用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全級35~45名,大約派咩中學?迦密/華英/旅港 ...
go

全級35~45名,大約派咩中學?迦密/華英/旅港 [複製鏈接]

全級35~45名,大約派咩中學?迦密、華英、旅港有機嗎?

小朋友一呈級35~45(全級約133人), 想知這個成績屬band1C ?
會派那些中學?

我唔熟家長,收唔到風!
   9    0    0    0

408littlepig 發表於 18-7-12 19:58
馬頭涌(福馬)全級35~45名,大約派咩中學?迦密、華英、旅港有機嗎?

想知一般這個成績屬band1C ?

華英(1A)、迦密(1A-B)、旅港開平(1B)

有無多D分享?

回覆樓主

你看看學校呢3年派位有幾多人入到B1。
如果少於30,你小朋友就不會是B1

回覆樓主:

2018 DSE的榜眼,有華英的學生。

http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1836313&target=2

回覆 408littlepig 的帖子

按照今年老師對6年班家長説的,35有機會b1c,30尾至40中應是搖擺

回覆 Mark84 的帖子

多謝回覆
即30尾至40 可能是b1C ~b2A?

408littlepig 發表於 18-7-20 10:13
回覆 Mark84 的帖子

多謝回覆
即係大鑊既邊緣人, 揀學校B1又唔係B2又唔係, 呈二努力追返上B1啦。

Mark84 發表於 18-7-20 03:44

按照今年老師對6年班家長説的,35有機會b1c,30尾至40中應是搖擺 ...
我仲以為福馬個B1率會高D。

tpmon 發表於 18-7-12 20:02
華英(1A)、迦密(1A-B)、旅港開平(1B)
通常家長會視迦密同華英同級,對於迦密級數要比華英低,都係第一次聽

cloudcloudrobot 發表於 18-7-20 11:26
通常家長會視迦密同華英同級,對於迦密級數要比華英低,都係第一次聽
單成績計, 的而且確係低少少少少咁多的, 不過, 除咗成績, 可能考慮埋其他嘢, 迦密STEM做得好好。

仲要睇下今年畢業生考Pre-S1試時會唔會生生性性,佢地考出嚟既成績真係會影響下屆邊緣人既banding。

cloudcloudrobot 發表於 18-7-20 11:26

是但入到三間其中一間都ok 啦!  不用比較太多了。

FYI

以去年成績:  呈級35~45, 這個成績屬band1BC

這成績有人去了 旅港, WFN, ,   2班精英班中大部份的入 Brand1 ,   也有非精英班人入銀禧, 顏寶玲, 李國寶, 福建... 等 英中

今年聽說老師比較保守...

按老師説法是這樣,她説因師兄師姐的pre s1考得不好,至於實際派位不了解

華英比迦密還是高點,同一小學報華英的學生級名次一般比報迦密的高,不過,近年迦密進步很大,與華英的差距越來越少。

其實呈分試,全級35~45, 係唔係應該保守D,揀銀禧、黄芴南、丘佐榮?

雖然,我喜歡迦密、華英、旅港……

408littlepig 發表於 18-7-20 20:25
其實呈分試,全級35~45, 係唔係應該保守D,揀銀禧、黄芴南、丘佐榮?

雖然,我喜歡迦密、華英、旅港…… ...

聽人說乙一較多人選華英、迦密、黃笏南(因較新校舍),競爭較大。

我反而覺得最重要係自己個banding,如果都係b1咁級1同级45都係睇隨機編號,而且呢區b1學位較充足,所有b1學生一定盡填b1學校,不去考慮止蝕位的,所以b2生想偷雞b1學校較難,若要保守就要當自己b2揀b2學校,所以選較冷門的只是方便日後叩門

我自己就旅港畢業,校園風氣同老師都好好,不過就無話出咩狀元,但其實入狀元學校都唔等於做狀元啦~
‹ 上一主題|下一主題