用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果叩到SMCC/MCS會放棄DGS嗎?
樓主: FancyNancy
go

如果叩到SMCC/MCS會放棄DGS嗎?  

王家爸爸 發表於 18-7-13 10:51
三間都好,如果你住九龍塘,叩MCS,放棄DGS都合理。如果三間差唔多咁遠,就一動不如一靜啦。 ...
九龍塘出佐敦都係廿分鈡啫……唔算遠吧~

goodmama2003 發表於 18-7-13 10:45
無功課唔緊要,
DGS 學習氣氛好嗎?
一線學校,學習氣氛點可能差?三間差異唔大,只係整體成績一定係DGS好啲啲,整體自由度一定係MCS高啲啲,講規矩整體上應該係SMCC嚴啲啲。問題係你小朋友性格係點,所以其他人其實幫唔到你揀。

Yanamami 發表於 18-7-13 10:52
九龍塘出佐敦都係廿分鈡啫……唔算遠吧~
我唔太贊成太遠去返學,所以我自己小朋友一直都係步行距離去返學。

Eat_Sleep_Play 發表於 18-7-13 09:54
SMCC會用哂D留班位,唔會有位比人叩門

未結龍仲有得叩,不過係自己人,街外人冇份,亦冇插班位,只會越來越少人

話說學校今年奇怪地未出 DSE 成績統計。

FancyNancy 發表於 18-7-12 23:13
代友問下意見
如果錢係一個concern, 當然會去MCS。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-7-13 11:08
如果錢係一個concern, 當然會去MCS。
Why MCS but not SMCC?

Kailey 發表於 18-7-13 11:12
自由啲

王家爸爸 發表於 18-7-13 11:00
我唔太贊成太遠去返學,所以我自己小朋友一直都係步行距離去返學。

...
步行-定係去佐敦行得最少了,-出地鉄就係。住九龍塘番MCS未必近d, 除非係九龍城~

王家爸爸    發表於 18-7-13 11:34

Kailey 發表於 18-7-13 11:12
上面話SMCC無叩門位的。

Eat_Sleep_Play 發表於 18-7-13 09:54
SMCC會用哂D留班位,唔會有位比人叩門

重複

回覆樓主:

為慳錢,都未尚不可

little_yolky 發表於 18-7-13 11:42
上面話SMCC無叩門位的。
總會有人走?

王家爸爸 發表於 18-7-13 11:45
總會有人走?

走都唔會突然多個叩門位,只會越來越少人

Dgs其實好全面,學術、音樂、體育都好。SMCC就偏向文靜,少體育,感覺似專訓練以前大家閏秀那種模樣。MCS一向好出名,但吾知點解,好像學術、音樂、體育都取不得好成績,有朋友女在MCS 上年畢業,朋友說學校老師教得不太好,聽她的語氣,似乎朋友女成績不算好, 一早打算出國讀大學(但肯定不是好大學或學科)。

goodmama2003    發表於 18-7-13 13:54

1998Ruby1998 發表於 18-7-13 11:47

走都唔會突然多個叩門位,只會越來越少人
同我仔學校類似,中一同中六比較,無咗近一班半人。

學校既整體成績好啲,唔代表任何一個小朋友入去都會變好咗,讀書係睇小朋友同學校夾唔夾。學校既特性配合到小朋友既性格,就會令小朋友好啲,相反就差啲。

GreenMaDad 發表於 18-7-13 11:47
Dgs其實好全面,學術、音樂、體育都好。SMCC就偏向文靜,少體育,感覺似專訓練以前大家閏秀那種模樣。MCS一 ...
三間之中,DGS的資源應該也是最好。而且今年DSE成績好靚麗,交通也是最方便。學費相對DGJS,平咗好多。除非經濟方面考慮,否則真係諗唔到點解要走。

b3410 發表於 18-7-13 14:05
三間之中,DGS的資源應該也是最好。而且今年DSE成績好靚麗,交通也是最方便。學費相對DGJS,平咗好多。除非 ...
如果我有女考到真系不二之選