用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基道 / 蔡功譜 / 新亞(九龍城) / 文理 (新蒲崗) ...
go

基道 / 蔡功譜 / 新亞(九龍城) / 文理 (新蒲崗) [複製鏈接]

朋友的兒子是校內band 2中(80/159)的學生, 估計隨機編號和學校於區內排名欠佳(九龍城), 他竟被派到新亞。若她叩門, 以上哪間校風較好?  請賜教。
   4    0    0    0

SEA40 發表於 18-7-12 10:07
朋友的兒子是校內band 2中(80/159)的學生, 估計隨機編號和學校於區內排名欠佳(九龍城), 他竟被派到新亞。若 ...

上面四間,九龍文理最好。

回覆 tpmon 的帖子

Thanks!若叩不到文理, 其他三間邊間較好?

SEA40 發表於 18-7-12 10:28

Thanks!若叩不到文理, 其他三間邊間較好?

其他三間都是Band 3,難給你意見。

有冇叩其他Band 2的九龍城區中學,應該都有好多間。但現在派位已出了兩天,很多叩門可能已截止。

據知她兒子今早面試胡兆熾, 但因五旬節撞時間, 所以放棄咗五旬節. Check緊何官, 睇下有冇得叩門。自行報可立, 當時2nd in完但冇取錄, 現在再叩。  真替她擔心。

tpmon 發表於 18-7-12 10:34
其他三間都是Band 3,難給你意見。

有冇叩其他Band 2的九龍城區中學,應該都有好多間。但現在派位已出了 ...
其他家長跟朋友說, 基道已升至band 2, 可考慮。  這我不太清楚, 但眼見過這學校的一部份學生搭巴士時言行舉止真不知所畏, 所以我冇建議她。

SEA40 發表於 18-7-12 11:07

據知她兒子今早面試胡兆熾, 但因五旬節撞時間, 所以放棄咗五旬節. Check緊何官, 睇下有 ...

胡兆熾和何官都好很多。

另有冇叩其他九龍城Band 2,如禮賢彭學高、九龍塘學校(中學部)?

tpmon 發表於 18-7-12 11:16
胡兆熾和何官都好很多。

另有冇叩其他九龍城Band 2,如禮賢彭學高、九龍塘學校(中學部)?
這兩間不是band3嗎?  禮賢彭學高校風ok嗎?

SEA40 發表於 18-7-12 11:24

好過你寫的三間。

SEA40 發表於 18-7-12 11:24
彭學高校風OK.  
叩門要把握時間, 好多是昨天deadline.

試下問又一村香島仲有無位.
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

tpmon 發表於 18-7-12 11:38
好過你寫的三間。
言之有理, THANKS!

yvonnetsang 發表於 18-7-12 11:39
彭學高校風OK.  
叩門要把握時間, 好多是昨天deadline.
最慘係朋友兒子又不想去太遠, 她家在土瓜灣, 想盡量在原區或附近升中。  曾建議她去叩直資-福建(觀塘), 但她嫌遠, 真無言。  我覺得校風反而最緊要, 就算遠啲都OK。

SEA40 發表於 18-7-12 11:48
最慘係朋友兒子又不想去太遠, 她家在土瓜灣, 想盡量在原區或附近升中。  曾建議她去叩直資-福建(觀塘), 但 ...

福建(觀塘)是直資,很不錯。

我覺得上中學小朋友已長大了。如果是好中學,小朋友坐幾個地鐵站、坐十個八個巴士站返放學可接受。

tpmon 發表於 18-7-12 13:57
福建(觀塘)是直資,很不錯。

我覺得上中學小朋友已長大了。如果是好中學,小朋友坐幾個地鐵站、坐十個八 ...
同意, 不過俾咗意見, 朋友聽唔聽就控制唔到囉!
No matter what, thanks for your advice.

SEA40 發表於 18-7-12 14:49
同意, 不過俾咗意見, 朋友聽唔聽就控制唔到囉!
No matter what, thanks for your advice.
...

如果你朋友有心自己孩子的前途,應該自己上EK 問問題。

是否你做多了,你朋友根本唔care?

tpmon 發表於 18-7-12 14:55
如果你朋友有心自己孩子的前途,應該自己上EK 問問題。

是否你做多了,你朋友根本唔care?
Actually, 佢個囝囝係我仔學弟, 眼見佢中文好好, 只是英文失手, 大家家長又幾岩傾, 幫到咪幫囉。

SEA40 發表於 18-7-12 11:48
最慘係朋友兒子又不想去太遠, 她家在土瓜灣, 想盡量在原區或附近升中。  曾建議她去叩直資-福建(觀塘), 但 ...
住九龍, 九龍咁細, 有幾遠呢?!

little_yolky 發表於 18-7-12 15:25
住九龍, 九龍咁細, 有幾遠呢?!
每個人想法都唔同, 我覺得車程一個鐘頭內都可接受, 但佢都嫌遠......冇計啦!

試下永光,校風不錯。

SEA40 發表於 18-7-12 10:07
朋友的兒子是校內band 2中(80/159)的學生, 估計隨機編號和學校於區內排名欠佳(九龍城), 他竟被派到新亞。若 ...
有新亞,不用叩蔡功普。
‹ 上一主題|下一主題