用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園讀 p n ,還會考其他k 嗎?入黎傾下 ...
go

學之園讀 p n ,還會考其他k 嗎?入黎傾下 [複製鏈接]

呀囡今年讀L h p n, st cat 同 L h 中簡了LH , 諗緊考唔考k ,有那間直得考呢?
   8    0    0    0

gigi12345 發表於 18-7-13 09:13
呀囡今年讀L h p n, st cat 同 L h 中簡了LH , 諗緊考唔考k ,有那間直得考呢?
想請問點解放棄SC而揀LH?

gigi12345 發表於 18-7-13 09:13

如果屬意LH 的教學模式
應該唔會中意其他私幼

龍校除外

回覆樓主:

民生,培正,德望,根德園......費事數落去

回覆 rchan1 的帖子

因為近d, 又鐘意學之園教學模式

JN1999 發表於 18-7-13 17:07
如果屬意LH 的教學模式
應該唔會中意其他私幼
其實都鐘意學之園不過如果有龍幼有小學backup 又好似放心d

gigi12345 發表於 18-7-14 00:27
其實都鐘意學之園不過如果有龍幼有小學backup 又好似放心d

前輩講過,你讀LH 升小考咩? 若都是培正,民生,德望.........而幼稚園部又肯收你,無理由唔一隻腳踩入去先。

回覆樓主

如果你是full time mama學之園係唔錯,因好多家長配合嘅學習內容。小朋友在學校未必能學得識晒。

如果你是working mama就..........

所以我選擇轉了。

1_julie 發表於 18-7-18 08:23
如果你是full time mama學之園係唔錯,因好多家長配合嘅學習內容。小朋友在學校未必能學得識晒。

如果你是 ...

請問可否講多d點解未必適合working mum? 見其他舖都有人講過類似comment.

我相信係學校有好多活動比家長参與,每月會有一套語文遊戲字卡,主題書,網上教材,如家長可以配合使用,小朋友學習會更得心應手,每星期又會借2本圖書比小朋友(不用做閱讀報告),我係全職媽媽覺得十分好,小朋友不用在外學學術方面程度都不錯,班上都有好多在職媽媽,都可以兼顧到,學校不會硬性要求家長參與

回覆 水皮仔 的帖子

Hi , 請問班上多唔多大陸背景家庭的小朋友?

回覆 wwwisabella 的帖子

感覺我小朋友果班一個都沒有,英普流利的家長就不小

回覆 水皮仔 的帖子

謝謝分享!

1_julie 發表於 18-7-18 08:23

如果你是 ...

好多教材係要在家由家長引導下用的,唔係強求你用。但唔用就會學得無咁鞏固。K1後期開始會同你講小朋友會唔會跟唔上,要求家長要在家努力配合。當然小朋友天資聰穎的在學校可能都會學得好。

學校唔少家長茶聚,講故事,活動義工,運動會,家長日都唔係配合在職家長,成日要請假。你話唔出席會否有缺少,就自己衡量喇。

在其他group都有此comment一定有其原因的。

回覆樓主

我就是由LH跳出去讀龍幼上龍小的例子。
當年我生大女甚麼也不懂,pn入了LH, 很喜歡LH,不少人讀完PN轉校,有GH,SPK,但我覺得LH好,所以也沒有後悔。及至k3, 學校有面試班,初時都覺得學校好supportive, 但久而久之,覺得這樣星期一至五要上學,星期六上面試班,加上由於沒有小學backup, 1st in, 2nd in接踵而來。又由於沒有小學backup, 真是大包圍報,都報上十間八間。當中不泛名龍小,如SH, St clare’s, TL, 又由於這些龍小收生少,所以都十之八九失敗,眼見當年離巢去GHK的朋友直上GH, 我都有點後悔當年不試考龍幼。幸好最後心儀龍小收了,都覺得有點繞了一個大圈,不過在LH的四年也不枉過的!

回覆樓主

及至到仔仔,讀完LH pn, 我抱著試一試的心態去考龍幼,考到才選,最後考到心儀龍幼,在衡量過大女的經驗後選擇了龍幼, 至k3時真的輕鬆不少,只報五間學校,而且龍小十一月已公佈收生,然後可以安心享受k3的生活,相比大女時可真輕鬆不少。

都係呢句:先試考龍幼,考到才決定是否轉走。另外也想想,如果將來考小學時你心儀的學校中也有龍小,倒不如先入讀其幼稚園。不要以為龍幼一定淺一定比LH遜色。每間學校都有各自的特色,我絕對沒有後悔離開LH選龍幼,甚至覺得該龍幼比LH更適合我仔仔。

HauMiranda 發表於 18-7-19 09:03
及至到仔仔,讀完LH pn, 我抱著試一試的心態去考龍幼,考到才選,最後考到心儀龍幼,在衡量過大女的經驗後 ...

認同,如果龍小係你杯茶,可以考慮轉去龍幼。呢d好睇家長個人取向。
因為龍小龍幼唔係我杯茶,所以我都冇考外面d K1。亦識唔少朋友有龍幼offer(培正、坑真、聖心),但都留係LH讀。
LH教學自有其吸引之處,試問有邊間幼稚園既PN係對外咁公布100%直上K1。LH係對自己既教學同教出黎既學生好有信心。
SC基本上都係100%直上,但對外公布都話唔係100%直上,要做評估。
其他幼稚園仲衰(年年係呢度都見唔少),對自己既教學同教出黎既學生咁冇信心,叫家長點對學校有信心?

1_julie 發表於 18-7-18 17:45
好多教材係要在家由家長引導下用的,唔係強求你用。但唔用就會學得無咁鞏固。K1後期開始會同你講小朋友會 ...

你係用家?邊間Campus?我知間間campus都唔同。

我2個囡,2個囡都唔係學術型。有個仲係數學白痴。家長日老師會同我傾返個情況,但完全冇俾壓力我。教材我又真係好少同2個囡玩,唔覺有咩問題。

家長茶聚上下學期各一次(唔去唔緊要,有其他家長會講返講過咩)
講故事(PN,K1),唔係報名就有你份
活動義工,唔係報名就有你份,有家長話學期尾都未抽到有得做。
運動會,只係半日,有試過星期六,但好多家長反映平日好d。
家長日上下學期各一次,唔得閒,老師可以同你另約時間。

回覆樓主:

LV campus

其實你數數下都要請唔少假。還有觀課。
講故事so far報都有,當小朋友問媽媽你幾時黎學校講故事,一年點都出席次啦。
唔係份份工作都容易請假的,唔出席又唔得。
所以唔係話佢唔好,只係分享下對在職媽媽係有壓力的。

佢唔會遷就家長日/茶會/運動會等放星期六。

教材用唔用見人見智,但比咗用咗會更好。

回覆樓主

我見有d龍校家長K1已經開始狂操同外補,因為始終唔係100%直升,為咗自己仔女唔好跌入收唔返果個pool, 一開學已經要嚴陣以待,並非人地想像十分之輕鬆。

至於讀LH轉唔轉龍校,真係要問淸楚自己,萬一將來考唔到龍校小學果d級數,會唔會後悔?會後悔就go ahead。

我自己認為,揀符合家長教育理念、適合自己小朋友性格的幼稚園都重要。

‹ 上一主題|下一主題