用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區B2生有派入衞理或劉永生嗎?
樓主: 靜靜媽
go

東區B2生有派入衞理或劉永生嗎?   [複製鏈接]

如band 2入顯理係咪應OK? thanks

靜靜媽 發表於 18-9-2 15:54
知唔知band幾學生?我聽講今年有東區小六生扣衛理,有筆試,但唔收。

唔清楚

回覆樓主

想問下大家如果同顯理差不多嘅學校,仲有咩選擇呢?band2男仔,thanks

kitty1207 發表於 18-9-19 13:30
想問下大家如果同顯理差不多嘅學校,仲有咩選擇呢?band2男仔,thanks

我仔校網係油尖旺,但佢成績應係band 3,如果轉東區網,有機升 band 2嗎?請各位多多指教!

回覆 anna_gigi 的帖子

我係衛理網站見到初中中文係普教中,請問佢地真係全用普通話?咁對於小學係粵教中的小朋友是否好辛苦?文言文咪仲難?另外想問呢兩間的英文班是大部分科目都係英文還是只有數和科學,地理和歷史就用中文?謝

上一年睇呢度,好在冇揀衛理,今年DSE 劉永生追過了衛理,筲官等,個仔入咗去好多活動,老校長及新校長都好好人好有 heart。我仲同老校長(佢地叫太陽神)傾過計,非常有心攪教育的人,怪不知開校 20 年可以直上 band 1 尾。
阿大 and 阿細,爸爸媽媽永遠愛您們!

有緣相聚 發表於 18-7-11 21:07
不明白那幾間中學呀

《東區排位問題,請指教》#28

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3774374

B1尾B2頭穩陣,但要確保你小朋友係咪可坐穩B2. 個人覺得:
劉永生 > 衛理 > 顯理

CreativeAccount 發表於 19-10-9 17:43
上一年睇呢度,好在冇揀衛理,今年DSE 劉永生追過了衛理,筲官等,個仔入咗去好多活動,老校長及新校長都好 ...
劉永生已有至少三年沒有公佈3322率,之前最好時33222也只得~48%,要超越筲官似乎是不可能的任務。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問除了以上三間外,還有那些學校適合B2男仔!如果係B2頭,有機會考到中基嗎?謝謝!

回覆 CharlieSK 的帖子

還有金文泰可考慮。中基照去考啦,如果英文好,機會大些

CharlieSK 發表於 19-10-11 16:21
請問除了以上三間外,還有那些學校適合B2男仔!如果係B2頭,有機會考到中基嗎?謝謝! ...

東區 B2 冇咩選擇,如有B2頭可去劉永生及衛理,中間少少就來來去去就慈幼、顯理、小福,比得起學費就漢華

中基這兩年變差了,成績略退(你參考啲分析網頁),我住在中基附近,睇到有同學著校服公然拖手,雖呢啲好平常,但換番校服先啦。 加上開學日社運事件,學生連門口校徽都敢噴黑,雖「五大訴求,缺一不可」,但也反映入面係咩情況,我覺得唔好啦。

CreativeAccount 發表於 19-10-24 15:46
東區 B2 冇咩選擇,如有B2頭可去劉永生及衛理,中間少少就來來去去就慈幼、顯理、小福,比得起學費就漢華
...

中華基金2019年DSE成繢跌咗

3322: 69.3% (2018: 82.1%)
4+: [?] (2018: 58.2%)
聯招學位: 64.6% (2018: 74.0%)

http://www.cfss.edu.hk/pdf/2019HKDSEresult.pdf

http://www.cfss.edu.hk/pdf/jupas2018.pdf

回覆 CreativeAccount 的帖子

你又知是學生噴黑校徽?

醒目開學勳章

回覆樓主:

請問band2頭男仔,英文好過中文,數一般,應該選衛理,劉永生抑或顯理好呢?

醒目開學勳章

jelly-pudding 發表於 19-11-2 22:25
請問band2頭男仔,英文好過中文,數一般,應該選衛理,劉永生抑或顯理好呢?
...

呢3間比較, 看開英文班數目,衛理最好!
其次劉永生

醒目開學勳章

conniecheung 發表於 19-11-4 23:18
呢3間比較, 看開英文班數目,衛理最好!
其次劉永生

謝謝回覆
我仔邊緣人,全級120人考40幾。英文最好全A。可是中文真係。。。長期60尾70,冇眼睇。東區之中是不是都係揀衛理最正路呢?

醒目開學勳章

jelly-pudding 發表於 19-11-4 23:23
謝謝回覆
我仔邊緣人,全級120人考40幾。英文最好全A。可是中文真係。。。長期60尾70,冇眼睇。東區之中是 ...

你有冇考慮過筲官,邊緣人都可以博下呢間,自一筲官,自二衛理。
‹ 上一主題|下一主題