用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急~請幫忙!SFA vs 德雅,點揀?
go

急~請幫忙!SFA vs 德雅,點揀?  

如揀SFA要留班一年,德雅就可升二年級,但SFA的升中成績實在吸引,明天要註冊了,應該點揀?

回覆樓主:

德雅讀得好也可以升好好中學。可以插班,囡囡也不錯,唔值得為入sfa去留级。

lulumelody 發表於 18-7-11 16:45
德雅讀得好也可以升好好中學。可以插班,囡囡也不錯,唔值得為入sfa去留级。
...

但SFA英文多,用普通話教中文(可趁機當學習普通話,不用再花時間出去學),亦是我的考慮

...

但SFA英文多,用普通話教中文(可趁機當學習普通話,不用再花時間出去學),亦是我的考慮

回覆樓主:

普教中亦有機會中文越來越差如果佢普通話底子唔好。

...

出多了,delete

lulumelody 發表於 18-7-11 16:52
普教中亦有機會中文越來越差如果佢普通話底子唔好。

普通話底子應該ok, 起碼學校老師和外面興趣班導師對囡囡的評語都非常好

回覆樓主:

其實樓主也prefer sfa, 有無問過囡囡介唔介意留班?

lulumelody 發表於 18-7-11 17:01
其實樓主也prefer sfa, 有無問過囡囡介唔介意留班?

囡囡ok, 願意留班

monkeydiary 發表於 18-7-11 16:40
如揀SFA要留班一年,德雅就可升二年級,但SFA的升中成績實在吸引,明天要註冊了,應該點揀?
...
能力跟得上的學生建議去 SFA,如需留班就無謂!

yuenkw 發表於 18-7-11 17:04
能力跟得上的學生建議去 SFA,如需留班就無謂!

但用超大B的身份留,好像問題不大,反正很多人也這樣做

monkeydiary 發表於 18-7-11 16:40
...
留班=轉做大B?咁e加在德雅成績如何?

MrBeast 發表於 18-7-11 17:13
留班=轉做大B?咁e加在德雅成績如何?

在德雅的成績是中英數常全A
但囡囡有一個問題,她和男孩子較合得來,在德雅時經常聽到她和女同學吵架,而她在學校最好的朋友全是男生

回覆 monkeydiary 的帖子

其實樓主都已經有決定,咁又何必再問其他人意見呢?

回覆樓主

最好睇返因為咩原因留班,從根本上解決學習問題。低年班容易追返D成績,高年班留班有時間成本,SFA亦無法保障人人派得好。

ckchung7 發表於 18-7-11 17:17
回覆 monkeydiary 的帖子

其實樓主都已經有決定,咁又何必再問其他人意見呢?

因要留班,怕落錯決定,心想這裡有很多人比我更熟悉學校,所以想聽多點意見

jessie005 發表於 18-7-11 17:18
最好睇返因為咩原因留班,從根本上解決學習問題。低年班容易追返D成績,高年班留班有時間成本,SFA亦無法保 ...

其實最重要的,我睇SFA的升中派位,好像男生佔7成,女生佔3成,不知道低年班是否一樣?
我都希望囡囡可以開心上學去

monkeydiary 發表於 18-7-11 17:17
在德雅的成績是中英數常全A
但囡囡有一個問題,她和男孩子較合得來,在德雅時經常聽到她和女同學吵架,而 ...
assume keep 到成績,德雅升中抽獎也可去上智。若你想target其他名校,sfa

monkeydiary 發表於 18-7-11 17:19
因要留班,怕落錯決定,心想這裡有很多人比我更熟悉學校,所以想聽多點意見
...
轉做大唔算留班,咪當tn 係foundation yr,若你女冇異意真唔洗擔心,但當然$就要比多年

MrBeast 發表於 18-7-11 17:26
assume keep 到成績,德雅升中抽獎也可去上智。若你想target其他名校,sfa

謝謝指點迷津
我和很多家長一樣,希望囡囡可升讀傳統名校(像St Mary, HY , SPCC)