用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 狀元以前讀哪一間小學?
樓主: cornelius
go

狀元以前讀哪一間小學?   [複製鏈接]

回覆 cornelius 的帖子

黃子衡同學 - 之前報料說他是出自培正那位JM, 已改發訊息,「信息有誤,為此致歉」了。

phonengan 發表於 18-7-12 14:30
你地這樣做,这樣公開她/他的個人資訊,我覺得不太好,試想想他/她本人同意嗎? 請delet post 吧,謝謝 ...

贊成。

NKPSU 發表於 18-7-12 17:38

黃子衡同學 - 之前報料說他是出自培正那位JM, 已改發訊息,「信息有誤,為此致歉」 ...
請問是在哪裡看到的?

我唔識貼圖,你可在升中派位 找培正那forum 便看到。

NKPSU 發表於 18-7-12 18:15

我唔識貼圖,你可在升中派位 找培正那forum 便看到。

在“升中派位”找不到你所指的,可否copy那版面的連結? 其他JM知道的話可以代答啊

可以的。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3645969&extra=page%3D4&page=5

而另外高中教育也有JW 提及黃同學是否插班。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3662034&page=6#pid46764889

始終我也不是認識黃同學,不敢肯定插班是否屬實,但最好還是不要估估下較好。

cornelius    發表於 18-7-12 21:38

Soundervolt 發表於 18-7-12 11:17
黃子衡同學初小讀培正,高小讀喇沙小學。
以我所知令郎就讀LSC,是否因此知道狀元師兄的情況,以寫下"黃子衡同學初小讀培正,高小讀喇沙小學。"?希望別介意我這樣問妳,只想求真....

我如此問是因為這裡有家長提醒黃同學未必是由培小轉入喇小(詳可參考上幾層樓的留言)

iycelle 發表於 18-7-12 11:24
袁瑋謙同學(皇仁,SFA 畢業)
另外SFA 舊生恭喜舊生蔡頌恩是今年IB 狀元
皇仁專長培養狀元,如果袁同學當初唔選皇仁,或者今日只是個成績優異的學生但不是狀元

Forgetmenot999 發表於 18-7-12 23:31
皇仁專長培養狀元,如果袁同學當初唔選皇仁,或者今日只是個成績優異的學生但不是狀元
...
好多人都知神校老師唔使點教書

Forgetmenot999 發表於 18-7-12 23:31
...
狀元不會只是由學校教出來,應該冇一間學校做到。相反,整體成績好,學校功勞就不會少了。

cornelius 發表於 18-7-12 21:37
以我所知令郎就讀LSC,是否因此知道狀元師兄的情況,以寫下"黃子衡同學初小讀培正,高小讀喇沙小學。"?希 ...

其實傳媒都有報導黃同學初小讀培正及其他狀元背景,所以我地談論已經唔算甚麼私隠。而且佢初小時已經攞唔少音樂及數學獎,呢尐資料,上網亦都會搵到。

有人會認為有天資,去到邊一間學校都會成功,其實大家可以留意一下有尐名校近年都會令學生負增值,所以唔係只靠個「朵」,吸引到一班勁人就自然有好成績。

醒目開學勳章 貢獻勳章

FYI
http://www.pcps.edu.hk/2008award/2008award1.htm

培正網頁上

2009年03月25日        音樂        小三誠        黃 子 衡        第六十一屆香港學校音樂節        鋼琴六級獨奏組        冠軍        香港學校音樂及朗誦協會

joyce76123    發表於 18-7-13 13:53
恐龍家

Soundervolt 發表於 18-7-13 11:46

其實傳媒都有報導黃同學初小讀培正及其他狀元背景,所 ...

好多謝妳的資料,我都有睇新聞,只是睇唔到妳講嗰啲,又懶得去google啫……

我都唔同意「叻人去邊度讀都一樣叻」這講法,同埋叻人聚在一起,可以互相照應、扶持和鼓勵,有synergy effect,幾時都好過孤軍作戰。

小曳人 發表於 18-7-13 11:55
FYI
http://www.pcps.edu.hk/2008award/2008award1.htm

多謝妳的補充資料,希望多啲JM可報埋其他狀元資料。

李大人 發表於 18-7-13 14:00
喇沙皇仁,三大率只得60%,另外40%學生好慘,變成掛上名校生被遺棄一羣

閣下有冇寫錯?三大60%已經相當之高,只有SPCC同DGS入三大比例高於QC同LSC兩校,其他B1a學校都係徘徊喺50%或以下,而且6X%之外,仲有未計被世界級學府取錄嘅學生數目,其他大約兩成同學都可以入到香港其餘五間大學或專上學院或出國留學,咁又點會係變成掛上名校生被遺棄一羣呢?如果讀呢兩間男校,連比較似樣嘅大學都入唔到,呢尐學生應該好好自我反省先至真。

喇沙皇仁,三大率只得60%,另外40%學生好慘,變成掛上名校生被遺棄一羣

不要忘記冇咗HKCEE洗禮,此外,三大以外其餘五間都有d好嘢吧
名校有稍為少過一半嘅人成績一般,係普遍事呀

呢个思维有d奇怪……結婚也不-定包生仔吧……生唔出係家嫂既錯?生个女都唔得……

ncp    發表於 18-7-15 13:11

李大人 發表於 18-7-13 14:41
當地區Band1A有50%三大,全港名校60%三大,只相差百份之十,所以感覺會覺得名校入三大數字比較低,因名校 ...

唔係地唔地區B1a學校先至有50%入三大率,傳統名校例如協恩、聖若瑟、瑪利諾等全港名校都係50%咁上下。就算地區B1中學,只要佢地本身冇直屬小學,所收嘅都會係B1學生,莫非鄧顯、林護會有B2學生自行或派位可以被取錄?但LSC/SJC呢類學校就一定要收返自家小學某比例嘅B2學生,所以一定唔會全部都係全港最叻嘅學生。其實冇小學部嘅B1中學先至對收生更有優勢!

‹ 上一主題|下一主題