用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 公開試傳統學校始終佔優
樓主: mytambb
go

公開試傳統學校始終佔優   [複製鏈接]

nemrak 發表於 18-7-17 13:10
但佢講到自己好偉大要尋求公義。咁先至虛偽(係某些人眼中可能等於醒)明日高官咪呢d

如果我同你講, "我可以企喺度食飯", 你會唔會覺得我講緊大話, 好假/好虛偽? 年青人有理想, 為公義, 有幾奇!? 只係D大人自己喺社會上打滾多年後, 越趨現實&功利啫!

ok3 發表於 18-7-17 16:15
如果我同你講, "我可以企喺度食飯", 你會唔會覺得我講緊大話, 好假/好虛偽? 年青人有理想, 為公義, 有幾奇 ...

我既意思係,一個人如果真係尋求公義,佢的世界必定黑白分明,唔明連答個咁簡單既問題既勇氣都無。需知道爭取公義其中一個重要條件係勇氣同不怕威權。

anyway,st paul coed的狀元我好欣賞,係咁多。

我都覺得佢可以做得更好. 應該當面直斥其非, 叫呢份報紙唔好成日將政治帶入校園, 擺學生上枱.

ok3 發表於 18-7-19 09:58
我都覺得佢可以做得更好. 應該當面直斥其非, 叫呢份報紙唔好成日將政治帶入校園, 擺學生上枱. ...

你叫去鬧生菓報,即係叫佢上A1,連佢屋企人都俾皇C追殺喎~~~

mcl203 發表於 18-7-19 10:41
你叫去鬧生菓報,即係叫佢上A1,連佢屋企人都俾皇C追殺喎~~~
都啱! 我份人比較衝動, 冇你諗得咁長遠

ok3 發表於 18-7-19 10:47
都啱! 我份人比較衝動, 冇你諗得咁長遠

生菓報係神報,信徒甚廣,全港唯一行公義,敢發聲,不可侵犯的~~~

mcl203 發表於 18-7-19 10:49
生菓報係神報,信徒甚廣,全港唯一行公義,敢發聲,不可侵犯的~~~
...

其實生果報問咩?狀元又答咩?

whitepurin 發表於 18-7-19 12:51

記者發問有關於劉霞、旺角暴亂案、一地兩檢、土地房屋等政治問題。

Soundervolt 發表於 18-7-19 23:17
記者發問有關於劉霞、旺角暴亂案、一地兩檢、土地房屋等政治問題。

政治乃眾人之事。唔明有咩事要咁閃縮,你話大陸拉劉霞係啱既都okay架喎!我會欣賞佢夠吉士!剛剛發現dgs狀元都有答呢類問題。

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180711/58427853

俾你地慢慢睇。可能佢要睇下佢client係邊個先識點答

whitepurin 發表於 18-7-19 12:51

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180711/58427853

nemrak 發表於 18-7-20 00:07
政治乃眾人之事。唔明有咩事要咁閃縮,你話大陸拉劉霞係啱既都okay架喎!我會欣賞佢夠吉士!剛剛發現dgs狀 ...

如果你在這裡先報上真實姓名,然後再講下對於劉霞、旺角暴亂案、一地兩檢......等等的意見,我都會好欣賞你夠吉士。

為甚麼只批評小妺妹眼中有刺,卻不想自己眼中有樑木呢?

b3410    發表於 18-7-20 08:33

nemrak 發表於 18-7-20 00:08

我覺得無問題,唔想答咪唔答,幾有guts

nemrak 發表於 18-7-18 18:26
我既意思係,一個人如果真係尋求公義,佢的世界必定黑白分明,唔明連答個咁簡單既問題既勇氣都無。需知道 ...

有勇氣明知有個窿都跳入去先係好?有勇都要有謀先得架。

yanj 發表於 18-7-20 07:25
如果你在這裡先報上真實姓名,然後再講下對於劉霞、旺角暴亂案、一地兩檢......等等的意見,我都會好欣賞你 ...

如果佢無評論林鄭,一概唔答,而不是選擇性咁做,我就會咁做

咁我轉個角度去表達啦,其他狀元 咁應該ok喇可

nemrak 發表於 18-7-20 09:30

咁我轉個角度去表達啦,其他狀元:go ...

佢話之前實習見過林鄭,故有comment.

政治嘅嘢,幾十歲人都未搞得清,有表達意見的,何以亦不見得人云亦云?一個十幾歲女仔不想在公眾得失是但一方啫,咁就俾人啄住?

whitepurin 發表於 18-7-20 10:13
佢話之前實習見過林鄭,故有comment.

政治嘅嘢,幾十歲人都未搞得清,有表達意見的,何以亦不見得人云亦 ...

所以我話佢叻女,咁多狀元中最圓滑係佢,明日高官材料

希望你滿意我呢個回應

nemrak 發表於 18-7-20 10:32

所以我話佢叻女,咁多狀元中最圓滑係佢,明日高官材料

其實我也只是路過,開頭還以爲她答了什麼,但原來不作評論也被人說是「虛偽」

whitepurin 發表於 18-7-20 10:50
其實我也只是路過,開頭還以爲她答了什麼,但原來不作評論也被人說是「虛偽」
...

如果佢話想從商而不作評論。幾match.
如果話理想係追求公義但係明顯對錯前面無野講,唔好意思,係我角度的確係虛偽至極。難度你認為大陸軟禁劉霞係有灰色地帶?

anyway,圓滑同虛偽,觀點與角度問題 點解其他狀元大大方方又可以分享意見,咁可能佢地不夠圓滑

我講既就係咁多唔再回應啦,唔啱channel。再講都是雞同鴨講

回覆樓主:

呢份報紙真係古靈精怪,放榜之日唔係深入訪問學生成功背後嘅過程故事及心路歷程呢尐核心話題,反而又將話題轉向政政治.....文字版更只大字標題及highlight被訪者與該報紙立場一致嘅言論.....喺唔適合嘅場合做唔適合嘅事,仲攞呢班學生過橋。

nemrak 發表於 18-7-20 09:30

咁我轉個角度去表達啦,其他狀元:go ...
報導出街前經過大量剪輯,所以,小妺妹有幾「選擇性」,我不得而知。但我肯定的是,你在這個 post 「選擇性」地負評某一個狀元。
Walk your talk 喇唔該!
‹ 上一主題|下一主題