用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 City Law
go

City Law

大家覺得 City Law 的前景如何, 應受性高嗎 ?  有行內人士可給意見嗎?

KuenMa 發表於 18-7-12 12:36
大家覺得 City Law 的前景如何, 應受性高嗎 ?  有行內人士可給意見嗎?

你睇吓呢科邊D人教及收得多唔多强國學生就略知一二。

City Law 畢業從政可能前途大D,法律就算啦

王家爸爸    發表於 18-7-25 10:39

天人合一 發表於 18-7-25 00:05

KuenMa 發表於 18-7-12 12:36

非行內人
不過認識幾個城大PCLL畢業生揾工都OK

天人合一 發表於 18-7-25 00:05
讀法律都係港大好啲。

王家爸爸 發表於 18-7-25 10:39
讀法律都係港大好啲。

Some LLB graduate from HKU and CUHK cannot secure a PCLL seat, City LLB may provide more opportunity to some other students who are not that aggressive.

Hku 一定比City U 好, 應該大部分科都係, 樓主應該係無信心成績入hKu Law, 所以心大心細入City 好吾好.   現在律師畢業生過剩了好幾年, 樓主及其家人要有心理準備將來做不成律師的.

策略性黎講,城大pcll 競爭係細好多既。但係pcll只係入場券,之後條路都要睇connection,城大名氣就差D囉

回覆樓主

我女尋日啱啱註冊左係城大讀law
有冇同路人吖?

天人合一 發表於 18-7-28 18:53
策略性黎講,城大pcll 競爭係細好多既。但係pcll只係入場券,之後條路都要睇connection,城大名氣就差D囉 ...

CityU
2017 PCLL 201 admitted, 43%local graduates (86-87)
2015 JD 82 admitted
2013 LLB 58 admitted
Assume all local graduates admitted in 2017 to CityU PCLL are from cityU, ratio of PCLL admission and graduates of CityU LLB and JD  is 87/(82+58) = 62%

讀LAW冇人脈=乞食,仲要CITY(讀LAW都好多人考唔到牌)祝你好運

王家爸爸 發表於 18-7-25 10:39
讀法律都係港大好啲。

讀法律,HKU > CU >>>> CityU。不過,我覺得今日香港,唔同以前,讀法律本身就冇乜景。已經係degree holder既,想多個法律學位,亦唔難。

王家爸爸    發表於 18-8-23 11:58

回覆樓主:

有興趣又考到就讀啦,讀嗰科又不一定做嗰行,朋友hku law畢業入会計big 4做tax consulting, 英文好,一樣有發展