用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 唐乃勤與莊啟程不再一條龍直升?
go

唐乃勤與莊啟程不再一條龍直升?

聽聞莊啟程預科書院表示即將開辦中一, 自行招收初中學生, 意味唐乃勤初中同莊啟程預科書院嘅一條龍直升即將結束,
唐乃勤原本係一間band3實用中學, 因為受惠於同莊啟程一條龍名校效應, 先有人去讀,
即係唐乃勤同莊啟程嘅一條龍直升不再?
兩校將獨立營辦中一至中六課程?

咁唐乃勤讀緊嘅學生仲可唔可以直升莊啟程讀高中?
係咪要喺唐乃勤讀足六年?
定係1819嘅中一先升唔到過莊啟程?

有無莊啟程家長可以透露詳情?

回覆樓主:

你都打算轉校,不需為此事傷神。

MariaTsui 發表於 18-7-12 08:24

咁大個人仲玩鍵盤戰士 不斷網上批評此校有何居心?
小朋友被欺凌屬個別事件,為何要不停惡意評論學校,作為家長處事態度如此,難怪小孩性格和你一樣。
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 1%E6%9B%B8%E9%99%A2

from 保良局莊啟程預科書院wiki:

歷史
莊啟程預科書院的地址前身是「詩歌舞街官立學校」及胡忠中學舊址,在1991年創立。得蒙保良局庚午年主席莊啟程捐撥100萬港元開辦經費而成立。

直至2008-09學年,書院只開辦中六至中七的預科課程。2009-10學年起,因應香港實行三三四高中教育改革,書院同時開辦新高中課程。

2012-13學年,書院全面轉型為高中書院,開辦中四至中六的新高中課程,但保留「預科書院」校名。[1]

莊啟程預科書院家長教師會於2018年7月9日向全校家長發通告,表示該校「擬於兩或三年後開始招收中一學生,並逐步發展成為一所24班的完全中學(中一至中六)。這發展方向已於2018年6月25日獲本校法團校董會原則上批准,現正進行諮詢。......經初步的諮詢(包括全體老師及家校會)後,現時有Plan A(於2021年9月1日起開始招收中一)及Plan B(於2020年9 月1日起開始招收中一)兩個方案......」。莊啟程預科書院家長教師會發通告邀請家長於2018年7月21日下午2:30至4:00到莊啟程預科書院禮堂出席家長諮詢會。意即莊啟程預科書院有可能獨立發展成為一所有24班的中一至中六級的完全中學,與唐乃勤初中書院的一條龍關係亦有可能因而結束。

autumnshoulder 發表於 18-8-13 02:28
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 1%E6%9B%B8%E9%99%A2
如果真係分開,未嘗不是一件好事,我揀學校都唔鍾意返返下轉校舍。

MariaTsui 發表於 18-7-12 08:24

事主,放下屠刀 ,立地成佛

一條鎖匙永遠拍不響, 到處攻擊學校,只會貶低自己人格

uday 發表於 18-8-23 17:53
事主,放下屠刀 ,立地成佛

一條鎖匙永遠拍不響, 到處攻擊學校,只會貶低自己人格

不是我攻擊學校,是樓主。

autumnshoulder 發表於 18-7-12 01:36
聽聞莊啟程預科書院表示即將開辦中一, 自行招收初中學生, 意味唐乃勤初中同莊啟程預科書院嘅一條龍直升即將 ...
請問唐初中三係咪一定可以直接升上莊預中四?  

bb12345 發表於 19-6-25 07:57
方向報有講,自己睇:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180812/bkn-20180812020052704-0812_00822_001.html

不過HK01報導【學界精英賽.莊啟程】又無提話兩間會脫龍。

今年家長會已講明沒有脫龍這回事,只是作長遠計劃時收集下意見作長遠計劃。

bb12345 發表於 19-6-25 07:57

兩間結龍

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_KL2_2020.pdf

#4 該校學生在完成初中課程後,將會於保良局莊啓程預科書院直接升讀中四。