用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園讀 p n ,還會考其他k 嗎?入黎傾下 ...
樓主: gigi12345
go

學之園讀 p n ,還會考其他k 嗎?入黎傾下 [複製鏈接]

HauMiranda 發表於 18-7-19 09:03
及至到仔仔,讀完LH pn, 我抱著試一試的心態去考龍幼,考到才選,最後考到心儀龍幼,在衡量過大女的經驗後 ...
謝謝分享!我囡同你仔仔case差不多,係一間學術強的私幼讀完pn ,今年九月會入龍幼讀k1。你的分享加強了我的信心,雖然偶然會擔心龍幼太淺,希望無幫個女揀錯啦!

我會考龍校, Eg. MS, PC, GH, SPK
仲有KV
講真讀邊間都會外補, 龍校有BACK UP點都安心D

回覆 kitty0204 的帖子

其實不一定要外補的,LH現校生,跟好學校課程沒有外補,在校成績不錯

水皮仔 發表於 18-7-27 21:48

其實不一定要外補的,LH現校生,跟好學校課程沒有外補,在校成績不錯

你係幾年級生?
阿哥就係天真信人哋個個無外補,一心信學校,結果考小學考得唔好,要等抽獎,好彩抽中咗。
原來個個中、英、數、面試班樣樣補齊!
仲音樂體育谷到行!
仲未講普通話老師嘅文化差異 ......
阿妹呢,我就再同佢考K1 喇,除咗龍幼必考外,SC KV KM 都考。

其實幼稚園要咁深做咩呢?個人覺得幼稚園主要需要訓練嘅係自理能力同學習態度同德育社交等為主,有好嘅學習態度,去到邊間小學都唔會學唔到嘢,相反見到有D小朋友讀所謂學術深嘅幼稚園,上到小學頭1-2年靠老本可以名列前茅,但過後已經無以為繼,成績排名等已被追上。學習係持續嘅栽培,並不可能只靠幼稚園數年就能定一生,相反良好態度,自理能力同德育社交等就真係可以影響深遠。BTW,好多能幼嘅升B1小學率比著重學術型嘅私幼更高,除咗因爲有B1直屬小學之外,某D神校要收嘅學生並不屬意學術十分超卓嘅小朋友,因為該等學校相信學術佢地自然會教得到,但性格態度等並不容易改變。

水皮仔 發表於 18-7-27 21:48

其實好多人補可能你唔知,我識兩個LH家長,PN補英文同普通話(係PN!),上K2後,加面試班同數學。另一位家長, K1已經補緊英文同數學。 d人話LH有啓迪班唔使出去上,你不坊11月上去面試返中心,見到唔少LH K2學生上面試班。學校谷,部份家長又忍唔住自己谷。所以,根本唔存在邊間學校唔使谷,或者係谷少啲,係睇家長本身。

回覆 iloveu3939 的帖子

現時升K2,一路有大量伴讀,課外活動暫時未見需要外補,都睇每個小朋友學習情況,我不認為小朋友學習上要超前好多,其他方面發展,玩樂同樣重要

回覆 sala222 的帖子

其他人唔清楚,我自己沒有打算報面試班

水皮仔 發表於 18-8-4 12:40

現時升K2,一路有大量伴讀,課外活動暫時未見需要外補,都睇每個小朋友學習情況, ...

贊成。其實間間幼稚園都有人補有人唔補,唔係話LH有人出去補就代表佢學術唔夠,呢d始終好睇家長本身想學術去到咩程度,點都會有人嫌唔夠或者想更超前。
但好坦白講,LH好處係,返學有足夠學術學,靠活動教學小朋友學得好開心。課外可以多d時間去玩、去上其他興趣班,學術方面唔需要咁擔心。

水皮仔 發表於 18-8-4 12:40

現時升K2,一路有大量伴讀,課外活動暫時未見需要外補,都睇每個小朋友學習情況, ...

非常欣賞你取向(emoji)
‹ 上一主題|下一主題