用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 公開試傳統學校始終佔優
樓主: mytambb
go

公開試傳統學校始終佔優  

回覆 muimui2 的帖子

agree
評價一間學校好與否,應從整體成績出發,而非個別狀元

manmonster    發表於 18-7-12 13:37

回覆 Soundervolt 的帖子

OK呀, 有一樣專長已經好好, 可能唔少人成世都搵唔到自己有咩最叻, 可以發揮得好

lulumelody 發表於 18-7-11 11:31
但好多將來有成就都不是狀元。

狀元人數少, 當然好多有成就都不是狀元.  

chengv 發表於 18-7-12 16:56
狀元人數少, 當然好多有成就都不是狀元.

咁不如你舉例講下那位成功人士是狀元?

Minionboy 發表於 18-7-12 11:57
論尖子數目, Spcc / Dgs/ LS 絕對唔會少個 QC, 只是我覺得係 QC在4校中一直在中、英文科成績冇太偏向一面 ...

咁又未必,QC仍然是唯一一間年年都有狀元的學校。再者QC的舊生人脈網絡很厲害,不可小看。QC始終是很多尖子的心頭好。

lulumelody 發表於 18-7-11 11:31
但好多將來有成就都不是狀元。
http://nextplus.nextmedia.com/news/ent/20170712/529257

MrBeast 發表於 18-7-12 21:40
http://nextplus.nextmedia.com/news/ent/20170712/529257

只可叫成績好,叫狀元有很大距離。
而且佢地成唔成功真係見人智。

lulumelody 發表於 18-7-12 22:47

只可叫成績好,叫狀元有很大距離。

So how can you define success if a doctor or a lawyer is not? What do you think of yourselves?

scgift 發表於 18-7-11 09:58
黃子衡坦言成績表上18顆星星得來不易,要是靠個人自律,每日除了吃睡,「大部份時間都係喺自修室溫書,好好 ...

應該考DSE先咁辛苦,我以前會考都曰曰去自修室架!

Soundervolt 發表於 18-7-11 10:58
究竟黃子衡同學係唔係書呆子,睇下呢個LiveChat就會知道。
https://www.facebook.com/hk.nextmedia/videos ...
睇样已知唔似書呆子,不知幾精靈,对答亦好掂。

scgift 發表於 18-7-11 09:58
黃子衡坦言成績表上18顆星星得來不易,要是靠個人自律,每日除了吃睡,「大部份時間都係喺自修室溫書,好好 ...

其實我地以前會考A-level都係日日去自修室溫書架啦!高中接近成年,係應該學習自律、奮鬥去做考好公開試,公開試亦唔係香港獨有,全世界都一樣

回覆樓主

我覺得係一般學校唔特別鼓勵學生教多科,所以出唔到超級狀元啫。

werty 發表於 18-7-15 14:26
我覺得係一般學校唔特別鼓勵學生教多科,所以出唔到超級狀元啫。

鼓勵也未必有咁多學生有能力做到,要應付中英通識其實已經疲於招架。一般來說,DSE比HKCEE 更困難得到高分,更不要説考8/9科。普通學校學生一般會高估自己的能力。

回覆樓主:

同意

nemrak 發表於 18-7-11 17:21
睇訪問,st paul coed狀元比德望狀元答得得體好多。

德望狀元簡直係高官人才

個女仔都廢事比生果日報佢地攞黎大做文章,我反而覺得佢醒目喎
講政治黎做咩,比我都唔答,要答就答讀書心得啦

回覆樓主

記憶中麥狀元和聽過之前有部分狀元都有講過,考試前係閉關讀,除了睡覺外就溫書,主要目標係取好成績!
定立左一個人生咁正面的目標有咩問題?人人目標唔同,辛苦梗要付出,佢地辛苦左咁耐,終於達到佢地的目標,旁人又何需覺得佢地痛苦?
痛苦得過班家長,大熱天時帶住仔女左走右走去搵學校或重讀民
人地咁生性真係幾生修到

迷你人 發表於 18-7-16 23:10
個女仔都廢事比生果日報佢地攞黎大做文章,我反而覺得佢醒目喎
講政治黎做咩,比我都唔答,要答就答 ...

但佢講到自己好偉大要尋求公義。咁先至虛偽(係某些人眼中可能等於醒)明日高官咪呢d

mytambb 發表於 18-7-16 08:05

鼓勵也未必有咁多學生有能力做到,要應付中英通識其實已經 ...
DSE 難過會考。
佢哋已經好叻

回覆 nemrak 的帖子

其實佢地始終係年青, 有時喲政治題目真係好蝦人答。相反LS超級狀元真的成熟,見慣大場面談吐得體。

mytambb 發表於 18-7-17 14:48
回覆 nemrak 的帖子

其實佢地始終係年青, 有時喲政治題目真係好蝦人答。相反LS超級狀元真的成熟,見慣大場 ...

生菓日報既訪問咁易答?預設立場崛定個井俾人入㗎喎~~~