用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果叩到SMCC/MCS會放棄DGS嗎?
樓主: FancyNancy
go

如果叩到SMCC/MCS會放棄DGS嗎?  

Junjun7 發表於 18-7-13 18:28
未放榜前有個朋友的朋友聽我講自行揀佐mcs,佢就咁講:很多人以為smcc同mcs差不多水平,其實一個天一個地! ...

我朋友兩個囡真係MCS讀讀下放洋噃,不過一個牛記Law畢業,另一個拔尖返港讀醫~~~

mcl203 發表於 18-7-13 21:56
我朋友兩個囡真係MCS讀讀下放洋噃,不過一個牛記Law畢業,另一個拔尖返港讀醫~~~
...

王家爸爸 發表於 18-7-13 10:58
一線學校,學習氣氛點可能差?三間差異唔大,只係整體成績一定係DGS好啲啲,整體自由度一定係MCS高啲啲,講 ...

Top tier 呢堆傳統名校(包括男校同男女校),其實成績、學習風氣、人脈等等唔會差好遠,但每間學校有自己風格,睇下身邊朋友圈子或職場中各名校畢業生,其實略知一二。所以我會考慮埋想自己小朋友成為邊種氣質既人

王家爸爸    發表於 18-7-14 09:31

crystalupala 發表於 18-7-14 00:49
Top tier 呢堆傳統名校(包括男校同男女校),其實成績、學習風氣、人脈等等唔會差好遠,但每間學校有自己 ...
我都觉得相差唔太遠~

B.B.BaBa 發表於 18-7-13 21:37
如果係 DGS 同 SPCC 之間,又點揀呢?有咩特質的應該揀 SPCC?
睇番d vs舊帖~

B.B.BaBa 發表於 18-7-13 21:37
如果係 DGS 同 SPCC 之間,又點揀呢?有咩特質的應該揀 SPCC?
某年在kts open day 和兩位p6 女生傾談,dg offer 的較vocal ,spcc 的就較內lim

crystalupala 發表於 18-7-14 00:49
Top tier 呢堆傳統名校(包括男校同男女校),其實成績、學習風氣、人脈等等唔會差好遠,但每間學校有自己 ...
想自己小朋友成為邊種氣質既人,好易變成自己的unfinished biz

Yanamami 發表於 18-7-14 06:40
我都觉得相差唔太遠~

fd 工作上接觸不少名校舊生(在職),dg n mcs 較aggressive

MrBeast 發表於 18-7-14 06:48
某年在kts open day 和兩位p6 女生傾談,dg offer 的較vocal ,spcc 的就較內lim
通常佢地有哂两边offer, 最終只係睇佢地揀去边间~

MrBeast 發表於 18-7-14 06:50
想自己小朋友成為邊種氣質既人,好易變成自己的unfinished biz
我又觉得有物以类聚成份,尤其係中学先考入去既~

Yanamami 發表於 18-7-14 07:07
u obviously r the expert here.
講開,open day 只能睇到學校一面,第一,學生都是最叻和presentable,二,和那兩位女生傾時,有位老師係附近好似麻鷹咁bong 住,不單是kts,其他學校也一樣

MrBeast 發表於 18-7-14 07:15
u obviously r the expert here.
講開,open day 只能睇到學校一面,第一,學生都是最叻和presentable,二 ...

Sure.
話时話,五年-度开放日,你去果年应係我女升中那年~

MrBeast 發表於 18-7-14 07:15
講開,open day 只能睇到學校一面,第一,學生都是最叻和presentable,二 ...
如果講開KTS open day, 如果你搵D大使/服務生傾計,當然可能是談吐得體的一群,但我又唔見有老師會刻意好似麻鷹咁bong住同學,可能剛巧在展覽房當值啫!我知在操場行來行去找來賓做訪問的英語大使就一定無老師bong住的。

或者下次有機會,可以找穿校服在場玩攤位遊戲的學生,跟他們傾計,那些就一定是見最真實的一面

Yanamami 發表於 18-7-14 07:29
Sure.
話时話,五年-度开放日,你去果年应係我女升中那年~

Yes! 我都覺得係

FancyNancy 發表於 18-7-12 23:13
代友問下意見

阿女決定!但如果已有DGS offer,  阿女應該唔會考其他

都係嗰句,對小朋友而言,無最好既學校只有最適合既學校。

Junjun7 發表於 18-7-13 18:28
未放榜前有個朋友的朋友聽我講自行揀佐mcs,佢就咁講:很多人以為smcc同mcs差不多水平,其實一個天一個地! ...

吓?! 5%入三大? 假設全級180人, 5% 即9個入三大, 二線學校都可能唔止啦.... 可信性存疑!

Banyan1212 發表於 18-7-14 22:32
吓?! 5%入三大? 假設全級180人, 5% 即9個入三大, 二線學校都可能唔止啦.... 可信性存疑!
...
可能佢講緊嘅三大, 係 Cambridge, Oxford and LSE 呢 !

Yanamami 發表於 18-7-14 07:07

Deleted

Hoba15 發表於 18-7-14 22:56
可能佢講緊嘅三大, 係 Cambridge, Oxford and LSE 呢 !

oh, yes:)