用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 工程--asso vs hd 入返三大(中文2)
go

工程--asso vs hd 入返三大(中文2)

工程--asso vs hd 入返三大(中文2)

回覆 crystalcbh 的帖子

要睇你選那間讀hd,我兒讀polyu hd.他说裹面老師比分揸得緊,攞gpa高分難.相對polyhkcc,ive.就好得多,要入3大睇到時大學 offer要求 gpa多少,我兒今年入返Hku.year1.但達唔到year3個gpa分,至於佢啲中學同學有3X幾人讀hkcc有20至30人上返degree.year 3大部份入返poly或city.至於副學仕,我同事個仔入唔返 degree.而且學費幾貴,所以要問多啲讀緊的學生,才比較清楚,很多這裹的家長只是個人感覺,不可盡信。

你仔仔dse幾多分? 會不會考慮retake 中文?

回覆樓主:

好奇!中文2好似合格?

cckalex 發表於 18-7-22 14:18

要睇你選那間讀hd,我兒讀polyu hd.他说裹面老師比分揸得緊,攞gpa高分難.相對poly ...
GPA呢個遊戲真係好難玩。讀polyU hd分數高過HKCC同ive, 但升學就可能較難。
香港嘅大學普遍GPA又低過外國嘅。

回覆 cow 的帖子

確係真,我仔當時有hkcc同polyu可選,我地家長以為高分入生,而且仲係親生仔,一定優先啲上返degree,点知入到去才知道,他的學長話極少人gpa可拎3.2以上,但hkcc就好易已經有2.8至3.4.结果我仔第1年只得2.7.但佢係hkcc啲同學多数有3.2以上有個仲有4,第2年仲衰只得2.6X,所以升唔返本科degree.hkcc啲同學有2.8都已經可升回或top up上返本科第3年的degree課程,當時我問佢,我們是否選錯學校hd,佢話一定係,所以你决定那所學校,得出來的gpa相差很大,佢亦問遇理大啲敎授比分問题,答案是我地係資助學校,不可随便给高分,但其他没資助就!

咁其實边間易入d?

回覆 cy.muimui 的帖子

不是説那間易入!是説那間gpa比較容易取高分,如ive.或hkcc但hkcc多数只入返poly或city.要睇3 大的offer高不高,好似hku offer我個仔果科year3係3.8.而year1就3.3.polyu同city只要平均有3就可上year3 degree最後佢重讀一年,取4.2同3.7,平均只有3.4,而且佢想轉科,所以選入hku year1

kk1186 發表於 18-7-22 15:03

你仔仔dse幾多分? 會不會考慮retake 中文?

不是我仔仔,是朋友的仔仔。

回覆 cckalex 的帖子

thank you

brother4 發表於 18-7-22 15:58
好奇!中文2好似合格?

中文2係合格,但大學最低入學要求五科為 33222. 即中及英均要求最低要 3 。

cckalex 發表於 18-7-23 00:00
回覆 cy.muimui 的帖子

不是説那間易入!是説那間gpa比較容易取高分,如ive.或hkcc但hkcc多数只入返poly或c ...

請問hkcc全名是那一間?

回覆 MariaTsui 的帖子

香港理工大學香港專上學院(HKCC)成立於2001年,提供34項自資的副學士及高級文憑課程,涵蓋文、理、社、商範疇,也有設計及健康學專科。HKCC是全港升學率最高的專上學院之一,自成立以來,HKCC已協助逾20,700名畢業生升讀學士學位課程,平均升學率80.2%。基本入學要求是DSE 5科(包括英文及中文)達到第2級或以上;或同等資格,惟部分課程另有附加科目要求,又或部分課程有優先考慮科目,詳情可瀏覽www.hkcc-polyu.edu.hk/entryrequirement
香港理工大學香港專上學院
地址:九龍紅磡紅樂道8號香港理工大學紅磡灣校園香港專上學院UG/F詢問處

查詢:3746 0123

cckalex 發表於 18-7-23 09:17
回覆 MariaTsui 的帖子

香港理工大學香港專上學院(HKCC)成立於2001年,提供34項自資的副學士及高級文憑 ...

很詳盡,thx

洋蔥頭媽咪 發表於 18-7-23 08:07
中文2係合格,但大學最低入學要求五科為 33222. 即中及英均要求最低要 3 。 ...

中芵要3,數及通識可2?

洋蔥頭媽咪    發表於 18-7-23 10:52

cckalex 發表於 18-7-22 14:18

要睇你選那間讀hd,我兒讀polyu hd.他说裹面老師比分揸得緊,攞gpa高分難.相對poly ...
見到你個post真係好大得著... 我仔一心想入POLY JS3741 ME 可惜中文2左, 我幫阿仔報左HKCC HD ... 見到你話HKCC入返UGC都有20-30人個心都定d
HKCC我地返學10分鐘腳程

回覆 hugub 的帖子

如果想入3大可能真係要最頭果幾位,所以難,但要入返polyu,不太難,我仔同學2.8已top upyear3飛机工程,如dse要23分才可入,當年dse大家都係19分,cu工程應该不會要求太高gpa,可能都係3至3.2

hugub    發表於 18-7-23 13:12

cckalex 發表於 18-7-22 17:50
回覆 cow 的帖子

確係真,我仔當時有hkcc同polyu可選,我地家長以為高分入生,而且仲係親生仔,一定優先啲 ...

你指的polyu是指poly hd嗎??

回覆 chung_ma 的帖子

係指poly的Hd课程

cckalex 發表於 18-7-23 11:40
回覆 hugub 的帖子

如果想入3大可能真係要最頭果幾位,所以難,但要入返polyu,不太難,我仔同學2.8已top  ...

聽內部有關人士講,理大飛機工程topup要gpa有3先會收,佢寧願收唔夠學生都絕對唔收gpa低過3的學生。CU工程首先都要通過筆試,gpa要3.3先會有offer。