用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四轉校
go

中四轉校

同阿仔in左間直資中學做中四插班生,收左佢但佢唔想䡛!我自己就怕佢要從新適應同埋去到新學校成績唔及現有學校好而冇左信心!但新學校DSE成績係好過佢原本嗰間!求大家比下意見轉唔轉好🙏🏻🙏🏻

同阿仔分析下轉新校的利弊, 如果佢最後都真係好唔想轉就尊重佢意見.

Adatseadatse 發表於 18-7-13 01:41
同阿仔in左間直資中學做中四插班生,收左佢但佢唔想䡛!我自己就怕佢要從新適應同埋去到新學校成績唔及現有學校好而冇左信心!但新學校DSE成績係好過佢原本嗰間!求大家比下意見轉唔轉好
當初點解諗住轉校? 因為選唔到阿仔心儀選修科? 抑或其他原因?

小時了了 發表於 18-7-13 11:38
當初點解諗住轉校? 因為選唔到阿仔心儀選修科? 抑或其他原因?
幫佢轉校原因係因為覺得佢現讀嘅學校課程偏淺!而且過往DSE公開考試成績紀錄唔太好!入到大學百分比好少!因此阿仔依家係現有學校讀得係非常輕鬆,而且成績亦不錯嘅!佢讀緊嗰間係band2b新學校band1b

回覆 Adatseadatse 的帖子

除非個仔有鬥心,好想轉校,b2b 轉b1b 英中會好辛苦

中文學校轉英文學校好難適應喎!諗清楚呀!

如果英文好,喜歡英文,都可以考慮,因為直資中學英文都幾深,分分鐘深過津校

回覆樓主:

原本的學校,點都有人會入到大學,而你個仔好大機會都有分。如果轉新校,面對新同學,新既英文學習,我覺得佢未必會讀得開心。記住,白貓黑貓,捉到老鼠就係好貓。只要入到大學,邊間又有咩所謂呢!自信心力量,擋都擋唔住。

回覆樓主:

我覺得轉校係要佢心甘情願,同對自己的目標清晰,咁佢遇到困難時(初初轉校實難避免)只會視為一個小挑戰,B2B升B1B唔應該係問題(學校如對佢成績冇信心都唔輕易收佢)!

反之,如非心願,無目標,有困難就只會逃避,嚴重嘅最怕會自暴自棄!

好好地同兒子傾傾吧!佢嘅諗法至係首選!

Adatseadatse 發表於 18-7-13 01:41
同阿仔in左間直資中學做中四插班生,收左佢但佢唔想䡛!我自己就怕佢要從新適應同埋去到新學校成績唔及現有 ...

連小朋友也不想,一定不轉!

多謝大家意見!

不了 我有個學生轉完成績差哂