用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基道 / 蔡功譜 / 新亞(九龍城) / 文理 (新蒲崗) ...
樓主: SEA40
go

基道 / 蔡功譜 / 新亞(九龍城) / 文理 (新蒲崗) [複製鏈接]

Anniemun 發表於 18-7-12 17:58
有新亞,不用叩蔡功普。
真不知這朋友憑什麼界定, 佢竟然放棄新亞, 走去叩蔡功普, 仲註冊咗, 無眼睇

回覆樓主

比我就可以既都叩,起碼入返band 2先,band 2入band 3一定後悔

SEA40 發表於 18-7-14 10:23
真不知這朋友憑什麼界定, 佢竟然放棄新亞, 走去叩蔡功普, 仲註冊咗, 無眼睇 ...
蔡係這區差不多最後排名,校風一般。新亞學生多新移民,但校風不錯,朋友新亞做,說學校有團拜聚會。

Anniemun 發表於 18-7-14 11:21
蔡係這區差不多最後排名,校風一般。新亞學生多新移民,但校風不錯,朋友新亞做,說學校有團拜聚會。 ...
知道佢有叩可立, 胡兆熾同文理, 佢梗係想囝囝駁番上band2, 但面試結果仍未知, 等消息, 有可能會駁唔番。 雖然同屬band3, 換轉我就會要一間校風好啲, 純樸啲, 畢竟小朋友要讀6年, 如校風唔好, 被帶壞咗就慘啦!

tpmon 發表於 18-7-12 10:22
上面四間,九龍文理最好。

回覆 elbar 的帖子

唉!  真諷刺, 佢囝囝仲係全年全班第一, 我諗佢隨機號碼排得好後。希望佢盡快收到好消息。

SEA40 發表於 18-7-14 12:39

唉!  真諷刺, 佢囝囝仲係全年全班第一, 我諗佢隨機號碼排得好後。希望佢盡快收到好消息 ...
全年全班第一,都有機會是全級中間,因為好多學校有分精英班,有機會填表太博,或者隨機号碼太後
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

yvonnetsang 發表於 18-7-14 13:10
全年全班第一,都有機會是全級中間,因為好多學校有分精英班,有機會填表太博,或者隨機号碼太後 ...
無錯, 佢囝囝係全級中間, 佢本身屬於九龍城,  但自行一都只不過報跨區的可立, 放棄自行二, 大抽獎都是擺可立甲一, 胡兆熾甲二, 五旬節甲三, 不是太博啫

SEA40 發表於 18-7-16 09:59
無錯, 佢囝囝係全級中間, 佢本身屬於九龍城,  但自行一都只不過報跨區的可立, 放棄自行二, 大抽獎都是擺可 ...
甲部甘少位, 都好難計算.   乙部點填才是重點.
可立不是Band 1 嗎?  
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

yvonnetsang 發表於 18-7-16 10:09
甲部甘少位, 都好難計算.   乙部點填才是重點.
可立不是Band 1 嗎?
不太清楚, 有朋友係可立小學教緊, 佢話呢2年好似係 band1c - band2a

回覆樓主:

曾去過一場升中博覽會,在埸新亞同學印象最深,落力非常去介紹自己學校,表達力强,且不止一、兩個,其他學校都係老師、家長坐鎮。

回覆 SEA40 的帖子

在可立小學教緊個位朋友告知我呢位朋友, 可立中學現屬 band 1c-band 2a, 機會大咗, 叫她囝囝盡博, 唔知係咪因為咁樣攪到宜家派去band 3

tutik 發表於 18-7-16 10:52
曾去過一場升中博覽會,在埸新亞同學印象最深,落力非常去介紹自己學校,表達力强,且不止一、兩個,其他學 ...
雖然我不太熟識九龍城區的 band 3 學校, 但本人的姪女同我囝囝的學兄都係新亞讀緊, 感覺學生都幾純, 有規有舉, 又有禮貌。  點都好過蔡功譜囉

SEA40 發表於 18-7-16 11:25

在可立小學教緊個位朋友告知我呢位朋友, 可立中學現屬 band 1c-band 2a, 機會大咗, 叫 ...
咁一定係啦, 可能外加黑仔number。

SEA40 發表於 18-7-14 12:39

唉!  真諷刺, 佢囝囝仲係全年全班第一, 我諗佢隨機號碼排得好後。希望佢盡快收到好消息 ...
班名次意義不大, 要睇級名次。

Anniemun 發表於 18-7-16 12:57
班名次意義不大, 要睇級名次。
個人經歷, 級名次固之言重要, 但學校ranking都影響到派位結果。同我囝囝同屆升中的同學, 他級名次排到25/156(全年平均), 理應屬 band 1生, 那麼他選頭4志願自然是
band 1學校。  知道他的第1志願是喇沙, 其他都是迦密、旅港、 丘中, 第5志願已是五旬節。  佢大安指意, 連直資都唔報。  因我有感學校的ranking大不如前, 便幫囝囝報讀直資, 而囝囝也早已被取錄, 所以我跟這屬 band 1同學並沒有任何利益沖突, 眼見他那麼進取, 便勸他修改一下, 把丘中放第2志願會比較穩陣, 但他媽媽話學校班主任睇過都覺ok, 所以不改。  最後派去五旬節, 同學仔放榜當日爆喊, 四出撲學校, in咗6,7間, 好彩最後叩番入嗰間講明話冇叩門位的直資學校(深水埗區)。 我覺得學校跌ranking不講, 仲叫同學仔博到咁盡, 真靠害。

請問可否PM是九龍城那區/那間小學?

SEA40 發表於 18-7-16 09:59
無錯, 佢囝囝係全級中間, 佢本身屬於九龍城,  但自行一都只不過報跨區的可立, 放棄自行二, 大抽獎都是擺可 ...

可立是Band 1。你朋友的孩子是Band 2生??

Banding 唔同,抽獎可能Match 唔到。

SEA40 發表於 18-7-16 11:25

在可立小學教緊個位朋友告知我呢位朋友, 可立中學現屬 band 1c-band 2a, 機會大咗, 叫 ...

你朋友不知黃大仙Band 1位嚴重不足嗎?看來strategy 錯啦!

玩大抽獎,乙一至乙三的選擇才是最重要。

tpmon 發表於 18-7-16 20:46
你朋友不知黃大仙Band 1位嚴重不足嗎?看來strategy 錯啦!

玩大抽獎,乙一至乙三的選擇才是最重要。
朋友以為自行時有得2nd in, 咁樣機會咪大咗好多, 本着放榜時會收到好消息, 點知....., 其實我經常叫佢揾定1, 2 間直資做backup, 但佢總想讀津校, 可能佢擔心學費, 因年年加, 這是個負擔啩。  現在佢仲未收到消息, 睇黎都機會渺汒
‹ 上一主題|下一主題