用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基道 / 蔡功譜 / 新亞(九龍城) / 文理 (新蒲崗) ...
樓主: SEA40
go

基道 / 蔡功譜 / 新亞(九龍城) / 文理 (新蒲崗)

SEA40 發表於 18-7-17 09:52
朋友以為自行時有得2nd in, 咁樣機會咪大咗好多, 本着放榜時會收到好消息, 點知....., 其實我經常叫佢揾定1 ...

SEA40 自己的strategy 正確,相信能為你的孩子找到最理想的中學。

tpmon 發表於 18-7-17 09:57
SEA40 自己的strategy 正確,相信能為你的孩子找到最理想的中學。
還記得舊年「過山車式」的過程, 我跟囝囝由滿心歡喜地期待 (2nd in 完 band 1 直資學校又贏咗籃球公開賽, 又完成music office-敲擊樂嘅intermediate level, 準備upgrade), 心諗機會都好大喎, 應該無問題啦! 點知一個禮拜後收到2個壞消息(被這 band 1 直資學校turn down, 學界比賽出局)。從未見過囝囝這樣失落, 真心痛。及後囝囝的籃球教練講「或者你囝囝還未達標, 無謂免強」就係佢呢句話, 我便勸囝囝讀另一間直資(band 1c-band 2a - 最早offer的)。  剛完成中一, 他成績不過不失, 全年全級75/198。  我已很滿意, 因他除成績ok, 他的自信心大咗, 自律性高咗, 自理能力多咗, 我已半放手, 只是間中督促下佢。

回覆 SEA40 的帖子

其實我係本着過來人同這朋友分析, 希望佢唔好步我後塵。 聽唔聽我就控制唔到啦!

回覆樓主:

我女讀基道,吾差的,今年都有人考入jupas,而且,不是b3了

SEA40 發表於 18-7-16 15:30
個人經歷, 級名次固之言重要, 但學校ranking都影響到派位結果。同我囝囝同屆升中的同學, 他級名次排到25/15 ...
真係好靠害, 乙一搏得喇叭, 乙二就唔可以再揀迦密了, 最多填旅港, 俾我甚至會填銀禧。但佢前幾年丘中都吾入, 可能係B2生喎。

kimberlybaby 發表於 18-7-17 11:38
我女讀基道,吾差的,今年都有人考入jupas,而且,不是b3了
都聽過學校成績有所提升, 好像舊年已脫離 b3, 升到b2c, 不過親眼見某部份學生在巴士上層叫囂, 大聲說話, 又遇過一啲女生在巴士內高聲談論自己的男朋友, 正因如此, 先入為主對這校(基道)的感覺不好。

kimberlybaby 發表於 18-7-17 11:38
多謝訊息, 請問學校谷唔谷? 老師有無好惡? 同學乖唔乖?

little_yolky 發表於 18-7-17 11:49
真係好靠害, 乙一搏得喇叭, 乙二就唔可以再揀迦密了, 最多填旅港, 俾我甚至會填銀禧。但佢前幾年丘中都吾入 ...
他級名次排到25/156(全年平均), 肯定是band 1生, 估計係隨機編號排得後啩, 因他最終叩到band 1直資。

SEA40 發表於 18-7-17 11:57
他級名次排到25/156(全年平均), 肯定是band 1生, 估計係隨機編號排得後啩, 因他最終叩到band 1直資。 ...
級名次係呈分名次?而且, 係咪最終名次? 好多家長只會講你聽最好果次個名次。因為前幾年, 丘中有B2生執雞入到, 佢係B1生無理由入唔到喎。不過你學校15X人咁大校, 跌極rank都有D渣拿吧? 佢成績表25/156咁靚, 叩到門都係正常。我見你話 "全年平均" 可能係一年既排名, 或校內排名, 唔係最終既呈分名次。隔離帖有JM校內名次2X, 但呈分名次係4X, 可以差好遠的。

little_yolky 發表於 18-7-17 12:03
級名次係呈分名次?而且, 係咪最終名次? 好多家長只會講你聽最好果次個名次。因為前幾年, 丘中有B2生執雞入 ...
咁我又冇咗深入探究過, 只聽到佢最後去得番band1學校, 戥佢高興。

SEA40 發表於 18-7-17 11:51
都聽過學校成績有所提升, 好像舊年已脫離 b3, 升到b2c, 不過親眼見某部份學生在巴士上層叫囂, 大聲說話, 又 ...

因為佢都有分兩班精英班,事實有d學生係b3生,但我鐘意老師有心去教,盡量幫學生點樣考好個DSE

冇心向學嗰班真係冇得好講

little_yolky 發表於 18-7-17 11:51
多謝訊息, 請問學校谷唔谷? 老師有無好惡? 同學乖唔乖?

都少少谷架
有冇學壞就好睇你入邊班了,但老師都好嚴的

kimberlybaby 發表於 18-7-17 12:19

因為佢都有分兩班精英班,事實有d學生係b3生,但我鐘 ...
b3生讀書唔成, 品行仲要咁差, 佢地啲言行舉止影低自己, 仲影響學校形像。

kimberlybaby 發表於 18-7-17 12:22
都少少谷架
有冇學壞就好睇你入邊班了,但老師都好嚴的
我只係擔心好似保良局旗下D學校咁管理, 其實曳同學邊度都有, 但學校點處理曳同學蝦人既事就好重要。所以我絕對唔會揀保良局旗下既學校。

SEA40 發表於 18-7-17 12:25
b3生讀書唔成, 品行仲要咁差, 佢地啲言行舉止影低自己, 仲影響學校形像。
年青人係無諗咁多。以前鄉下出嚟旅行既同胞, 會好小心自己既言行, 因為怕做出咩事影響自己條村個名聲, 依家D土豪就話之你, 自我中心, 最緊要自己, 活在當下。

little_yolky 發表於 18-7-17 12:30
年青人係無諗咁多。以前鄉下出嚟旅行既同胞, 會好小心自己既言行, 因為怕做出咩事影響自己條村個名聲, 依家 ...
哈哈, 來自強國的土豪, 臭名遠播

SEA40 發表於 18-7-17 12:33
哈哈, 來自強國的土豪, 臭名遠播
最早一批自由行既同胞好低調的, 而且好有禮貌, 好斯文。我日日坐火車, 成日遇到, 無似依家D咁。

little_yolky 發表於 18-7-17 12:35
最早一批自由行既同胞好低調的, 而且好有禮貌, 好斯文。我日日坐火車, 成日遇到, 無似依家D咁。 ...
一樣米養百樣人, 我有啲同事從上海來香港旅遊兼工幹, 我負責接待他們時, 佢地都好文明, 有規有舉, 同土瓜灣, 紅磡嗰班大叔, 大媽, 完全來自兩個星球。

SEA40 發表於 18-7-17 12:45
一樣米養百樣人, 我有啲同事從上海來香港旅遊兼工幹, 我負責接待他們時, 佢地都好文明, 有規有舉, 同土瓜灣 ...
你真係一語道破, 真係好似來自兩個星球咁。

little_yolky 發表於 18-7-17 12:25
我只係擔心好似保良局旗下D學校咁管理, 其實曳同學邊度都有, 但學校點處理曳同學蝦人既事就好重要。所以我 ...

甘老師又好認真喎
對於一d有問題既同學會隔開
甘我諗有教會既學校會好d