用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙18*超級狀元現身! 傳統名校贏晒DSE盡攬9名狀元 ...
樓主: elbar
go

喇沙18*超級狀元現身! 傳統名校贏晒DSE盡攬9名狀元  

ABC-DAD 發表於 18-7-24 01:25
講開又講下,唔係㨂到好嘅小學生就唔使教,咪錯覺以為小學栽培得好就任我行先得㗎,一路升學係一路淘汰緊, ...
所以我認同SPBB 既小學,致力培養細路自律,謙卑呢D 素質係岩既,呢D 對細路學習及成長長遠影響。

Soundervolt 發表於 18-7-24 01:58
如果校網主宰一切生源質素,就唔會有喺葵盛嘅林護及喺北區嘅鄧顯呢類B1A成績嘅學校啦,而港華同高主教呢尐 ...
校網影響,我講緊主要影響小學啦。
港華既未落真係馨竹難書。其實我讀書既年代,港島最強男校係QC,港華早已經唔係高官年代既出色。

我細路考小時,聽到港華優點之一,係特別重兄弟情,話昇中多年來“收哂” 子弟兵,如係事實,可能係未落因素之一。

狀元是 4核心+ 3選修 都5** 為狀元, 唯一例外是核心數學取不到5**, 而M1 或M2 取得5** 的 都算狀元。
如果4+3 不是全部5* * 而不是5** 的不是數學科, 即使數學及 M1, M2是5**, 都只能算榜眼。
即數學 或 M1, M2 只能計1科, 不能同時計

我第一聽。

retriever 發表於 18-7-24 08:15
小學呀。 從小學培養主要唔係成績,係要學校傳統素質呀。要成績中學鍾意點收都得啦。
讀課程研究又點? 你 ...

中學校長係小學嘅校監。
你跌落地要拿咋沙可以繼續。。。

我畀啲info 係補充Coed 轉左直資,係課程自主上面,對學生係有最大好處。呢方面係腳踏實地嘅。收好學生對傳統學校係無難度嘅,反而轉直資,要學費,就算有補助減免,都使不少家長卻步;故此轉左直資收生自主係有少少負面影響,但唔係我要指出對家長同學生最有關系最重要嘅焦點。只係有人對焦偏向某個方向,只諗學校轉直資,會係為對學校自己有利嘅一面,唔明白好嘅辦學態度,係理念上係睇點樣對學生更有好處。
家長選擇學校,無非係想個課程有空間畀小朋友發展,就住佢能力興趣去培養,咁先叫因材施教。有其他好好嘅直資都係做緊哩方面嘅工作,而學費有不同水平畀家長選擇。
硬去比較,有無狀元,公開試成績,就唔好講咁多啦,自己為自己交帳啦。

辦得好,家長情願交學費,辦得唔好,都唔使我講啦。

係小一入學已經好明顯見到呢個情況,升中更加係。

隨口噏,就可以當 秘笈,合唔合理,自己判斷到啦。

ABC-DAD 發表於 18-7-24 09:50
中學校長係小學嘅校監。
你跌落地要拿咋沙可以繼續。。。

點樣 "拿咋沙"?

無話課程唔重要, 但係學生差異係先決!

有機會你跟D 本地一線津校語文主任傾下, 政府有俾充足資源, 老師有心想用優質方法教學, 但對學生差異係有心無力...

傳統名校要成績有外援, 培養子弟兵係為保持果種傳統文化, 當然學習亦唔要太失禮 (而家唔係講出咩狀元)...

附小少抄寫, 重閱讀, 多活動, 純大海撈針收學生, 怎可能支持這種教學方式?

就算云云名津神津, 亦年年有叩門位. 灣仔某官校, 小一放榜日擺定擂台派表收叩門. 另一傳統名男校, 放紙箱鬼祟收表亦收叩門近廿人.

學校/老師希望有收生權是不爭事實, 有何拿咋沙之理?

最奇怪是你在壇內回覆中總放一 "梗", 不明所以!

retriever 發表於 18-7-24 10:20
點樣 "拿咋沙"?
你搬龍門啦。我只係表達我知嘅嘢啫。
我又唔會指人不如去跟下某某 諾貝爾得主先去講咁無稽

點樣 "拿咋沙"?
我講校長校監對課程研究係專才,你講課程主任。
揾到水泡休息下啦。

你為自己揾下台階係好事,我唔出聲就係啦。

按『只看該作者』者會睇到一種條理叫「搬龍門」或者「顧左右而言他」。加埋人身攻擊。

ABC-DAD 發表於 18-7-24 11:04
我講校長校監對課程研究係專才,你講課程主任。
揾到水泡休息下啦。
你似乎唔係好明, 執行者既難處係物...

你亦早D休息...

回覆 retriever 的帖子

retriever 發表於 18-7-24 11:46
你似乎唔係好明, 執行者既難處係物...

你亦早D休息...
如果覺得執行有難處,我建議揾上司同有經驗嘅前輩虛心請教下。「滿招損,謙受益」這句耳熟能詳的諺語出自《論語. 大禹謨》,意思是自滿會招致損失,而謙虛則會使人受益

點樣 "拿咋沙"?
傳統名校要成績有外援, 培養子弟兵係為保持果種傳統文化, 當然學習亦唔要太失禮 (而家唔係講出咩狀元)...

附小少抄寫, 重閱讀, 多活動, 純大海撈針收學生, 怎可能支持這種教學方式?

就算云云名津神津, 亦年年有叩門位. 灣仔某官校, 小一放榜日擺定擂台派表收叩門. 另一傳統名男校, 放紙箱鬼祟收表亦收叩門近廿人.

學校/老師希望有收生權是不爭事實, 有何拿咋沙之理?

回覆 retriever 的帖子

見到你所講嘅所謂事實嘅偏頗,係論據與論點唔相稱。
你大可叫我跟下啲哲學大師學下思考先講都得嘅。