有以下選擇,邊個好?
1. 城大 -英國大學榮譽學士學位課程 (商業行政及管理榮譽文學士)
2. 城大 -副學士 (工商管理)
3. 理工 -副學士 (工商管理)
或請問大家有冇其他見意提供。
不妨參考吓以下呢個帖, 之前我都有你嘅困惑.

副學士 vs 自資 vs Top Up vs 海外大學但在香港讀的大學課程 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3635544&fromuid=1539350

Charlotte_mom 發表於 18-7-13 14:44
我有上幾個網搵scope幾間大學,uclan排名較低,130間大學中佢排 ...

做晒功課

小時了了 發表於 18-7-13 14:53
不妨參考吓以下呢個帖, 之前我都有你嘅困惑.

副學士 vs 自資 vs Top Up vs 海外大學但在香港讀的大學課程  ...

其實以上都收,取捨邊個好,好難選擇(emoji)

maychan1997 發表於 18-7-13 14:32
可以試下拿往張check卷的收據去其他自資院校報自資的degree course,聽聞去年有院校會比你報,如等到八月ch ...

好提議,唔該晒(emoji)(emoji)

Charlotte_mom 發表於 18-7-13 14:44
我有上幾個網搵scope幾間大學,uclan排名較低,130間大學中佢排 ...

請問你最終决定係點?
我都想昨參考(emoji)(emoji)

cow 發表於 18-7-13 14:42
3. 理工 -副學士 (工商管理), 可以升 Poly SPEED

多謝你意見

醒目開學勳章 王國長老

pooh仔 發表於 18-7-13 14:55
做晒功課
一日JUPAS未出, 一日都要買定保險, 鬼叫自己唔係勁
今日同同事一番話, 獲益良多, 同事係叻女, 30出頭已經準備升到公司最高層
(拎個校名出黎問都尷尬呀講真, 人地咁勁)

我同事同我講(可能外國人睇呢D升學呀始終眼界闊D), 唔好在意今日讀咩排名升咩學(鬼唔知名大學勁咩, 入到至得架) 重要嘅係你條路點舖, 佢以自己做例子, 話佢一早睇到工作經驗重要, 所以將大量時間做有關行業intern part time, 一畢業已經好易搵到心儀工作, master未到手, 已經升到董事grade(我地呢行都算好睇學歷), 準備再升
佢就建議我拿拿聲攪掂個degree, 即搵master又好, 做2年野再讀master又好, 搵master好易, 到時洗左底, 唔怕無人要
反觀佢身邊D富貴同學, 名大學, 讀完又讀, 一身沙紙, 但工作經驗不及佢豐富, 無佢升得快

Charlotte_mom 發表於 18-7-13 15:20
今日同同事一番話, 獲益良多, 同事係叻 ...

你同事好叻, 識未雨綢繆, 這類人已成功一半。 但我家細路還未懂,依然玩咗先, 諗⋯放埋一邊

Charlotte_mom 發表於 18-7-13 15:20
今日同同事一番話, 獲益良多, 同事係叻 ...
Exactly. 我上年暑假同女講,DSE後揾暑期工作,揾d同你degree有关,对build up你第日个portfolio有幫助既工,唔好為果少少收入而做d唔拿更野~

醒目開學勳章 王國長老

pooh仔 發表於 18-7-13 15:25
你同事好叻, 識未雨綢繆, 這類人已成功一半。 但我家細路還未懂,依然玩咗先, 諗⋯放埋一邊
...

好滾動,近日好多朋友,我一個電話就俾好多意見我
尋晚同個PR朋友傾,佢又幫我問行家,綜合意見:first degree係重要(話讀咩都一樣就一定呃你嘅),但你份人嘅性格、做事方式、待人接物,就直接影響你將來。佢都係咁講,如果目標明確,拿拿聲攞個hons degree,勁做實習intern就無錯!
所以,有排忙了!

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-7-13 15:25
Exactly. 我上年暑假同女講,DSE後揾暑期工作,揾d同你degree有关,对build up你第日个portfolio有幫助既工 ...

我都認同。所以我女搵到份有野學嘅暑期工,我好安慰(絕對讚成經驗reference比錢重要———對學生黎講

醒目開學勳章 王國長老

生媽媽 發表於 18-7-13 15:11
請問你最終决定係點?
我都想昨參考(emoji)(emoji)

未唸掂呀
我好你d,有3322

大拿拿$5000,deposit只會俾一個,星期一就deadline

AD又驚接唔到軌就大鑊,最怕原來好多超班馬,只係衰中文迫住讀AD。我唔敢妄想到時打得贏

所以我唸,與其兩年後AD搏D,不如三年後D完輕鬆d搏個master

Charlotte_mom 發表於 18-7-13 15:43
未唸掂呀
我好你d,有3322

衰中文迫住讀AD通常係男仔,女仔競爭少啲