用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 福小中文程度是否好差?
go

福小中文程度是否好差? [複製鏈接]

聽有現讀福小家長說,因學校只重英文,所以福小學生的英文同普通話好好,但中文程度就好差!想了解一下。
因將來也是考DSE,中文份卷係難過英文,如中文底子不好,都好大件事!再者,岀面一線津小的中文係操得好勁,福小的又夠不夠?
   3    0    0    0

回覆樓主

大家又有無留意,福小網站係無升中資料,究竟升中成績係如何呢?好神秘!

Winnielwy 發表於 18-7-12 01:24
聽有現讀福小家長說,因學校只重英文,所以福小學生的英文同普通話好好,但中文程度就好差!想了解一下。
...

福小淺,唔好玩了!
小五已經學緊文言文,
小六下學期,全部文言文,
考試啲卷我估你大人都未必攞到高分。

成語高小每次考緊幾十個,詞語都幾十個,要識默識解,段落文章,句子理解,比四個答案你,四個都啱,但要搵最啱個答案。

閱讀理解唔使講一大編文,問嘅問題唔係文章唔關編文事。但要搵最適合答案。

作文,高小,乜文都作過晒考晒。
文言文考嘅題目,仲未必同你課書有關係,要你識解釋。

我攞過平時的練習同班同事做,全部同事錯一半答案。

因為考嘅嘢,唔係以前個啲死讀書背書,係要完全理解句子表達咩內容。

所以能夠呢間中文高小高分小朋友已經好叻。

回覆樓主:

小四前已經識晒什麼排比,比喻,明喻,暗喻,誇張,引說,對偶,對比。。。。。廿幾三十款左右,高小只需要重溫下就夠考試。

個人覺得最難係標點符號;,____『』。

高小考試通常自己需要識默晒同理解晒,一百個詞語同成語。

Winnielwy 發表於 18-7-12 01:26
大家又有無留意,福小網站係無升中資料,究竟升中成績係如何呢?好神秘!
...

升中資料,升福中只需要全部科合格,操行B 就可以了。
但當然三次呈分考試,都會有人失手有科唔合格,因為我想同你講考試啲卷唔會係淺卷,係深卷。
普通學生你努力溫習晒所有書,只可能係合格,唔會係好高分。
亦唔會一班出到十幾個8,90個啲分數。

回覆樓主:

能夠考到8x-9x 分已經係高分成績,中級成績考到7x-6x ,因為學校係出深卷。
當然有人超班考到100,99分。但極小數人做到。
之前個屇福小升中,英華中學,可以考到人哋中學全級第七。你覺得福小level 點呢?

今年升中,好多人都考到出面更好中學,一堆大家好熟悉的名中學。名唔開了!
總之福小出去考出面中學,好多間唔錯嘅中學會收了,當然要睇下自己咩成績了,要門當互對!

回覆樓主

咁,照你咁講,中文都不淺,但點解有家長會咁講呢?(emoji)

回覆樓主:

即係成績top的會外走?去福中的成績如何?奇怪福中dse英文科4級以上得30幾%

回覆樓主

但我又奇怪,既然學校考卷深,學生普遍分數低,合格多小小,咁程分試咪蝕底,中學一定派得差,除非自己岀去考!咁難怪校網無post 升中成績!

回覆樓主

如果升中成績係勁既,仲唔show岀來?以一間真資來說,升中成績係招攬學生其中一方法!

回覆樓主

咁,每間小學都有勁既人,升中後考得好不岀奇!聖馬太學生升中後都一樣有人會考8A。所以,每間都有勁人!

asd456 發表於 18-7-12 02:36
能夠考到8x-9x 分已經係高分成績,中級成績考到7x-6x ,因為學校係出深卷。
當然有人超班考到100,99分。但 ...

要背弟子規,另外兩本係咩呢?

Winnielwy 發表於 18-7-12 11:10
如果升中成績係勁既,仲唔show岀來?以一間真資來說,升中成績係招攬學生其中一方法!
...

你呢個諗法好好笑    我哋係一條龍升中學嘅學校,唔係官津小學嚟。
根本上學校主張讀得好的學生留係福中,而唔係走升去其他好學校。
唔通post 今年有幾多升...乜乜乜名校?咁下年讀得好,咪個個走晒出去。

Winnielwy 發表於 18-7-12 10:16
咁,照你咁講,中文都不淺,但點解有家長會咁講呢?(emoji)

我明你朋友講乜嘢,淺只係初小短暫快樂,上到高小好快就唔會淺,叫佢慢慢享受初小的快樂時光了!

高小考試卷係要靠自己中文個底的基礎(平時唔多閱讀)好難一時半刻中文成績會突飛猛進,總之學校出嘅卷唔會因為能夠溫熟學校的書本,就可以考得高分了!
溫熟晒啲書指可以保你合格,仲有中文學校啲字執筆劃執得好嚴,考試寫得唔好都會扣分。

ulricalee 發表於 18-7-13 01:00
要背弟子規,另外兩本係咩呢?

忘記了!我哋都高小要升中,我自己出面都有幾間offer 但都會升返上福中。

Winnielwy 發表於 18-7-12 11:07
但我又奇怪,既然學校考卷深,學生普遍分數低,合格多小小,咁程分試咪蝕底,中學一定派得差,除非自己岀去 ...

仲有我校其實好小人會玩派位或抽獎,通常8,9成人一早已經有晒offer 自己福中同出面直資offer,得兩類人會想派位,一無任何offer 係手,二有啲想轉區或者認為成績超班可以派band one 中學的學生。
‹ 上一主題|下一主題