用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 HKU Engineering Best 5 多少分穩入呢?
樓主: Terry280905
go

HKU Engineering Best 5 多少分穩入呢? [複製鏈接]

cow 發表於 18-7-14 23:57
non-jupas 同 jupas 係唔同玩法.

本身有參加12月填JUPAS,但co 個科,你想讀就會放棄JUPAS, 不過我當時無問佢點cancel JUPAS 網內容。

johnmamama 發表於 18-7-15 00:13
本身有參加12月填JUPAS,但co 個科,你想讀就會放棄JUPAS, 不過我當時無問佢點cancel JUPAS 網內容。 ...
JUPAS個制度應該唔比大學咁做。

朋友個囡 當時達到xx分就會直入, 佢話低過收生標準, 就不用參加 7月份JUPAS , 這樣睇番,可能大學有的位自己決定收生。

johnmamama 發表於 18-7-14 23:27
聽過前幾年朋友個女仔對我話 co 是你放榜後,附合學校信中要求,如想讀 交錢, 佢話無參加JUPAS ...

唔參加Jupas ,萬一成績出來不乎合要求點算?

cow 發表於 18-7-14 17:06
聯招唔同中學派位,派位係睇你係個course收生位置。
如甲係個couse 收生list高過乙,甲放C1,乙放A1, 甲都 ...
某啲科乙會優先過甲 特別係三大 擺band B 同C 會有 disadvantage 扣分的

lyc_hkelf 發表於 18-7-15 13:51
某啲科乙會優先過甲 特別係三大 擺band B 同C 會有 disadvantage 扣分的

吾明,請問可否講多少少?謝謝

Kittymummy 發表於 18-7-15 14:35
吾明,請問可否講多少少?謝謝
A1 A2 A3 B4 B5..............英文字母係比大學睇 數字係比JUPAS同你自己睇
大學每個prog 會generate 一個list of 佢地既preference
用佢地既formula (包括 dse,interview,OEA 等等 擺BAND B 就係度扣) 高至低 sort 一個list 交比JUPAS
然後跟LIST 順序派
數字跟會吾會派倒呢個科係沒有關係
數字係當 幾個科都accept你 比offer你既時候
你就會被派到 數字細啲果個 大啲果科因為你已有offer 果個prog就會tun一個位比waiting list 第一個學生

cow    發表於 18-7-15 14:56

lyc_hkelf 發表於 18-7-15 14:41
A1 A2 A3 B4 B5..............英文字母係比大學睇 數字係比JUPAS同你自己睇
大學每個prog 會generate 一個l ...

我開始明明地,謝謝你。但心目中仍有問題,如你所講,假如學生甲20分,學生乙係22分;亞甲擺band A. 亞乙擺band b; 咁即係某科仍會優先選擇收亞乙先,right ?

Kittymummy 發表於 18-7-15 14:48
我開始明明地,謝謝你。但心目中仍有問題,如你所講,假如學生甲20分,學生乙係22分;亞甲擺band A. 亞乙 ...
band B 實質有幾大既disadvantage 每個科吾同的但你從三大9x%既人都係band A既數據 都可推出 三大既band B disadvantage 幾大
所以啲人先話擺 A3 一定要好穩陣 因為落到B已經唔知得番幾多分....

Kittymummy 發表於 18-7-15 14:48
我開始明明地,謝謝你。但心目中仍有問題,如你所講,假如學生甲20分,學生乙係22分;亞甲擺band A. 亞乙 ...
不是,三大一般唔考慮把他放band B.

lyc_hkelf 發表於 18-7-15 14:53
band B 實質有幾大既disadvantage 每個科吾同的但你從三大9x%既人都係band A既數據 都可推出 三大既band B  ...

哎呀呀,咁我地真係笨左了。因為3大其中3科放左落band b, 我見位少。而A2, A3 放左去非3大,位多同埋meet / 高過median 位。我係咪太穩陣呢?

cow 發表於 18-7-15 14:53
不是,三大一般唔考慮把他放band B.
睇咩科 絕大部份派到A已經爆 工程同理學都會有1-2個係B (所以9x%......

Kittymummy 發表於 18-7-15 14:56
哎呀呀,咁我地真係笨左了。因為3大其中3科放左落band b, 我見位少。而A2, A3 放左去非3大,位多同埋meet  ...
咁非3大果幾科收分係咪高過3大 蠻多?

Kittymummy 發表於 18-7-15 14:56
哎呀呀,咁我地真係笨左了。因為3大其中3科放左落band b, 我見位少。而A2, A3 放左去非3大,位多同埋meet  ...
位多同高過median放A3就可,A2可放3大。
希望入到A1啦。

lyc_hkelf 發表於 18-7-15 14:59
咁非3大果幾科收分係咪高過3大 蠻多?

A2, 非3大,200個位,理學,meet MD
A3, 非3大,200個位,細電, 高過MD

Band B:
非3大,60個位,高過MD
3大,400個位,低過MD 0.5
3大,26個位,高過MD

cow 發表於 18-7-15 15:02
位多同高過median放A3就可,A2可放3大。
希望入到A1啦。

A1 已放3大,但低過LQ 兩分,另有bonus point , 搏一搏。 所以A2(meet MD),A3 (高過MD)放得好穩陣,非3大。

參考用既admission score 一定係愈尼愈低 (即係 A1>A2>A3>B4>B5....)如果吾係就冇用 (浪費左個位)  通常啲人 就A2 擺 LQ同MD之間 A3 擺 meet MD/ 高過 MD
不過最緊要係你想讀邊科 因為吾係個個都咁岩想讀既科係自己個分介乎LQ同MD之間 亦都吾係個個愈想讀既科收分愈高

以斯帖 發表於 18-7-15 13:03

唔參加Jupas ,萬一成績出來不乎合要求點算?
Co 其實不符要求分數,你都用不到co, 就參加JUPAS, 好像今年放榜7月10日, 你才知自己合符資格,才去交錢, 不符合你就會去參加JUPAS

Kittymummy 發表於 18-7-15 15:07
A2, 非3大,200個位,理學,meet MD
A3, 非3大,200個位,細電, 高過MD

「3大,400個位,低過MD 0.5」

呢個放b2?

點會咁放?若你前面choice 都入唔到,點會入到呢個。
原來你A1已放心儀三大,A3又穩陣,應該唔會派到Band B,不過個Choice排位係浪費咗

我仔A1放都係低過LQ一分,博希望數學waiting 有幫助

以斯帖 發表於 18-7-15 17:40

「3大,400個位,低過MD 0.5」

因為太穩陣,如果A2 meet 到MD, A3 高過median 都吾得的話,咁無話可說了。因為A1 低過LQ 兩分仍然去搏,所以我A2A3 係要絕對穩陣。
‹ 上一主題|下一主題