用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St. Francis' VS 天神
樓主: racracrac
go

灣仔St. Francis' VS 天神 [複製鏈接]

lulumelody 發表於 18-7-12 22:45
協恩升中無保障!

那麼St Francis 都不錯,話晒女特首母校。

racracrac 發表於 18-7-12 22:20
回覆 sissysze 的帖子

我覺得St. Mary's中學比SF中學好,所以先心儀天神(希望女女都受谷)

35網基本上派唔到乙一都係出果欄,所以一定要有私校 back up先好搏

回覆 sissysze 的帖子

多謝你嘅經驗之談
我地都會幫女女報考私校

btw 派去果欄呢個形容詞好搞笑 (但一諗到如果真係派去果欄我應該笑唔出)

回覆 meowymeowy 的帖子

多謝你嘅意見

呢個年代考小一真係唔容易...
我會再同hb傾下
(佢比我更心儀天神,因為近屋企又不用打攪嫲嫲/擔心姐姐帶去咁遠)
同睇下女女有冇私小offer再決定

身邊朋友好多都揀龍校,升小一冇乜煩惱
當年我太天真

回覆 tpmon 的帖子

暫時未見女女有體育天份,而且HY係隔離網
(買樓時冇留意)

SF小學好似都谷,但中學一般

meowymeowy 發表於 18-7-12 22:28
我曾經都有類似問題,25分vs屋企附近,聽取很多朋友意見後,決定唔搏,用25分求安心,再去叩心儀的。見到 ...

meowymeowy 發表於 18-7-12 22:28
我曾經都有類似問題,25分vs屋企附近,聽取很多朋友意見後,決定唔搏,用25分求安心,再去叩心儀的。見到 ...

如果考到質素相若的私小做backup
咁又搏唔搏好?

宮二 發表於 18-7-13 00:46
咁又搏唔搏好?

主要係時間問題,9月自行已經要交表,直私offer多數11、12月出,根本唔容許「考到至諗」呢一步,所以要一早決定。

meowymeowy 發表於 18-7-13 07:00
主要係時間問題,9月自行已經要交表,直私offer多數11、12月出,根本唔容許「考到至諗」呢一步,所以要一 ...

自行好似11月出offer後唔去註册亦可以參加大抽獎。

lulumelody 發表於 18-7-13 08:05
自行好似11月出offer後唔去註册亦可以參加大抽獎。

係可以,但何必咁嘥?可以的話,盡量「自行了事」~

其實真係好難取捨,灣仔穩入,但路程遠,好天氣就冇所謂,狂風雷暴就大件事,灣仔讀得好有好多好嘅中學揀,而且休息唔夠,小朋友會好辛苦,近屋企嗰間又難抽,雖然有宗教分 (我有冇講錯),但都難 (可以睇睇當年出生率)。 仲有兩個月時間,好好考慮。

mayyylai 發表於 18-7-13 09:25
其實真係好難取捨,灣仔穩入,但路程遠,好天氣就冇所謂,狂風雷暴就大件事,灣仔讀得好有好多好嘅中學揀, ...

其實我覺得灣仔間唔錯,學生都好乖、好努力的。今年有朋友抽獎放乙二不成功,叩門亦無消息。有25分穩入真係難能可貴,樓主真係要同家人諗清楚。

mayyylai 發表於 18-7-13 09:25
其實真係好難取捨,灣仔穩入,但路程遠,好天氣就冇所謂,狂風雷暴就大件事,灣仔讀得好有好多好嘅中學揀, ...

係,St Francis 條斜路落雨,天熱行都幾辛苦!

lulumelody 發表於 18-7-13 10:41
如搭地鐵,而家已經唔駛行斜路了,由商場搭電扶梯上,只需行5分鐘平路,但呢段小路無瓦遮頭而已

回覆樓主

25分穩入有b1中學部女校,放棄搏間超大熱龍校,真係要有唔錯既backup先好

宮二 發表於 18-7-13 00:46
咁又搏唔搏好?

你個case唔同玩法,讀緊半龍幼,小學收返大部分幼稚園生,仲可以俾抽獎,點會唔搏盡?

lulumelody 發表於 18-7-13 10:41
st francis已經好方便啦!又近mtr,又近食肆

回覆樓主

有25分,俾我就唔博,博唔到要叩門都唔係咁易

racracrac 發表於 18-7-12 18:06
家住35校網,有宗教分,媽媽係灣仔St. Francis'舊生

如讀St. Francis',巴士車程大概要30-45分鐘
如果搏唔到天神,35網應該無一間好過SF,
除非有一線私小係手,否則無理由(亦都好不智)去抽獎賭大細。

其實紅磡係有街車去SF,唔需要自己來來回回咁辛苦,

加上紅磡一上車已經入隧道到灣仔,

話你知,紅磡去九龍塘區既小學,路程咁近搭校車都要30-45分鐘,

所以紅磡去灣仔唔係想像中咁遠!

racracrac 發表於 18-7-13 00:07
回覆 tpmon 的帖子

暫時未見女女有體育天份,而且HY係隔離網

我自己係35網的家長,今年好多35網的家長目標抽天神都唔中,之後走去叩門,抽中天神有如中六合彩,難度甚高。你有25分St Francis 最好就自行先。
‹ 上一主題|下一主題