用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 公開試傳統學校始終佔優
樓主: mytambb
go

公開試傳統學校始終佔優  

Soundervolt 發表於 18-7-11 10:07
Roger Federer日日烈日當空練波、成世人飲食非常檢點、從小開始人生只有球場、坐飛機、住酒店、生活非常 ...

Agree

https://www.lasalle.edu.hk/eng/home.php?t=achievement#tab

校網上顯示今年DSE都有四十分以上既同學

AndrewHo_FB 發表於 18-7-11 12:02
I remember one old program of 新聞透視 did say the short cut, and the short cut is very unfair to m ...

Can you PM me ?

mytambb 發表於 18-7-11 09:34
2018 DSE 狀元榜:

喇沙書院--1名9科5**終極狀元

聖保羅男女中學擁3狀元成大贏家 一人跳級16歲入大學
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20180711&s=6996647&a=58427405

Soundervolt    發表於 18-7-11 13:33

回覆 Soundervolt 的帖子

少咗?舊年29個。

akys 發表於 18-7-11 13:47
回覆 Soundervolt 的帖子

少咗?舊年29個。

差幾個啫,但據說今年整體成績(連中下游嘅同學)比上兩年更好。中文科嘅改革近幾年真係十分見效。

IYY    發表於 18-7-12 12:22
akys    發表於 18-7-11 13:59

scgift 發表於 18-7-11 09:58
黃子衡坦言成績表上18顆星星得來不易,要是靠個人自律,每日除了吃睡,「大部份時間都係喺自修室溫書,好好 ...

乜依家童年去到18歲㗎?

牛下女車神話,佢日練夜練,仲有好教練先有今日既成績,大家會覺得佢值得有今日成績.

但讀書做狀元,如果話自己日讀夜讀,仲要補埋習,先做到狀元.又會有人覺得原來佢剩係識讀書,唔識其他.只係蛀書蟲一名

真怪.

ckcleung 發表於 18-7-11 14:13
牛下女車神話,佢日練夜練,仲有好教練先有今日既成績,大家會覺得佢值得有今日成績.

但讀書做狀元,如果話自 ...

但又會有人話牛下女車神之後咪只懂教人踩單車,最多只係教練一名。

有怪莫怪

ckcleung 發表於 18-7-11 14:13

但讀書做狀元,如果話自 ...

今時今日好少正宗既書屎架啦, 人人幾把刀係身(emoji)

mytambb 發表於 18-7-11 09:34
2018 DSE 狀元榜:

喇沙書院--1名9科5**終極狀元

今年中文多了範文,的確使傳統學校有較大優勢及容易把握分數。

Yanamami    發表於 18-7-14 22:49

adriantai 發表於 18-7-11 14:41

剩係睇下幾位狀元同學嘅訪問都唔會認為佢地係書蟲,而且依家嘅通識科唔係死鋤書就可以有好成績,獨立判斷思考能力都十分重要。

adriantai 發表於 18-7-11 14:41
我期待將來有個狀元直認不諱,自己係書霸,打從讀書開始,訂下目標,專心一致,年年考第一,公開試要做狀元,返學之餘,尋求明師補習,現代吾掂,就搵遵理,卒之,今日考到十科五星星,哈哈哈。
呢啲叫做霸氣!

睇訪問,st paul coed狀元比德望狀元答得得體好多。

德望狀元簡直係高官人才

ckcleung 發表於 18-7-11 14:59
我期待將來有個狀元直認不諱,自己係書霸,打從讀書開始,訂下目標,專心一致,年年考第一,公開試要做狀元 ...
舊年好似有一個講明自己係狂補習

回覆樓主:

DSE 初出時,狀員都係分佈地區名校,各名校痛定思痛,決心奮鬥,最後都從重回正軌,最有效的招數就是吸納最好啲學生,由幼稚園,小一開始,之後不斷招收地區名校no. 1插班,集中勁人再開車,DSE 點樣都會好,相反其他學校留唔到勁人,怎樣催谷都徒勞難成功。
以前A-level 時代,恆生商學院不是吸晒會考狀員,高考成積你睇十分亮麗

areyouangry 發表於 18-7-11 14:04

乜依家童年去到18歲㗎?

Soundervolt 發表於 18-7-11 10:07
Roger Federer日日烈日當空練波、成世人飲食非常檢點、從小開始人生只有球場、坐飛機、住酒店、生活非常 ...

我覺得小孩自己自律,爸媽沒迫佢。欣賞佢好乖多。為何人說他書呆了.

scgift 發表於 18-7-11 09:58
黃子衡坦言成績表上18顆星星得來不易,要是靠個人自律,每日除了吃睡,「大部份時間都係喺自修室溫書,好好 ...
最重要是唔係阿媽迫,佢自己覺得有意義就得

其實生活靜睇書,睇完再睇,電視最多只是睇新聞,我覺得都是冇乜意義