用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 公開試傳統學校始終佔優
樓主: mytambb
go

公開試傳統學校始終佔優  

Soundervolt 發表於 18-7-11 10:58
究竟黃子衡同學係唔係書呆子,睇下呢個LiveChat就會知道。
https://www.facebook.com/hk.nextmedia/videos ...

agree thx jm for sharing and prove he is NOT. Can you share if you have other St. Paul and other students’ interview ?

MrBeast 發表於 18-7-12 09:09
其實生活靜睇書,睇完再睇,電視最多只是睇新聞,我覺得都是冇乜意義  ...

我小朋友學校正正係要求佢D學生多接觸不同興趣,從而培養一至兩項,令人生不至於好悶。S1已要求學生出外午飯,見多D不同階層既人士,亦要學識自己揀野食~~~

scgift 發表於 18-7-11 09:58
黃子衡坦言成績表上18顆星星得來不易,要是靠個人自律,每日除了吃睡,「大部份時間都係喺自修室溫書,好好 ...

高中都仲係童年?當年我同啊哥會考,A-level都係返學,放學同自修室,自修室要放學第一時間去,放假要一早去排隊,唔係冇位,都冇佢咁既成績,真係情何以堪佢仲有音樂達演奏級

haihaimom 發表於 18-7-12 09:34
高中都仲係童年?當年我同啊哥會考,A-level都係返學,放學同自修室,自修室要放學第一時間去,放假要一早 ...
係鋼琴加大提琴都係演唱會奏級

mytambb 發表於 18-7-11 09:34
2018 DSE 狀元榜:

喇沙書院--1名9科5**終極狀元
都唔係個個香港尖子考DSE;有人會讀IB課程,有人會去海外著名中學讀海外高中課程  

回覆樓主:

皇仁今年得一個狀元
而近年發現官校已少出狀元
皇仁是否下滑? 官校水平下降?

Terencema7 發表於 18-7-12 10:12
皇仁今年得一個狀元
由HKCE改到DSE,學校未能即時適應,一批輩份高教師守舊,可能導引部份以前成績好既學校係DSE失手,特別係中文科.
以上分析都係段估而已.

回覆樓主:

其實與其睇一間學校有幾多個狀元,何不睇整體成績? 老實講,狀元得嗰幾個,天資加自己努力佔多數,讀邊間反而其次。但整體成績就真係反映到學校教育,不是嗎?

meloC    發表於 18-7-12 14:39

皇仁今年得一個狀元

2012 - 2018 DSE 狀元中學榜

ckcleung 發表於 18-7-12 10:20
由HKCE改到DSE,學校未能即時適應,一批輩份高教師守舊,可能導引部份以前成績好既學校係DSE失手,特別係中文科 ...

同意,官校師資都係公務員,會係官校中調黎調去!
只係發覺傳統官校英皇,伊利沙伯,庇利羅士已多年冇狀元出。
加上,都係傳統男女拔同聖保羅男女,德望呢d 比較穩定,所以想睇睇有冇兄弟知道這類一線官校o既整體狀況?

areyouangry 發表於 18-7-11 14:04

乜依家童年去到18歲㗎?

跟據世衞,65歲前仲係青年人18歲前可能仲係BB。

皇仁今年得一個狀元

狀元多少唔可以成為全校整體成績好壞嘅指標。如果想知學校進步或退步,需要睇年度校務報告。

皇仁今年得一個狀元

皇仁年年出狀元,個紀錄冇人能破,整體keep B1A成績,咁都叫下滑

皇仁今年得一個狀元
皇仁一直保持到最高水平成績, 年年出 Dse 狀元, 全港也只此一家。  
Bps 去年不是出了個狀元, KC 也曾出了兩個 Dse 狀元。

Terencema7 發表於 18-7-12 10:26
同意,官校師資都係公務員,會係官校中調黎調去!
只係發覺傳統官校英皇,伊利沙伯,庇利羅士已多年冇狀元 ...
Bps同伊中這兩年整體 Dse 成績絕對值 Band 1A。

mymelody0701 發表於 18-7-12 11:17
皇仁年年出狀元,個紀錄冇人能破,整體keep B1A成績,咁都叫下滑
...

老老實實,政府係唔係每年都預先俾份未出街嘅DSE卷俾QC操先?唔係點解每年都咁勁?

是有DSE卷

2jkidsfather    發表於 18-7-16 23:17

Soundervolt 發表於 18-7-12 11:37

老老實實,政府係唔係每年都預先俾份未出街嘅DSE卷俾QC ...
論尖子數目, Spcc / Dgs/ LS 絕對唔會少個 QC, 只是我覺得係 QC在4校中一直在中、英文科成績冇太偏向一面, DSE 開始頭果幾年係比較有優勢, 但這幾年已見其他三校在中文科一直進步,可以見Spcc/Dgs 這兩年出的狀元數目已比 QC多,QC 在這方面己沒有明顯優勢了。

我想知咩家庭可以教育出狀元

回覆樓主

參考